Lepa z naravo, lepa do narave

Čeprav je koža plašč, ki ščiti telo, ji vse prevečkrat pripisujemo, da je neprebojna. Sploh ne pomislimo, da lahko kozmetični izdelki zdravju škodujejo.

21. 1. 2014

Kaj se v resnici skriva v njih, kateri izdelki vsebujejo naravne in telesu prijazne sestavine in česa se je bolje izogibati?

Zakaj nam je všeč naravno?

Naravna kozmetika služi negi in ohranjanju lepote človeka s sestavinami, pridobljenimi iz narave, ki so prijazne tako človeku kot tudi naravi. To je kozmetika, ki naj bi vzpodbudila naravne naloge kože, ne pa nadomestila njenih fizioloških procesov. Ti izdelki nudijo nežnejšo in celotnejš o nego in so pomemben dodatek k zdravju kože v vseh letih.

Katera kozmetika je res naravna?

Ker se stopnjuje zavedanje, da smo odgovorni za svet, v katerem živimo, in ker narašča skrb za naše zdravje, lahko že med sprehodom po večji drogeriji ugotoviš, da je uporaba naravne kozmetike vedno bolj modna. Izbira izdelkov, ki so označeni z ‘bio’ ali ‘naravno’, je res pestra, a verjetno se tudi ti sprašuješ, kako vedeti, ali napisi na embalaži res govorijo o neoporečnosti njihove vsebine. Zakon namreč ne določa, kakšna je najmanjša vsebnost naravnih sestavin, da se izdelek lahko proglasi za naravnega. Pravzaprav je prava naravna kozmetika redka.

Za njeno pridelavo morajo izdelovalci upoštevati veliko strogih kriterijev. Prvi je skrb za okolje – med pridelavo in zbiranjem surovih sestavin naj bi v naravo posegli čim manj. Prav tako posebno skrb posvečajo ogroženim vrstam in zavračajo genetske manipulacije in spremembe. Iščejo biološko razgradljive sestavine, ker tudi pri razgradnji najmanj okrnejo naravo.

Vpeljava naravnih sestavin v kozmetični izdelek je izvedena s čim manj kemičnimi procesi. Izbira tehnoloških postopkov je seveda ob tem omejena, hkrati pa je popolnoma ne moremo omejiti, saj mora biti naravna kozmetika prijazna ne le okolju, temveč predvsem nam, uporabnikom.

Veš, kaj vsebuje tvoja kozmetika?

Kako si lahko prepričana, da je tvoja najljubša krema naravna in da ne vsebuje umetnih snovi?

Težavo boš rešila, če podrobno preštudiraš sestavine, ki morajo biti po zakonu opisane na embalaži vsakega izdelka. Čeprav je tvoja radovednost povsem na mestu, boš kmalu ugotovila, da so sestavine navedene v kemijskem jeziku, ki ga razumejo le redke poliglotke.

Narava in tehnologija z roko v roki

Narava nam nudi vse učinkovine za nego telesa od glave do pet: rastlinska olja, maščobe in voske, izvlečke zelišč, eterična olja in aromatične sestavine.

Naravni so lahko tudi konzervansi in barvila, vendar so te sestavine običajno veliko dražje kot njihovi umetni nadomestki, zato z njimi svoje izdelke plemeniti le malo kozmetičnih linij. Most med popolnoma umetnimi izdelki in popolnoma naravnimi skušajo postaviti proizvajalci, ki poleg bogatih in kakovostnih naravnih sestavin uporabljajo kakovostne, v laboratorijih proizvedene sestavine, predvsem barvila, konzervanse in posebne učinkovine.

Ni res, da so vse umetne sestavine strupene in da so izdelki, ki jih vsebujejo, zdravju škodljivi, pametno pa se je izogibati naslednjim:

  • Paraben (methylparaben, propylparaben, isoparaben, in butylparaben)
  • Phtalates
  • Sodium Lauryl Sulphate (SLS)
  • Fluoride
  • Propylene Glycol (PG), Butylene Glycol
  • Isopropyl
  • Imidazolidinyl urea and DMDM hydantoin
  • Alcohol
  • Petrolatum & Mineral Oil
  • Paraffin wax/oil

Za katere snovi znanstveniki še trdijo, da so strupene, in kakšne reakcije povzročajo, boš izvedela na strani www.alkalizeforhealth.

Naravno nego si lahko pripraviš tudi sama

Če odpreš hladilnik, lahko hitro ugotoviš, da je v njem veliko sestavin, s katerimi kozmetične hiše na veliko reklamirajo in prodajajo svoje izdelke: marelice, pomaranče, mleko in skuta.

Sol za gladko kožo

Je odličen naravni piling celega telesa, saj bo koža po njegovi uporabi nežna in gladka kot svila. Grobo mleta odstrani odmrle celice, iz kože pa povleče tudi strupe.

Pripravi si blagodejni piling: Tri žlice soli (npr. Solnce) zmešaj z nekaj mleka in smetane (ali skute), da dobiš gladko zmes. Pod prho jo s krožnimi gibi vtri v kožo in pusti, da učinkuje kakšno minuto.

Rumenjak za lepe las

Jajce, posebej rumenjak, vsebuje veliko hranljivih snovi. To so vedele že naše babice, ki so prav zato imele tako lepe in sijoče lase. Če te je strah neprijetnega vonja, naj ti zagotovimo, da vonj rumenjaka izgine, takoj ko so lasje suhi.

Pripravi si bogato oblogo: Dva rumenjaka zmešaj z žlico medu in oljčnega olja. Ko je zmes gladka, ji dodaj kozarec tople vode, nato pa jo vtri v lase in lasišče. Da boš imela lase zdrave in sijoče, jo pusti učinkovati 20 minut. Lase umij kot običajno.

Banana preprečuje nastanek gub

Ta okusni sadež je popoln koktajl snovi, ki odlično služijo kozmetičnim namenom. Vitamini, hranljive maščobe in nežne sadne kisline negujejo suho in občutljivo polt, da je zopet mehka in gladka.

Pripravi si hranljivo masko: Iz polovice banane naredi kašo, v katero vmešaj žličko mandljevega olja. Ko je zmes gladka, jo v debelem sloju nanesi na obraz in pusti učinkovati 20 minut. Speri jo z mlačno vodo.

Cosmo opozorilo!

Kozmetika, ki si jo pri praviš sama, je najbolj naravna, a učinkovita in zdrava je le, če jo uporabiš, takoj ko si jo pripravila. Vedno uporabljaj sveža živila, predvsem sadje in zelenjava naj bosta ravno prav zrela. Seveda ni vse, kar daš v želodec, zdravo tudi za kožo. Zgoraj navedene sestavine pa zagotovo dobro denejo prav vsem tipom polti.

Nika Veger za eno od arhivskih številk revije Cosmopolitan, foto: profimedia