Lasje, ki pravijo: Izberi me!

Si želiš tisto službo? Potem moraš staviti na vse adute in res narediti vtis. Delodajalcu tvoj videz pove veliko več, kot si misliš, predvsem lasje, zato na nova vrata potrkaj s pravo frizuro.

28. 1. 2010

Si ob prošnji za novo službo pomislila, da mora biti prav tako bleščeč kot tvoj življenjepis tudi barva las? Morda, če si zaprosila za službo v frizerskem salonu. Najbrž se ti tudi v tem trenutku ne zdi, da tvoja frizura igra pomembno vlogo. A pomisli, lasje so ena prvih svari, ki jih drugi opazijo na tebi, ko stopiš v prostor.

So oddajnik signalov, ki jih ljudje podzavestno sprejemamo ob oblikovanju prvega vtisa. Na podlagi dolžine in barve las ter stila frizure te bo potencialni delodajalec ocenil in naredil sklepe o tvojem zdravju, osebnosti, značajskih lastnostih … še preden si bosta sploh segla v roke.

Čeprav popolna frizura ne bo pripomogla k tvojim pomanjkljivim delovnim izkušnjam in dolgočasni prošnji za zaposlitev, pa slabi lasje zagotovo lahko zasenčijo dober CV. Obrni stran, da boš izvedela, kako lahko lasje delajo v tvojo korist, in ne škodo.

3 x 'izberi me' videzi za dolge lase

Speti lasje so zagotovo 'hire me' frizura. Če le niso speti previsoko (saj lahko nakazujejo na vihravost) ali prenizko (imeli te bodo za dolgočasno in nezanimivo). Komplicirano? Ne, če slediš temu:

 • Sofisticiran čop

Zberi lase na kroni, nato jih zavij in učvrsti z majhnim krokodilom na zadnjem in spodnjem delu, kot kaže slika. 2. Preostale lase pokrtači v čop in spni z nevpadljivo elastiko. 3. Srednje debel pramen zavij okrog elastike, da bo videti bolj dodelano, in ga učvrsti z lasnico na spodnjem delu repa. 4. Lase pogladi s serumom za lesk, nato pa stranski in vrhnji del glave učvrsti z lakom, ki ne lepi las, temveč le prepreči puhavost. Tak je Tigi S-factor Vivacious Hairspray.

 • Klasična figa

1. V vlažno grivo vtri nekaj gela za volumen (npr. Lush Goth Juice), da bodo lasje, tudi ko bodo suhi, lepo na svojem mestu.
2. Na sredi temena naredi čop in ga zvij v figo.
3. Učvrsti jo z lasnicami, ki se barvno ujemajo s tvojimi lasmi.

 • Rahlo speti

1. V konice vlažnih las vtri peno za volumen, npr. Kérastase Volumactive Mousse.
2. Lase med sušenjem gladi z okroglo krtačo.
3. Za trenutek prikloni glavo in konice poprši z lakom za fleksibilno učvrstitev (flexible-hold), nato pa se zravnaj, lase počeši in jih še enkrat utrdi z lakom.
4. Nad ušesom oddeli pramen, zvij ga v zvitek in na temenu spni s tistim z druge strani.

Naravno je varno

Vse je super, dokler tvoj bodoči šef namesto tebe ne opazi tvoje barve, pramenov ali celo narastka. Razumeš? Barva naj bo videti kar se da naravna oz. verjetna.

Za iskalca novih zaposlenih je vse, kar je videti umetno, znak pomanjkanja resnosti.

Nakazuje, da oseba ni na realnih tleh in da je osredotočena na nepomembne stvari. To pa ni nekaj, kar bi želela izpostaviti, kajne? Ognjeno rdeči, peroksidno blond, rožnati ali rdeče vijoličasti lasje bodo dali vedeti, da boš prej kot delovnim nalogam pozornost namenila modnim eksperimentom in posnemanju superzvezd.

Absolutno negovani

Vidni narastek namiguje, da barve ne moreš vzdrževati, z drugimi besedami, da si neuspešna. In če na takšne pomanjkljivosti svojega videza ne polagaš pozornosti, sklepamo, da tudi v službi ne boš natančna in se boš zadovoljila s povprečjem. Poskrbi, da narastek ne bo očiten, bledenje barve pa prepreči s šamponom za svojo barvo las. Schwarzkopf Blond Me s posebnimi pigmenti poživi nevtralno blond naravne ali pobarvane odtenke.

Odloči se za pravo dolžino

''Med vsemi je dolžina tista, po kateri te drugi sodijo najbolj,'' pravi Marianne LaFrance, dr. filozofije in profesorica psihologije na univerzi Yale. Izvedla je študijo, v kateri je z računalniškim programom štirim ženskam dodala vsaki štiri različne dolžine las. Več sto študentov si je fotografije ogledalo za nekaj sekund, nato pa so ocenili ženske osebnosti.

Dolgolaske so označili kot profesionalne, a bolj zagledane vase, tiste s srednje dolgimi in kratkimi lasmi pa so označili za bolj prijetne in kreativne. Še posebej kratki, urejeni lasje so naredili ženske bolj odprte in vestne – le kdo ne bi želel imeti takšne sodelavke?!

A ni vse tako črno za dolgolasa dekleta: ženske z dolgimi ravnimi lasmi so označili kot bogate, seksi in najbolj občudovane, to pa so lastnosti, ki so pomembne na delovnih mestih, kjer moraš narediti vtis na stranke.

Ključ, da te najamejo (in je prav tako pomemben kot imeti prave sposobnosti), je ustrezati splošnemu imidžu podjetja.

Imej v mislih, da si lahko frizure, ki so videti nekoliko posebne, npr. rokersko razkuštrana kot Pink ali retro figa v stilu Brigitte Bardot, starejši, ki ne sledijo zadnjim modnim trendom, interpretirajo kot nemarne ali neurejene. Ob tem bodo pomislili, da za njihovo podjetje nisi dovolj odgovorna in zanesljiva. Saj veš, generacijske razlike ustvarjajo neskladja, zato – če ti je všeč ali ne – svoj stil prilagodi generaciji, ki te bo najela.

Namig: Obišči spletno stran podjetja in izberi varen videz, ki ga nosijo vodilni v sektorju, ki se mu želiš pridružiti. Ali pa osebo, ki bo vodila razgovor, poišči na Googlu ali spletni strani Linkedln, da preveriš njen stil.

Hitra rešitev

Ko za obisk salona nimaš dovolj časa ali denarja, poskusi:

 • Preveri, morda pa te frizer lahko naroči med že dogovorjene stranke le za osvežitev oblike frizure.
 • Če so tvoji lasje neukrotljivi, ker so tako suhi in poškodovani, namesto da ti vzameš persen, njih na hitro umiri z balzamom, ki ga ni treba izprati, kot je Tigi Bed Head Ego Boast.
 • Na dan D pojdi na fen frizuro, da ti frizer zgladi lase in doda volumen. Naj ti ne dela umetelnih pričesk, le nežno naj ti utrdi tvojo naravno obliko.

Naj govorijo tvoje oči

Sogovornika gledamo v oči kar 80 odstotkov časa. Lasje, ki prekrivajo oči, npr. daljši frufruji ali prečke na stran, izpraševalca dražijo. Lahko celo posumi, da nekaj skrivaš, ali, kar je še huje, lahko vzame to kot namigovanje (to pa bi ti prišlo prav le, če kandidiraš za profesionalno zajčico, kajne?).

Zato izberi frizuro, ki ti odkriva obraz in delodajalcu omogoča, da vzpostavi stik z očmi. Najboljši so mehki kodri ali resice, ker poudarijo oči, jih naredijo večje in s tem bolj opazne. A zapomni si, tvoj cilj je, da te ljudje gledajo v obraz, in ne v lase, zato se drži simetričnih oblik in resic, ki ne prekrivajo obrvi. Izogibaj se vsem iztopajočim detajlom, kot so kričeče lasnice, ultra kratki, asimetrični ali dolgi frufruji, močno poudarjene resice. Seveda si jih ni treba ostriči, le diskretno jih spni in tako umakni z obraza.

Roke stran iz las

Če se igraš s prameni, motiš osebo, ki te bo skušala oceniti, hkrati pa ji pošiljaš naslednje (ne preveč dobre) signale:

 • zavijanje kodrov: kaže na živčnost in nepotrpežljivost
 • 'metanje' glave v stran: najbrž si preobremenjena s svojim videzom
 • nenehno česanje ali božanje las – videti bo, kot da želiš zbrati svoje zmedene misli in se pomiriti
 • praskanje glave: to daje misliti, da ne slediš intervjuju oz. dvomiš o tem, kar ti govorijo
 • medtem ko govoriš, lase vlečeš na eno ramo: situacijo želiš imeti pod nadzorom in stvari vzeti v svoje roke – ker si premalo ali preveč gotova vase.

Priredila: Nika Veger