Maličenje ali lepotne operacije

Vbrizgavanje celic iz trupel, oženje nožnice, ponovno rekonstruiranje himna, trajni “make-up” in ostale bizarnosti sodijo danes v tako imenovano lepotno kirurgijo. Raziskali smo, kaj vse so ženske, nenazadnje tudi moški, pripravljeni tvegati za zdravljenje različnih kompleksov in travm. Sprašujemo se, ali jim nenavadne lepotne operacije res odtehtajo svoje.

29. 8. 2002

Popolnoma se strinjam z ugotovitvijo slovenskega kirurga dr. Stritarja, ki pravi, da se v Ameriki (predvsem v Hollywoodu) odločajo za plastične operacije predvsem iz strahu pred smrtjo, kar je posledica staranja, in se jim zdi, da tako pridobijo na času. V Latinski Ameriki so lepotne operacije stvar prestiža, saj z lepotno operacijo ženska pove in pokaže družbi, da je žena bogataša in si to lahko privošči.

V Afriki in na vzhodu se dekle, ki ni več nedolžno, smatra kot pokvarjeno blago, ki ga ni več moč prodati. Starši podarjajo svojim otrokom za maturitetno darilo plastično operacijo namesto avta, ki so ga dobili nekoč. Pred leti mi je dr. Barbara Čokl, kirurginja lepotne klinike Barbi, priznala, da je večina pacientov nezadovoljna s svojim življenjem in bi bilo velikokrat bolje, da bi obiskali nasvet pri psihoanalitiku, ki ga v Ameriki obiskuje kar lepo število popolnoma normalnih ljudi.

Celice trupel

Sliši se kot naslov nizko proračunske srhljivke, kjer iz celic mrtvih organizmov (večinoma iz govejih) jemljejo kolagen, ga vbrizgavajo živim in jim s tem pričarajo večno mladost. Verjetno bi ob taki neumnosti preklopile program. Na klinikah v Ameriki postopek dejansko izvajajo in tisoče žensk ima na tak način zglajene gube in polnejša usta.

Iz druge plasti kože vzamejo material – kolagen, ki ga potem nekajkrat vbrizgajo na mesta, kjer so nastale gube, ali v ustnice. Za popoln rezultat potrebujejo šest injekcij v obdobju treh do šestih mesecev. Cena ene je okrog 180 tisoč tolarjev. Povprašali smo na naših klinikah in ugotovili, da tega postopka ne izvajajo, predvsem zaradi bolezni norih krav in kratkotrajnega učinka.

Ožanje vagine in devištvo

Namesto Keglovih vaj za krepitev vaginalnih mišic se ženske predvsem po porodu raje odločajo za precej bolj drastičen poseg oženja nožnice. Trdijo, da pri seksu ne uživajo več in nikakor ne doživijo orgazma. Nekatere ugodijo tudi svojim ne preveč obdarjenim partnerjem (kje pa je tehnika?). Druga tovrstna operacija pa je rekonstrukcija himna, po kateri se prebudiš kot devica.

Res je: marsikje običaji narekujejo tako drastične posege, ki so glede na družbene norme (pa čeprav nečloveške) še opravičljivi in rešijo “življenje” že tako rekoč odpisanemu dekletu. Predvsem Američanke pa si poseg umislijo iz čiste perverzije, da za eno noč zadovoljijo svojega partnerja, ki tako dobi že izkušeno devico.

Glede na možne zaplete zaradi infekcije ali brazgotin, predvsem pa glede na ceno se tak poseg gotovo ne izplača in ne opravičuje namena.

Preveliki propelerji

Velike sramne ustnice – propelerji v žargonu – motijo nekatere ženske do te meje, da se ne upajo sleči pred partnerjem in si jih zato operativno pomanjšajo.

Kot prvo je to precej velika neumnost, saj so užitki pri večjih sramnih ustnicah močnejši in z oprijemom penisa nudijo dodatno stimulacijo. Operacija tovrsten užitek gotovo zmanjša, pa še debelina zašite kože zmanjša čutnost in občutljivost. Posledice pa so lahko še dosti hujše.

Zaradi goste prepredenosti z živčnimi končiči je možnost poškodbe pri operaciji še toliko večja in tako ste ob užitek, saj ne čutite ničesar več, pa še celjenje traja vsaj šest tednov po operaciji, to pa je kar dolga doba za seksualni post.

Večno naličena

Ali ste pomislile, koliko let si obsojen na vedno isti način ličenja, če se odločiš za tako imenovani permanentni make-up? In katera kozmetičarka je le po dvo- ali tromesečnem tečaju tako dobro usposobljena in vam zagotavlja, da ne bo zgrešila črte okoli ust ali oblike obrvi?

To sta le dve vprašanji, ki se mi porajata ob misli na trajni make-up, vendar vse skupaj ni nič proti bolečini, morebitnim brazgotinam, ko pigment izgine, ali neenakomerni pigmentaciji, če barva ne prime, da cene postopka in časa celjenja po vsakem posegu sploh ne omenjam.

Postopek je primeren za tiste, ki nimajo lastnih obrvi ali pa imajo iz kakršnega koli razloga izrazito neenakomerno obliko ustnic. Za mlada, lepa dekleta pa je to zelo nevarna igra z lepoto.

Proti gubam in potenju

Čudež strupa Botulinum toxin A je še vedno – vsaj pri nas – zadnji krik lepotnih operacij. Hvalijo njegovo učinkovitost, takojšnje učinke in celo neškodljivost.

Gre za izredno natančno vbrizgavanje ne premajhne in ne prevelike količine Botulinuma v mišico, ki na nek način otrpne in tako se zgladijo gube. Postopek je potrebno ponoviti dvakrat letno. Opažajo pa, da se potreba po ponovni količini s časom podaljšuje. Najboljši učinki so pri ženskah med tridesetim in štiridesetim letom in sicer na področju okoli oči in ust, precej uspešno se zmanjšajo gube na vratu in čelu.

Najboljši učinek dosežemo v kombinaciji z liftingom, saj se napetost kože tako podaljšuje in je učinek trajnejši. V zadnjem času se strup Botulinuma uporablja tudi v primerih prekomernega potenja. Dekle si ni upalo nikomur seči v roko, saj se je balo, da bo vsakdo imel občutek, da je prijel za mokro krpo. Kljub uporabi vseh mogočih antiperspirantov je vsa prepotena vsakokrat kot Pepelka pobegnila s plesa.

Po petnajstih bolečih injekcijah v dlani in desetih v podpazduho je zdaj srečna in sproščena. Dr. Planinška, specialista za lepotno kirurgijo na kliničnem centru v Ljubljani, smo vprašali, ali se prekomerno potenje lahko posledično pojavi na drugem delu telesa, na primer na nogah, vendar pravi, da sam še ni naletel na stranske učinke.

V svetu so že nekaj časa popularni “botex partiji”, na katerih se zberejo ženske (nemalokrat je vmes tudi moški), kramljajo za sprostitev, popijejo kakšen koktajl, zraven pa jim kirurg, ki so ga povabile na zabavo, vbrizgava injekcije Botulina. Menim, da je to še ena traparija več, dr. Planinška pa sem vseeno vprašala, ali se je že udeležil kakšnega podobnega partija.

Sam je velik zagovornik Botulina (z veseljem ga uporablja tudi na sebi), kljub temu pa ni hotel sprejeti vabila za parti. Kot prvo: popolnoma neetično je opravljati posege na ljudeh, omamljenih z alkoholom, treba pa se je zavedati, da kljub temu, da je to ambulantni poseg, obstaja možnost komplikacij. Lahko pa se pohvali, da smo v Sloveniji najcenejši v Evropi, saj celotna kura obraza in dekolteja stane na kliniki za plastično kirurgijo kliničnega centra v Ljubljani 61.000 tolarjev.

Nore operacije

Izbrali smo nekaj želja, ki mejijo na bolno in pokvarjeno domišljijo.

  • Mačje oči
Ženska, ki je oboževala mačke, jim je koncu želela biti celo podobna. Umislila je mačje leče, ki so bile zelene barve, pokončno zenico, potem pa se je odpravila še h kirurgu z idejo, da ji oči operira tako, da bodo izgledale kot mačje. Postavil jo je pred vrata.

  • Umetnica
Dami služi plastična operacija kot neke vrste performance, operirala se je že kot petdesetkrat, med operacijo deklamira poezijo, seveda ob prisotnosti občinstva. Imela je že dva vstavljena rožička, ličnici in nos kot Nefretete in še kup posebnosti. Nekateri očitno res uživajo maličenju svojega telesa.

  • Obrvi do neba
Lifting obrvi je v Kaliforniji zadnji hit. Dvigujejo si jih v stilu Grete Garbo in s dosežejo bolj sofisticiran in odprt pogled. Neka pacientka pa je rahlo pretiravala. Hotela jih je prav do sredine čela. Izgledala kot kakšna slabo narisana porcelanasta lutka, ki so jih včasih postavljali na posteljo.

  • Obrezani in odrezani
Zaradi vojne na Balkanu se tudi naši kirurgi ukvarjajo z nenavadnimi zahtevami pacientov. Nek obrezan musliman je hotel, da se mu vrne kožica, saj je imel zaročenko z druge strani Donave. Še bolj kruta bila želja očeta iz Kosova, da bi mu odrezali prste in jih prišili njegovemu sinu, mu jih je zdrobila bomba. Žal kirurgi takšnim željam niso mogli ustreči.

  • Prašičji nosek
Najpogostejša želja je pomanjšan nos, mora biti še vedno v skladu z obrazom proporci. Premajhen nos obraz dobesedno iznakazi tako, da izgleda, kot da namesto nosa krasi obraz prašičji rilček. S takšnim pretiravanjem pa se onemogoči tudi normalno dihanje in na koncu se zgodi, da takim nosom še hropete kot prašiček.

Ariana Vetrovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri