PREVERILE SMO: Ali se res lahko znebiš strij? (odgovor, ki si ga do zdaj panično iskala)

Če smo iskrene, ni nič narobe z njimi, vendar vseeno ponujamo informacije o tem, kako jih lahko zabrišeš, potem pa se odloči sama ...

PREVERILE SMO: Ali se res lahko znebiš strij? (odgovor, ki si ga do zdaj panično iskala) (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 9. 2019

Ja, smo v letu 2019 in rade se imamo z vsemi tako imenovanimi pomanjkljivostmi. Tudi s strijami ni prav nič narobe, a ker nekatere čez poletje vseeno niste še navdušeno slekle cunjic, ki jih zakrivajo, smo za vas pripravile nekaj informacij o tem, kako zmanjšati njihovo vidljivost.

TAKO lahko zmanjšaš njihovo VIDLJIVOST:

Strije povzroča obdobje hitrega raztegovanja kože, na primer v najstniških letih, med nosečnostjo ali zaradi precejšnjega povečanja teže. "Strije nastanejo, ker se vezivno tkivo ne more prilagoditi hitremu raztezanju kože, zato pride do njegovih poškodb. Nastanejo na mestih, ki so najbolj podvržena raztezanju (zadnjica, ramena, nadlahti, trebuh, prsi, stegna). Koža je videti nagubana in črtasta, sprva so črte rdečkaste, nato pobledijo," nam je razložila Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., specialistka dermatovenerologinja.

Čeprav se je strij dobesedno nemogoče popolnoma znebiti, jih večina sčasoma zbledi. Če niso ravno tvoje prijateljice, lahko poskrbiš, da bodo manj opazne.

KAKO?

Ključno je obnoviti kolagen. Za ta podvig smo pripravili tri cenovno različne rešitve.

Za uspešno odstranjevanje strij je treba kombinirati različne postopke in jih večkrat ponoviti, odvisno od stanja kože.

Poceni rešitev

Krema proti strijam

"Obstajajo različne kreme, namenjene odstranjevanju strij, vendar z njimi žal ne boš preveč uspešna," opozarja dermatovenerologinja Branka Zagoričnik Opara. "Kožo predvsem navlažijo in je na videz bolj elastična, strije so manj vidne, na tvorbo kolagena pa na žalost ne vplivajo. Običajno jih uporabljamo za domačo nego med posegi." Cena krem za nego strij se giblje med 15 in 40 evri.

Ne preveč drago

Frakcionirani mikronidling

Frakcionirani mikronidling nadomešča postopke z dermarolerjem, saj povzroča manjše poškodbe kože. Dermatovenerologinja Zagoričnik Opara razlaga, da s frakcioniranim mikronidlingom kožo obnovimo, spodbudimo nastanek novega kolagena ter zmanjšamo izraženost strij, hkrati pa povečamo absorpcijo vitaminov in drugih aktivnih hranil in snovi v serumih, ki jih dermatologinja aplicira direktno v predel strij.

Cena je odvisna od števila tretmajev in stane okrog 220 evrov. Če jih boš potrebovala več, se bo cena nekoliko znižala.

Stane precej

Radiofrekvenčna tehnologija

Bipolarna radiofrekvenca deluje globlje in vpliva na procese v dermisu, kar povzroči tvorbo novega kolagena ter medceličnine. Dermatovenerologinja razlaga, da radiofrekvenčna energija povzroči globoko segrevanje tkiva, ki spodbuja povečano celjenje in tako pripelje do obnavljanja tonusa in elastičnosti kože. Po tretmaju je koža vidno bolj zategnjena in sveža. Cena tretmaja z eMatrixom stane v Dermatološkem centru Derm 390 evrov. Če boš potrebovala več terapij, pa se bo cena na posamezno nekoliko znižala.

Po Predlogi Carly Cardelling Vaccaro

Prevedla In Priredila Petra Arula,

Fotografija: Shutterstock