Kakšna je zimska osebnost tvoje kože?

Pozabi na normalno, suho, mastno in mešano kožo. Ta letni čas postane samosvoja, tudi če je sicer povsem neproblematična. In kaj jo daje? Da izveš, beri dalje, pa tudi da se naučiš nove nege, s katero bo spet uravnovešena.

30. 12. 2010

Mrzel veter zunaj in suh ogrevan zrak doma lahko tvojo kožo potisneta na rob funkcioniranja, drastično izmenjavo vzponov in padcev v izločanju loja in zadrževanju vlage. Če je v zraku dovolj vlage, koža ostane v ravnovesju. Bolj ko je zrak suh, bolj povrhnjica postaja izsušena, pore se zamašijo, saj začnejo proizvajati dodaten loj, da bi se koža zaščitila pred izgubo. Če še vedno vztrajaš pri negi, ki si je vajena (za normalno, suho …), je lahko le še slabše. Svetujemo ti, da kožo raje začneš negovati glede na trenutno stanje. Predstavljaj si, da ima polt tvojega obraza eno od štirih osebnosti in da se v ekstremnih razmerah ter pod hudimi pritiski njen značaj spremeni, prav tako kot bi se ti. Poišči tisto, s katero se trenutno najbolj poistoveti, in se nauči, kako jo obvladati.

1 Mozoljasta in razkurjena

Poleti običajno nimaš težav z mozolji, a s spremembo letnega časa se spremni tudi podoba kože – postane mozoljasta in polna izbruhov nečistoč.

Razlog: Kaplja čez rob je suh zrak. Pore so oblikovane kot tanke tube, ki proizvajajo in potiskajo loj na površje. Ker pa se je povrhnjica izsušila, so mrtve poroženele celice zaprle izhod tube, zato se sebum ne izloči, temveč se nabira in kopiči v pori. Ta se zamaši in ob prisotnosti bakterij tudi vname. In čeprav si misliš, da je rešitelj tega problema antibakterijski tonik ali losjon, se moti – če vsebuje benzoyl peroxide ali retinol za izsuševanje vnetij, izsušuje tudi povrhnjico. Rezultat je le še večje izločanje sebuma, da bi koža uravnovesila pomanjkanje vlage.

Terapija: Vsak večer pred spanjem kožo očisti z nežnim pilingom, namenjenim vsakdanji uporabi (La Roche-Posay Effaclar Astringent Lotion Micro-Exfoliating je dovolj nežen, da odstrani le odmrle celice in ne draži kože). Izdelke proti mozoljem uporabi le vsako drugo jutro. Stanje boš močno izboljšala tudi z uporabo pršila, ki koži doda le vlago (nam je všeč La Roche-Posay Thermal Spring Water).

2 Čisto preveč občutljiva

Tvoja do zdaj res 'na izi' koža je nenadoma dobila PMS – razburi se ob vsaki provokaciji (kar se kaže kot rdečica in razdraženost), lahko že ob uporabi novega pudra ali pa ob malo bolj grobi kapi.

Razlog: Ekstremna občutljivost je znak, da ima koža oslabljeno zaščito. Kombinacija neugodnega vremena, suhega ogrevanega zraka in preveč agresivnih izdelkov za nego je oslabila njen naravni zaščitni plašč, zato ni več zmožna zadrževati ustrezne ravni vlage, ki je prva zaščita kože.

Terapija: Prav tako kot je pametno pri zimskem stajlingu dodati več plasti oblačil, moraš dodati nekaj pomirjujočih, vlažilnih učinkovin pri vsakem koraku lepotne nege. Čistilni gel ali peno zamenjaj za kremno formulo (kul je Nivejin na fotografiji spodaj), pred običajno vlažilno kremo (Decléor Harmonie Calm je čudovita, kot tudi Garnier Nutritioniste Moisture Rescue Refreshing Gel-Creme) pa nanesi pomirjajoč serum (kot je Murad Sensitive Skin Soothing Serum). Večkrat dnevno obraz dodatno navlaži s tonikom v pršilu, da nadomestiš izgubljene lipide (najboljši je Clinique, prikazan spodaj). Dodaten nasvet: izogibaj se dolgi vroči prhi (saj vemo, da res prija, a kaj ko iz kože kar izčrpa vso vlago) in kremam, ki vsebujejo naftne derivate (petroleum jelly), ki dodatno segrejejo telo in povečajo rdečico in razdraženost.

3 Siva in pusta

Večina leta je dovolj, da tvoja sicer nekoliko suha polt ostaja lepa in mehka že z  vlažilnim losjonom. A pozimi njen žar kar ugasne.

Vzrok: Suha koža v odsotnosti sonca in toplote proizvede še manj olja, zato postane siva in pusta, hkrati pa so drobne gubice bolj izrazite.

Terapija: Da bi koži povrnila sijaj, tri večere v tednu naredi piling, nato pa jo napolni s serumom, polnim mineralov in vitaminov (hkrati okrepi zaščitni plašč Biotherm Hydra-Detox Bio-Defensis Moisturizing Detox Fluid). Dopoldne se izogibaj izdelkom, ki matirajo, in raje uporabljaj losjone, ki dodajo lesk in osvežijo polt (dva najljubša: Diorjev spodaj in Aveeno Positively Radiant). Ti tudi zmanjšajo potrebo po pudru, ki bi na taki polti učinkoval preveč umetno. In ker se prvi znaki staranja na takšni koži najhitreje izrazijo, dvakrat dnevno okrog oči nanesi kremo za nego tega tankega predela (L’Oréal Paris Collagen MicroPulse Eye vibrira, da hkrati odpravi podočnjake).

4 Totalno zmešana

Pozor, tvoja kombinirana polt– sijoče čelo, nos in brada ter suha lica – bo kmalu le še bolj razdvojena. In da ne boš mislila, s povečanjem količine običajnih izdelkov se stanje zagotovo ne bo izboljšalo.

Razlog: Velike temperaturne spremembe še povečajo dvojno osebnost kože. Ker ličkom primanjkuje naravnih zaščitnih olj, T-cona to kompenzira s povečanim izločanjem. Razlika med suhim in mastnim delom postaja iz dneva v dan večja.

Terapija: Kožo moraš spraviti v ravnovesje. Najbolj pogosta napaka, ki jo naredimo pozimi, je, da zjutraj uporabimo pretežke kreme, zvečer pa izdelke, ki kožo preveč izsušijo. Pravzaprav bi se morala vsakemu področju posvetiti posebej. Pred spanjem s celotnega obraza odstrani nečistoče in ličila s kremnim čistilom, ki ne izsušuje ali draži (dober je Estée Lauder Soft Clean Tender Crème Cleanser). Nato le T-predel zdrgni z vatico, namočeno v tonik, ki suši in zmanjšuje izločanje sebuma (nam je všeč Neutrogena Rapid Clear Fight and Fade Toner). Področje okrog oči in lica pa neguj z vlažilnim losjonom, npr. s takšnim, ki vsebuje hialuronsko kislino ali glicerin, kot ga L'Oréalov izdelek spodaj.

Priredila: Nika Veger