Nov objekt poželenja so rdeče ustnice

Močno poudarjene ustnice na zapeljiv način podžigajo tiste, ki jih imajo, in tiste, ki jih občudujejo.

27. 9. 2007

Si že prerasla prosojno bleščilo? Dobro, kajti čas je za bolj ženstveno ličilo – rdečo šminko. Seksi je nevarno, so sklenili ustvarjalci modnih kolekcij in na piedestal postavili ognjene ustnice. Z rdečo šminko sporočamo, da smo drzne, polne energije, in to nas naredi neustavljivo privlačne. Zato bodi pripravljena na posledice; tvoje udarne ustnice ga bodo zagotovo obnorele in na vsak način te bo iz glamurozne dive želel spreobrniti v vročo pohotnico, da bi lahko ugriznil v prepovedan sadež – kot jabolko rdeče ustnice. Sledi naši napotkom in varno zamenjaj nevtralne, sramežljive barve za bolj intenzivne, drzne odtenke.

1 Predpriprava

Močne barve šmink zahtevajo lepo podlago – gladke in mehke ustnice. Da bi odstranila suho kožo, ustnice ‘obdelaj’ takole:

 • Najprej jih natri z balzamom, ki neguje in mehča. Odličen je balzam Carmex (končno je na voljo tudi pri nas), ki neguje in zdravi suhe ustnice, celo herpes, vsebuje pa tudi kanček mentola, ki pospeši prekrvavitev in napne kožo. Če ga vtiraš 30 sekund, bodo ustnice zagotovo videti bolj polne.
 • Nato z mehko zobno krtačko ali mokro brisačo ustnice zdrgni, da odstraniš mrtve celice in s tem suho kožo. Je to zate preveč boleče? Potem poskusi domači piling; sladkor, zmešan s kančkom medu.
 • Sladkor, ki se ni raztopil, poliži ali izperi z mlačno vodo, nato pa s papirnatim robčkom popivnaj vodo in ostanek maščobe, ki ga je balzam pustil na ustnicah. Šminka bo namreč na nemastnih ustnicah obstojna dlje.

2 Akcija

Ustnice lahko žarijo v treh intenzivnostih; naravne, kot bi si jih ravnokar ugriznila, bodo videti, če barvo naneseš s prsti, rahlo poudarjene so, če jih namažeš s čopičem, močan, zapeljiv videz pa da nanos neposredno s šminko. Tak je kraljeval na letošnjih brveh Valentina, Diane von Furstenberg in D&G. Nekaj mojstrskih trikov:

 • Ustnice natančno namaži od sredine navzven. Da ne boš podobna klovnu, kotičkov ne obarvaj, saj se bo šminka tja razlezla sama.
 • Nanos bo najbolj natančen, če ustnice nekoliko raztegneš, a ne preveč, sicer se bo barva razporedila neenakomerno, potem pa zlezla v gubice, podobno kot senčilo na veki.
 • Po prvem premazu odvečno barvo po­pivnaj z robčkom. Če želiš bolj intenziven ton, nanesi še drugo plast.
 • Na koncu rada podrgneš ustnici med sabo, da bi razmazala barvo? Punca, s tem daš pospešek šminki, da zleze na rob ustnic in še čez!

3 Naj traja

Da bi bila barva obstojna, zunanji rob ustnic občrtaj z brezbarvnim črtalom, kot je Bourjois Transparent Lip Liner. Njegova ‘voskasta’ tekstura pigmentom prepreči, da bi se širili čez rob, in kar je še bolje, ker je prosojen, čez pol ure ustnice ne bodo videti, kot bi bile obkrožene.

 • Želiš še dodatno dolgo obstojno zaščito? S posebnim premazom prelakiraj že našminkane ustnice, počakaj minuto, da izhlapi alkohol, nato pa brez skrbi napadi slastnega piščanca ali pregrešnega žrebca. Poskusi ArtDeco Magic Fix.
 • Imaš slabe izkušnje s šminkami in bleščili, ki obljubljajo obstojnost ves dan? Pri nas je še vedno najboljša Max Factor Lipfinity, vizažisti po svetu pa prisegajo na Mac Pro Longwear Lipcolour (najbližjo trgovino poišči na www.maccosmetics.com).

Skrivnost obsedenosti

Psihologi trdijo, da moški opazijo vsako kretnjo, ki jo ženska naredi z ustnicami. Njegove pozornosti torej ni težko vzbuditi – zagotovo te bo opazil že, če mu pokažeš jezik, a bolj damsko je, če si pred njim popraviš šminko. “Ženska z našobljenimi ustnicami je videti bolj izzivalna in mladostna, pravi predmet poželenja,” pravi psiholog Michael Cunningham z od­delka za komunikacijo na univerzi Lousville. “Če je videti, da pri tem, ko se s šminko dotikaš ustnic, uživaš, moški na podzavestni ravni sprejema signale, da imaš željo po poljubljanju.” A vseeno ni treba, da iz tega narediš predstavo; tvoja vloga je zapeljivka, ne pa afna.

Z ostalim ličenjem ne pretiravaj. Maskara, oblikovane obrvi in lepa polt so vse, kar potrebujejo rdeče ustnice, da boš videti zapeljiva in urejena. Za večerni make-up pa dodaj le še črto na zgornji veki.

Na sredino ustnic kani osvetlje­valec. Pritegnil bo svetlobo in tako navidezno povečal ustnice, pri tem pa jih ne bo zmastil.

Ups, se zgodi ...

Rešitve za tri pogoste spodrsljaje

 • Barva je pristala na zobeh. Podrgni jih s prsti, nato pa zobe ‘zaščiti’ z vazelinom.
 • Ustnice so kot zmazek. Z vatirano paličico, namočeno v odstranjevalec ličil, odstrani barvo, ki je zlezla čez rob, nato pa ustnice po zunanji strani občrtaj s korektorjem v barvi polti.
 • Na njegovi srajci je tvoja sled. Madež čim prej poprši z lakom za lase, po 10 minutah poskusi obrisati, kar se da, nato pa srajco operi kot običajno. Madež odstranijo tudi v čistilnici.

Preberi mi z ustnic

“Moja, moja!” boš vzklikala ob teh novih modnih odtenkih rdeče šminke. Preden se odločiš za nakup, preveri le, kaj boš z njimi signalizirala v svet.

Breskova rdeča

Ognjeno rdeče tone si privoščijo drzne ženske, ki rade uživajo polno življenje.

Odzvanjalo mu bo: “Sem strastna, pozitivna in odprta. Si pripravljen na zabavo?”

Najlepša šminka: Chanel Rouge Allure Luminous Satin Lip Colour, odtenek Exotic.

Vrtnica

Ta svež odtenek je rezerviran za čutne in nežne duše.

Odzvanjalo mu bo: “Zapomnil si me boš, ker sem seksi in romantična hkrati.”

Najlepša šminka: Revlon Super Lustrus Lipstick, odtenek Certainly Red.

Vino

Bogat odtenek rdeče navdušuje tiste, ki ljubijo razburljivost in nemir.

Odzvanjalo mu bo: “Sem zanimiva in skrivnostna: pripravi se na nepredvideno.”

Najlepša šminka: Lancôme Color Fever Lipstick, odtenek P. S. Kiss.

Temna češnja

Ženska, ki jo nosi, je kot ogenj in led; elegantno umirjena in vražje zapeljiva.

Odzvanjalo mu bo: “Znam uživati v glamurju ali bedi. Ljubim izzive in med njimi si tudi ti.”

Najlepša šminka: Givenchy Rouge Interdit Lipstick, odtenek 19.

Nika Veger