TikTok trend, ki razburja splet: Kaj je 'traptox' botoks, ki si ga vbzrigaš v ramena?

7. 2. 2024
TikTok trend, ki razburja splet: Kaj je 'traptox' botoks, ki si ga vbzrigaš v ramena? (foto: Profimedia)
Profimedia

Botoks, zaradi katerega si videti kot Barbie, in imaš anatomsko popolna ramena. 

Določena stvar ne more biti trend, če ga nisi opazila na TikToku. Skoraj nemogoče pa bi bilo, da bi brskala po spletu in ne bi naletela na izraz 'traptox', ki je dobil ime zaradi tega, ker je vbrizgan v ramensko mišico. Pomagal naj bi pri zmanjšanju zategnjenosti in bolečin v ramenskem obroču, tvoj vrat pa je po posegu videti daljši in ramenski obroč lepši, zato se mu reče tudi barbie botoks. 💅

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INSIDE BEAUTY (@insidebeautyspa)

'Traptox' v resnici pomeni, da si botoks vbrizgaš v trapezasto mišico (v ramo, po domače). Načeloma naj bi ga uporabljali, da bi preprečili glavobole in bolečino v ramenskem obroču, ki se lahko pojavi zaradi zaprtosti ram, sključenosti ali preprosto občutka zategnjenosti. Tudi tokrat je TikTok ugotovil, da ga lahko uporabiš za lepotno nečimrnost. Je bil tudi obrazni botoks najprej namenjen, da prežene bolečine, ki nastanejo zaradi mrščenja?

Poseg je postal predvsem priljubljen, ko je Kim Kardashian priznala, da si je dala barbie botoks vbrizgati v trapezasto mišico. Oboževalci na Instagramu so jo namreč pred tem zasačili, kako je na objavljeni sliki *neuspešno* popravila videz svojih ramen, pozneje pa naj bi težavo rešila z botoksom. 

Ne spreglej še: 

 

Se lahko pojavijo negativne posledice? 

Dermatologi pravijo, da bi tvoji ramenski mišici lahko po posegu bili asimetrični, zaradi česar bi morala ponovno na poseg. Drugo skrb pa, na dolgi rok, predstavlja oslabljena moč ramenskega obroča. Vbrizgavanje botoksa trapezasto mišico  oslabi, moč v mišici pa je zelo težko povrniti. Če mišic ne uporabljaš, jih namreč izgubiš, z zmanjšanjem velikosti mišice pa se zmanjša tudi njena moč. 

Dolgoročne posledice, ki lahko nastanejo zaradi botoksa, vključujejo spazme, vsestransko oslabljenje moči mišic ali anafilaktični šok. Botoks pa lahko povzroči tudi bakterijsko okužbo, znano kot nekrotizirajoči fasciitis. Preden v telo vbrizgaš različna zdravila, je vredno premisliti, ali lahko težavo rešiš še kako drugače. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rhaissa Belotto (@dra.rhaissabelotto)

 

Kako lahko težavo rešiš brez botoksa? 

Namesto bolečih in dragih posegov se lahko težav s sključenimi rameni rešiš tudi z vajami (ja, točno tako, kot ti je rekla že učiteljica športne vzgoje). Da zmanjšaš pritisk na prednji strani mišice, se osredotoči na večanje mišične moči hrbta, ki bo tvojo ramo 'držal'. Nekajkrat na teden se postavi ob vrata ter dvigni komolec. Potem pa postavi komolec ob zadnjo stran vrat ter se nagni naprej, tako bodo tudi tvoje mišice ob lopaticah postale močnejše. Lahko pa delaš tudi vaje na tleh. Ena takih je superman, kjer se uležeš na svoj trebuh, dvigneš prsni koš in z rokami oblikuješ Y in W. 

Nikoli pa ne reci nikoli. Morda boš čez deset let, ko si boš med obrvi vbrizgala botoks, vzela malce večji paket in poskusila, kako je videti v ramah (nekateri si ga vbrizgavajo tudi v podpazhude). 

Te morda zanima še: Sploh veš, kako pravilno skrbeti za svoje lasišče? Izvoli nekaj trikov, s katerimi se boš poslovila od težav

Preberi še: Se tudi ti sprašuješ, ali obliži za mozolje sploh delujejo? Imamo odgovor!

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"