Kako pravilno izberemo in nanesemo puder

Kako pomemben je puder, se zavedamo prav vse ženske.  Vseeno pa je včasih le težko določiti pravi odtenek, še težje pa puder pravilno nanesti. Zate smo pripravili kratek lepotni vodnik za pravilno izbiro in nanos pudra.

Kako pravilno izberemo in nanesemo puder (foto: shutterstock) shutterstock
28. 5. 2013

Preden nanesemo puder, je potrebno kožo na to pripraviti.

Puder (tekoči, v kamnu ali prahu, v stiku, "cream-to-powder") vedno nanašamo na očiščeno kožo in predhodno nahranjeno kožo. Vsaj enkrat tedensko si privošči peeling, ki s kože odstrani odmrle celice. Tako bo koža vedno sveža in pripravljena na ličenje.

No, pa začnimo.

V poplavi različnih izdelkov si vedno izberi puder, ki ustreza tvojemu tipu kože. Puder se mora med nanašanjem lepo odzivati, predvsem pa ne sme dražiti kože. Kakršnikoli izpuščaji, rdečice ali srbečica so jasen znak, da puder ne ustreza tvoji koži! Tak puder nemudoma nehaj uporabljati.

Previdno pri izbiri pudra

Mastna koža - Za mastno kožo  izberemo puder z mat učinkom, ki ne vsebuje maščob. Za končni videz je dobro uporabiti tudi puder v prahu, ki 'pobere' morebitne ostanke maščob. Za lastnice mastne kože tudi sicer velja, da se morajo izogibati pudrom, ki vsebujejo 'shimmer'.

Suha koža - izberi vlažilne pudre, ki lahko vsebujejo 'shimmer'. Če boš izbrala matirajoče pudre (ti so že v osnovi bolj 'težki' in gosti), ti bodo kožo še dodatno izsušili ter poudarili vsako gubo na obrazu.

Normalna koža - normalna koža prenese praktično vsak puder, zato se pri izbiri osredotočaš na lastnosti intenzitete, ki jo potrebuješ pri nanosu ličil. Še to. Vedno naj te vodi pravilo; manj je več.

Nanašanje tekočega pudra

Zelo pomembno je, kako nanesemo puder, da bo koža videti čim bolj naravno, kar je še posebno pomembno pri dnevnem ličenju. Za večerni 'look' si seveda lahko privoščiš malce več, a vseeno ne pretiravaj.

Puder lahko nanašaš z gobico, čopičem ali prsti, odvisno od prekrivnosti, ki jo želiš doseči.

S prsti - majhno količino pudra si naneseš na čelo, ličnice, brado in nos in s krožnimi gibi vtreš v obraz (od nosu navzven). Preostanek pudra maži navzdol in ga pozorno vtri tudi pod čeljustno kost in zabriši v vrat. Če bi želela puder še nekoli razredčiti, bi to lahko storila tudi z majhno količino vlažilne kreme. Osnovni namen uporabe pudra je izenačitev tena kože, zato z nanosom ne pretiravaj.

Z gobico - puder iztoči na čisto površino. To je lahko zgornja stran roke ali pa kovinska paleta. Gobico namoči v puder in ga z rahlimi potegi navzdol nanesi na obraz. Če gobico močneje pritisneš na kožo, bo nanos gostejši in močnejši, če pa jo pred uporabo nekoliko navlažiš ter ob nanosu ne pritiskaš, bo nanos pudra tanjši.

S čopičem - vse bolj priljubljen način nanašanja pudra je nanašanje pudra s čopičem, ki ga zdaj dobiš že v vsaki trgovini s kozmetiko. Izogibaj se nanašanju pudra neposredno na obraz. Za vmesnik uporabi raje zgornji del roke ali še raje kovinsko paleto. Tudi s čopičem puder nanašamo v smeri od zgoraj navzdol - torej od čela proti bradi.

Nanašanje suhega pudra

Za matiranje lahko uporabiš suhe pudre v prahu ali kamnu. Še posebno priporočljiv je brezbarven (t.i. transparent) puder v prahu, ki je primeren za vse tipe kože, odtenek pa se prilagaja koži. Za nanašanje pudra priporočam čopič, ki ga 'namočiš' v puder. Preden pa pričeš nanašati puder na obraz, čopič vedno še nekoliko potresi, da se znebiš odvečnega pudra in si tako zagotoviš ravno pravšnji nanos.

V primeru, da se odločiš za teniran puder, bodi pozorna, da je odtenek skladen z odtenkom tekočega pudra.

Kako izberemo pravilen odtenek

Pravilen odtenek pudra za svojo kožo izbereš tako, da si ga malo namažeš na čeljustno kost, saj je na tem mestu barva kože enaka barvi kože vratu. Odtenek nikoli ne opazuj pod umetnimi lučmi, temveč vedno na naravni svetlobi.

Kadar preizkušaš puder, si ga najprej vtri v kožo in malo počakaj, saj lahko puder v stiku z naravnimi maščobami tvoje kože spremeni barvo odtenka.

Na tem mestu pa ne morem dovolj poudariti naslednje - ko kupuješ puder, se vedno raje odloči za odtenek svetlejši puder kot temnejši!! Nikar si ne kupuj temnejšega pudra, ker bi želela biti videti bolj zagorela. Želeni 'look' boš dosegla že s kvalitetnim bronzerjem in senčenjem obraza!

Prav tako se izogibaj pudrom, ki so roza ali oranžni. Za našo kožo so bolj primerni pudri, ki vsebujejo rumene ali olivne podtone.

Tako, za danes smo pokazali nanašanje pudra, jutri pa na Jerneji pokažemo še, kako smo dosegli njen končni videz.

Se vidimo jutri;)

Tekst, ličenje in strokovno znanje: Azra Alibegić

Videoprodukcija: Danijel Čančarević, MMAML

Video: Cosmopolitan Make up Tutorial 2 - Podlaga