Lepotni overdose: Instantna lepota

Lepotni posegi so postali del vsakdanjika; ne le tam daleč čez lužo, tudi pri nas.

Lepotni overdose: Instantna lepota (foto: cosmopolitan) cosmopolitan
3. 8. 2011

Skrajni čas je torej, da te seznanimo s čisto realnimi dejstvi in pametnimi nasveti, kajti posegi, ki ti obraz polepšajo tako rekoč v času kosila, so na glavnem meniju tudi v slovenski estetski kirurgiji.

Zgodba se je zaãela prej‰nji mesec ob martiniju pred Opera barom. Podopustniški čvek s prijateljicami je začinila izjava:

“Zadnjič sem poskusila botox.”

Reakcije ostalih – mešano na žaru. Čeprav veliko sodelujem s slovenskimi estradnicami in požiram članke o lepoti na tisoč in en način, sem izjavo težko pogoltnila. Po kratkem premlevanju sem ugotovila, da pravzaprav dobro poznam tudi eno, ki si je dala povečati prsi, pa eno, ki si je dala popraviti nos, pa tisto, ki je poskusila liposukcijo, in ja, tudi njo, ki si je dala ‘napihniti’ ustnice.

Skoraj sem se že naslajala nad svojo ‘neoporečnostjo’ na tem področju, ko najbolj šokirana v družbi reče:

“Dobro, da si odstraniš dlake z laserjem, kot si jih je Nika, še gre, a ...”

Pa sem tam, na seznamu družbe (s povprečnim EMŠO 30+!!!) z bogatim menijem na področju lepotnih posegov.

Super za pisanje cosmo članka, podkrepljenega z osebnimi izku-šnjami torej, a vseeno rahlo zaskrbljujoče ob dejstvu, da se o lepotnih posegih tudi pri nas že pogovarjamo kot o obisku frizerja. Ker so to, kot pove že ime, vseeno posegi (punca, na ‘obdelavo’ gre tvoje telo), si preberi naš osnovni vodnik, preden tudi tebe napade želja po ‘restavraciji’, da boš sploh vedela, v kaj se spuščaš. Za lažjo prebavljivost vsebine smo članek omejili na lepotne posege, ki spremenijo obraz brez kirurškega noža. In zapomni si, kot v gostilni tudi na kliniki ni vse zdravo in dobro, kar se ponuja, zato odločitev o tem, ali da ali ne, res dobro pretehtaj.

Oči kot odsev starosti

Če jih šteješ približno trideset, si najbrž okoli oči začela opažati sledi prejokanih, prekrokanih, predvsem pa – upamo – presmejanih noči. Tanke linije se bodo z leti še poglobile, kar lahko vodi v šarmantna spogledovanja ali pa ...

Postopek 1:

Botox, če želiš zgladiti gube, ki na sproščenem obrazu niso vidne.

Kako deluje: Botox se vbrizga v mišice, ki nadzorujejo mimiko obraza ter povzročajo gube na čelu in okoli oči, da jih oslabi oz. začasno paralizira. Postopek je ambulanten; brez anestezije ali s topično anestezijo (kremo). Botox začne delovati v nekaj dneh − obraz je videti opazno spočit kot po dolgem dopustu.

Plusi: Postopek, pri katerem čutimo le rahel pik posebne mikro injekcijske igle, lahko odpravi dolgotrajni tik – npr. gubanje čela, dvigovanje obrvi ...

Minusi: V redkih primerih lahko injekcija povzroči drastično povešenje veke (stanje se normalizira, ko botox popusti). Pogosto vbrizgavanje botoxa lahko vodi do dviga obrvi v kljukasto obliko. Zadnje raziskave ugotavljajo, da oslabitev enih mišic telo kompenzira s povečanim gibanjem drugih mišic (npr. na nosnem korenu).

Povprečna starost pacientke pri prvem posegu: Med 30 in 40 let oz. pri pojavu prvih gub. Ker je ta postopek lahko preventiva pred nastankom gubic, je v tujini starostna meja še nižja.

Cena: Od 200 € dalje.

Dolgotrajnost rezultata: Učinek botoxa na splošno traja štiri do šest mesecev, vendar zdravniki trdijo, da ponovitve čas delovanja nekoliko podaljšajo. Lucija (30), ki po petih mesecih že čuti popuščanje otrplosti mišic, mi je zaupala: “Z rezultatom sem zelo zadovoljna, zato bi postopek še ponovila. Počutim se lepšo in bolj samozavestno.”

Postopek 2

Vbrizganje polnilca, če so tvoje gube vedno vidne.

Kako deluje: S posebno iglo se v gubo vbrizga polnilec, da se ta ‘napihne’ oziroma zgladi. Ta postopek je primeren za odpravo manjšega števila gub ali točno določene gube, v primeru bolj drastičnega pomlajevanja obraza pa se kirurgi poslužijo obraznega liftinga.

Postopek je ambulanten; brez anestezije ali s topično anestezijo.

Povprečna starost pacientke pri prvem posegu: nekoliko višja kot pri botoxu, okoli 40 let.

Cena: Od 300 € dalje.

Dolgotrajnost rezultata: Odvisno od polnilca.

Ustnice poželenja

Ker moda na lepotni ideal ustnic vpliva počasneje, kot bi si želele (kaj ne bi bilo super, da bi bile pozimi ‘in’ tanke, poleti pa sočne), se že nekaj let med fotografiranjem šobimo in napihujemo kot žabe. Ne pomaga?

Postopek 3

Povečanje ustnic s polnili.

Kako deluje: S posebnimi injekcijami kirurg v kožo vbrizga polnilec: lastno maščobo, začasni ali stalni polnilec. Tako imenovani filerji se lahko vbrizgajo v sam rob ustnic, da je tu videti bolj definiran, v gube okoli ustnic, da izginejo, ali v ustnice, da so bolj polne.

Postopek se opravi ambulatno brez anestezije ali s topično, redkeje pa lokalno anestezijo.

Plusi: Kratkotrajnost postopka in okrevanja – ta poseg bi si praktično res lahko privoščila med službeno malico.

“V ustnice ti kirurg na več mestih vbrizga lokalni anestetik. Postopek ni boleč, mogoče le malo neprijeten,” pravi Nataša (30), ki se je odločila za povečanje ustnic z začasnim polnilcem.

Minusi: Poleg standardnih kirurških zapletov, kot sta vnetje in krvavitev, se pri posegu s polnilci lahko pojavi granulom (podkožna zatrdlina), ki pri začasnem polnilcu izgine po šestih mesecih, pri stalnem pa je prisoten za vedno.

Bodi pozorna: Tvoja pričakovanja naj bodo realna; če imaš tanke ustnice, kot jih ima npr. Kirsten Dunst, ne pričakuj rezultata, navdihnjenega z Angelino Jolie. Pretiravanje lahko povzroči videz račjega kljunčka, in ker si tega najbrž ne želiš, upoštevaj mnenje strokovnjaka. Vsak dober lepotni kirurg ti bo torej napravil volumen, s katerim bodo tvoje ustnice tudi glede na ostalo fizionomijo obraza še vedno videti naravno.

Cena: Od 300 € dalje.

Dolgotrajnost rezultata: Povečanje ustnic z lastno maščobo (torej lastnim tkivom telesa) v celoti traja le nekaj mesecev – del maščobe telo vsrka in razgradi, del pa je v ustnicah ostane za vedno. Začasni polnilec je obstojen nekaj dlje, običajno šest mesecev. Dolgotrajen rezultat da le stalni polnilec, vendar pa je tveganje granuloma veliko.

Koža z vzorcem

Postopek 4

Glajenje kože zaradi brazgotin po aknah ali zaradi prvih znakov staranja.

S kemičnim pilingom: s posebnimi kislinami se premaže obraz; z mehanskim pilingom (mikrodermabrazijo) vrhnjo plast kože zbrusi z drobnimi brusi; lasersko (laser Er YAG je uspešen pri povrhnjem odstranjevanju kože, laser CO2 poleg odstranjevanja povrhnjice spodbuja
novo nastajanje kolagena, laserji IPL pa le spodbujajo novo nastajanje kolagena).

Kako deluje: Cilj vseh postopkov je, da postanejo vdolbine na koži, ki so posledica aken (ali prvih gub), bolj plitve in manj opazne. Zato odstranijo zgornjo plast kože in pospešijo nastanek nove plasti še nepoškodovane kože. Postopki potekajo v lokalni ali splošni anasteziji.

Plusi: Koža je bolj gladka in napeta.

Minusi: Koža je zelo občutljiva, ker je brez lastne zaščite, zato je ne smeš izpostavljati soncu . V nekaterih primerih se pojavi hiperpigmentacija .

Povprečna starost pacientke pri prvem posegu: Postopek priporočajo šele po 20. letu.

Cena: Od 300 € dalje.

Dolgotrajnost rezultata: Postopek boš morala ponoviti večkrat.

Postopek 5

Odstranitev kapilar z lasersko koagulacijo.

Kako deluje: Laser napade rdeč pigment rdečih krvnih celic s pulzi svetlobe, ta pa povzroči vročino, ki uniči kapilare. Tiana (14) je s tem postopkom odstranila kapilaro na licu:

“Poseg mi ni ostal v lepem spominu – grozno je bilo spremljati potek operacije, pa še neprijetno in boleče je bilo. Ves čas sem si ponavljala ‘za lepoto je treba potrpeti’.”

Plusi: Ob uspelem posegu na koži ni več videti niti sledu kapilare.

Minusi: Predel lahko zateče ter postane začasno še bolj rdeč in/ali vnet.

Okrevanje: V dveh tednih bo izboljšanje že vidno, a preden rdečica popolnoma izgine, lahko traja mesece.

“Ko sem doma naslednji dan iz radovednosti pogledala, kakšno je stanje pod gazo, sem v trenutku občutila paniko ... Opazovanje gnojne rane in nastale luknje v koži je bil najtežji del operacije, ker sem se bala, da ne bi ostale trajne brazgotine,” se spominja Tiana.

“Po zdravnikovem mnenju je bilo okrevanje normalno, a meni se je zdelo počasno, ker sem si predstavljala, da bo moja koža popolna čez noč. Zdaj na obrazu o kapilari ali posegu ni sledi.”

Cena: Od 150 € dalje.

Dolgotrajnost rezultata: S preventivno UV-zaščito je dolgotrajen.

Postopek 6

Sončne pege in depigmentacija; odstranitev z IPL.

Kako deluje: Svetloba prodre v obe zgornji plasti kože, dermis in epidermis, kjer uniči temnejše predele – pigment.

Plusi: IPL pripisujejo tudi stimuliranje tvorbe kolagena.

Minusi: Uspehi so zelo različni, verjetno pa boš morala za želeni rezultat postopek večkrat ponoviti. Hormonsko zbiranje pigmenta, ki se običajno pojavi v večjih madežih na licih in nad zgornjo ustnico (melazma), je izjemno težko odpravljivo, zato včasih dermatolog predpiše kombinacijo IPL-a in belilne kreme.

Cena: Od 200 € dalje.

Dolgotrajnost rezultata: Če poskrbiš za dobro zaščito pred soncem, je lahko rezultat dolgotrajen.

Pred posegom moraš vedeti

Lepotni poseg lahko spremeni življenje- pazi, da le na bolje.

Pretehtaj razloge za in proti ter predvsem, ali si želiš spremembe zaradi sebe ali zaradi okolice.

  • Poskusi se pogovoriti z nekom, ki take izkušnje že ima. Bolj kot na reklamo se opri na priporočila. Svetujemo ti, da poseg opraviš na kliniki, kjer so zdravniki prisotni 24 ur vsak dan – tak, bo reakcija v primeru zapletov lahko zelo hitra. Prepričaj se, da je izbranemu kirurgu na prvem mestu tvoje zdravje, ne pa njegov zaslužek . “Nisem pričakovala tako pristnega in sproščenega odnosa med pacientom in kirurgom,” o priznanem lepotnem kirurgu dr. Planinšku pravi Nataša.
  • Pri izbranem kirurgu se pozanimaj o vseh podrobnostih; v pogovoru, ki lahko traja 40 minut ali več, ti mora razložiti vse, kar moraš vedeti in kar te zanima. Dobro je, če ti pokaže slike pacientov pred in med okrevanjem ter po posegu. Za termin se dogovori le, če občutiš popolno zaupanje in odločenost.
  • “Pred postopkom me je bilo malo strah, razmišljala sem, kaj mi je tega treba. Bala sem se morebitnih zapletov, hkrati pa se veselila rezultata,” so občutke tik pred posegom podobno opisale naše sogovornice.
  • Sama operacija ti lahko da več samozavesti, a le za kratek čas, zato poišči in odpravi vzrok za svoje pomanjkanje samozavesti in nezadovoljstvo s samopodobo.

Sladko-kislo staranje

Z leti postaja koža tanjša ter manj elastična in prožna, kar vodi k nastanku gub. Spreminja oziroma manjša se tudi količina podkožnega tkiva in maščobe obraza, ki zaradi sile težnosti drsi navzdol. Sam proces staranja je naraven in ga ne moremo ustaviti, z zdravim načinom življenja ga lahko le upočasnimo, njegove znake pa ublažimo z lepotnimi posegi. Z njimi želimo odstraniti gube, povečati volumen atrofiranih tkiv in/ali podkožna tkiva ponovno postaviti na mesto (dvigniti), kjer so bila nekoč.

Nikoli končana zgodba?

Večina po prvem opravljenem lepotnem posegu postane naklonjena lepotnim operacijam in klinike za estetsko kirurgijo obiščejo še večkrat.

Da

Nataša z zagotovostjo trdi:

“Postopek bom ponovila, ker je od prejšnjega posega minilo že več kot dve leti in si ponovno želim polnejših ustnic.”

Ne

Tiana pravi:

“Med okrevanjem sem se večkrat spraševala, kako to zdržijo tiste ‘plastične zvezde’, ki prestajajo veliko večje in težje operacije, kot je bila moja.

Kakšen je trend lepotnih operacij?

Dr. Krešimir Božikov s Kliničnega oddelka za plastično kirurgijo v kliničnem centru, ki, je svoje znanje izpopolnjeval z delom v tujini, pravi:

“Trend je v vedno manj invazivnih posegih, ki puščajo manj brazgotin in omogočajo hitrejše okrevanje. Manj invaziven poseg pomeni manj tveganja, a so tudi rezultati omejeni, tako da so ti posegi primerni pri začetnih znakih staranja in pri tistih, ki želijo skleniti kompromis. Ko so znaki staranja obraza že polno izraženi, je še vedno smiselna izbira kombinacije prej omenjenih metod s kirurškim posegi. V tujini in tudi v Sloveniji se zaradi močnega oglaševanja hitro veča število vedno novih neinvazivnih posegov. Ti v kratkem času dosežejo visoko popularnost, ki pa prav tako hitro lahko tudi izzveni – zaradi njihove dolgoročne (ne)učinkovitosti in stranskih učinkov, ki so se žal začeli kazati šele pred kratkim. Takšni rezultati so bili v tujini z uvajanjem nekaterih vrst laserja, nekaterih polnilcev, zlatih niti ... Čeprav te novosti k nam prihajajo z eno- ali dveletno zamudo in bi se lahko učili na napakah drugih, podobne zgodbe spremljamo tudi pri nas. Bolje je željen rezultat doseči s preverjeno in varno metodo, kot pa z najnovejšo, za katero se ne ve, kaj bo povzročila na vašem obrazu čez 5 ali 10 let.”

Je laser vse, kar (se) sveti?

Preden se odločiš za enega od laserskih postopkov, ki jih ponujajo kar v kozmetičnem salonu, preberi:

  • 1. Čeprav besedo laser pogosto uporabljamo v povezavi z vsemi kozmetičnimi aparaturami, so laserji le tiste naprave, ki uporabljajo svetlobno energijo.
  • 2. Kozmetični saloni večkrat obljubljajo odpravo vseh težav z laserjem. A vedi, čudežnega, ki bi ponujal rešitev za vse lepotne težave, ni. Cena posamezne naprave se giblje od 50.000 evrov dalje, kar pomeni, da si običajna kozmetičarka lahko privošči kvečjemu enega, ta pa odpravi le eno vrsto težav.
  • 3. Zaradi neprimerne zakonodaje laser v Sloveniji lahko uporablja vsak. A oseba, ki nima primerne izobrazbe, za razliko od plastičnih kirurgov in dermatologov nima znanja o patofizioloških procesih delovanja različnih laserjev in te v primeru neželenih učinkov ne bo znala pravilno zdraviti.

Nika Veger, fotografije: Ruy Sanchez Blanco, Corbis/Ipak Images