To je razlika med medicinskim in kozmetičnim laserjem za odstranjevanje dlačic

16. 2. 2024
To je razlika med medicinskim in kozmetičnim laserjem za odstranjevanje dlačic (foto: DAMIEN FRY DAMIEN FRY)
DAMIEN FRY DAMIEN FRY

Na pomoč nam je priskočila specialistka plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije ter kirurgije roke Daša Kovačič Beković, dr. med. Je ustanoviteljica in lastnica Klinike Omnia, ki se je najprej ukvarjala le z estetsko kirurgijo, zdaj pa so se ji pridružili še specialisti drugih področij.

Medtem ko te lahko pri njih pregledajo vrhunski specialisti s področja plastične kirurgije, nevrologije, dermatologije, interne medicine, revmatologije, ortopedije, ginekologije in številnih drugih, ponujajo tudi lasersko odstranjevanje dlačic.

Kaj je medicinski diodni laser?

Medtem ko v kozmetičnih salonih po večini ponujajo IPL-aparat, moraš nujno spoznati tudi medicinski diodni laser. Razliko med njima razkriva že samo ime. IPL je kratica za intenzivno pulzno svetlobo (intense pulse light), laser pa je kratica za ojačitev svetlobe s spodbujanim sevanjem valovanja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

"Medicinski laser je specifičen v tem, da gre za dejanski laser. Predstavljaš si ga lahko kot žarek, usmerjen le na dlako. Z valovno dolžino ustrelimo na en kvadratni centimeter kože, vendar škoda nastane le na dlaki. Naš diodni laser ima moč kar 1200 W, žarke valovne dolžine 800 do 810 nm, velikost obravnavane točke pa 10 × 10 mm. Zato je neprimerljivo močnejši in ima tudi boljše ter hitrejše rezultate v primerjavi z IPL-napravami. Ker je laserski žarek usmerjen v melanin, je primeren za temne dlake. Vsa nastala energija se bo zbrala v dlaki, jo zažgala in jo uničila, pri tem pa ne bo vplivala na predel kože," pojasni Daša.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj pa laser, s katerim se srečam v kozmetičnih salonih?

IPL-aparat, s katerim po navadi kozmetičarke odstranjujejo dlačice, pravzaprav ni laser. "Ima šibkejšo valovno dolžino, ki je bolj razpršena, in ima zato tudi manjšo moč delovanja. Naj poenostavim – sprosti energijo, ki posveti cel del kože. Energija se veže tako na dlake kot tudi na preostale celice kože, kar pomeni, da se ne veže specifično le na dlako. Če da kozmetični aparat dovolj dobro energijo, s tem uniči dlako, hkrati pa zaradi absorbiranja energije na večjem področju poškoduje tudi osnovne celice kože. Da ne pride do teh poškodb, kozmetičarke uporabijo nižjo energijo, vendar posledično potrebujemo več tretmajev," še pojasni Daša in doda, da z IPL-aparatom učinek dosežemo z 10 do 15 tretmaji, medtem ko isti učinek z medicinskim laserjem dosežemo že s šestimi do osmimi tretmaji.

Ali je odstranjevanje res trajno?

Daša je glede storitev vedno popolnoma odkrita. Že na začetku posameznici svetuje, ali je tretma sploh primeren zanjo. Tiste, ki ste nekoliko svetlejše polti, a imate temne dlačice, ste popolne kandidatke. Večkrat rada poudari, da odstranjevanje ni čisto trajno. To pomeni, da je odstranjevanje trajnostno, ne pa trajno. "Vsi lasni fulitli si opomorejo, ampak pri uporabi medicinskega laserja šele po petih ali šestih letih, a to še ne pomeni, da v vmesnem času kakšna dlačica ne bo pokukala na plan," je pojasnila. Zato priporoča, da se stranke po dveh ali treh letih vrnejo in opravijo obnovitveni tretma. Učinek z IPL-aparatom je kratkotrajnejši in drži le dve do tri leta.

Zakaj se število tretmajev razlikuje glede na lokacijo odstranjevanja dlačic?

Število se razlikuje glede na rast in tip dlačic. Dlake v predelu pazduh in bikinija rastejo hitreje, zato ponovitve izvajajo na štiri tedne, na drugih predelih pa na šest tednov, saj rastejo počasneje.

Kaj pa ... bolečina?

Ne skrbi! Oba laserja sta blago boleča, moramo pa ti priznati, da čisto neboleč laser ne obstaja. Občutila boš le lažje zbadanje, vsekakor pa je bolečina odvisna od posameznice. "Zaskeli, ker se veže energija. Ampak vedno je malenkost boleče. Raje rečem, da je minimalno boleče, kot pa da te potem zelo boli. Pazi pa, da termin izbereš takrat, ko nimaš menstruacije, ker smo takrat ženske bolj občutljive," še opozori Daša. V Kliniki Omnia ponujajo učinkovite tretmaje, s katerimi zmanjšajo bolečino. Gre za hladilno napravo, ki shladi površino in je bolečina še manjša.

Ne bomo lagale - zanima nas še cena storitev

Posamezne cene tretmajev tako pri medicinskem laserju kot tudi pri IPL-aparatu najdeš pri izvajalcih storitev, dejstvo pa je, da so tretmaji v kozmetičnih salonih bistveno cenejši, hkrati pa imej v mislih, da boš potrebovala bistveno več ponovitev. Predlagamo ti, da preveriš cene, upoštevaš učinke in število ponovitev ter vidiš, kaj se ti bolj splača.

Na kaj moraš paziti?

Koža bo po tretmaju razdražena. Večinoma posameznice dobijo blago rdečico, ki jo lahko pomiriš z aloe vero, bepanthenom ali katerokoli drugo kremo za pomiritev. Pojavijo se lahko tudi manjši izpuščaji, zato je priporočljivo, da se kakšen dan ali dva prhaš s hladno vodo, da nisi izpostavljena soncu in uporabljaš losjone, ki pomirjajo kožo. Po dveh ali treh dneh se koža popolnoma reagira.

Če imaš aktiven herpes, se na predelu obraza laser ne sme uporabljati. O vsem se seveda pred terminom pogovoriš z osebjem in izpolniš posebne vprašalnike.

Zanimivosti, ki te bodo res zanimale:

  • Ker so medicinski laserji bistveno energijsko močnejši, lahko z njimi delajo le zdravniki ali izobraženo osebje – diplomirane kozmetičarke in diplomirane medicinske sestre, ki so opravile ustrezno izobraževanje. S kozmetičnim aparatom lahko dela tudi nižje usposobljen kader, saj gre za nižjo in bolj razpršeno energijo.
  • Ker se energija usmerja v melanin, laser ni primeren za osebe s temnejšo poltjo, saj jih lahko laser ožge. Če imaš pigmentne madeže, jih lahko pokrijejo z belim svinčnikom, da se izognejo ožganini, o primernosti uporabe laserja naj se torej odloči usposobljeno osebje.
  • Tretma se poleti prekine, saj porjavimo. Če greš naslednji dan na morje, se tretma lahko opravi, ko pa se vrneš zagorela, tretma ni primeren. Poleti se lahko pogojno izvaja le v predelu pazduh in brazila, saj gre za nekoliko bolj skrita območja.
  • Pri uporabi medicinskega laserja ne gre za sevanje, saj gre le za usmerjeno valovno dolžino v določen kromofor, ki bo to absorbiral. Če gremo po koži, kjer ni dlak, ni nobenega učinka.