Kako zelena je tvoja lepotna scena?

Izbiraš bio hrano in recikliraš odpadke? Kaj pa nega? Brez izgovorov! 'Zelena' lepotila, ki te razvajajo celostno, najdeš že skoraj v vsaki trgovini. A ne le izdelki, štejejo tudi majhni koraki, ki lahko res hitro in preprosto postanejo del tvojih lepotnih ritualov.

Kako zelena je tvoja lepotna scena? (foto: www.shutterstock.com) www.shutterstock.com
25. 3. 2010

1 Vata iz organskega bombaža

Četrtino insekticidov, ki zastrupljajo ves svet, je uporabljenih pri gojenju bombaža, v nadaljnjem postopku predelave pa uporabijo še dodatnih osem tisoč kemikalij. Že tako ali tako bi vato lahko zamenjala za krpico iz organskega bombaža, a če se ji ne moreš odpovedati (priznamo, potrebuješ jo za odstranjevanje laka na nohtih), izberi tako iz organskega bombaža.

2 Izberi litrsko embalažo

Že na prvi pogled je jasno: več vsebine, manj embalaže, manj smeti. Malo manj očitno pa je dejstvo, da boš, ker bo izdelek trajal dlje, prihranila čas, ki bi ti ga vzel ponovni nakup, posledično bo manj uvoznih poti in znižana bo proizvodnja embalaž. Hkrati je recikliranje večjih 'steklenic' za okolje manj obremenjujoče kot manjših. Pred nakupom preveri le rok trajanja izdelka, za potovanja pa si ga prelij v manjšo potovalno stekleničko.

3 Ozaveščena tudi v salonu

Če si doma prižgala zeleno luč za okolju prijazno nego, ta trend nadaljuj tudi, ko se prepustiš strokovnjakom. Mnogo frizerskih hiš je ponudilo kolekcije organskih izdelkov (Tigi Love Peace Planet, Schwarzkopf Professional Essensity, La Biosthetique Natural Cosmetic Range). Popolno nego las z naravnimi izdelki in barvami nudijo v frizerskem salonu M&S Hair. Stopili so še korak dlje in poskrbeli, da ti glavo umijejo z oživljeno vodo.

4 Spoštuj vodo

Predvsem pri večkrat ponavljajoči se dnevni rutini. Za umivanje rok uporabljaj trdo milo, ker se lažje razgradi in ker je zavito le v papir. Namesto običajnega, in po možnosti odišavljenega toaletnega papirja, pa uporabljaj recikliranega.

5 Znebi se izdelkov za enkratno uporabo

Britvice, pilice, robčki za odstranjevanje ličil in drugi izdelki, ki naj bi jih uporabila le enkrat, obremenijo okolje bolj kot olajšajo tvoje lepotno razvajanje. Kar srhljivo je, če si predstavljaš kup, ki konča na odlagališču po celem letu, zato poišči različice, pri katerih menjaš le dele, ki se izrabijo, ali praktično neuničljive izdelke.

6 Poskrbi za kroženje

Če si se katerega izdelka naveličala ali si zgrešila z nakupom, ga predaj naprej. Prijateljica se bo zagotovo razveselila 'novega' parfuma ali šminke v zadnji trendni barvi. Še bolj pa boš zadovoljna ti, saj boš imela manj dela s pospravljanjem lepotil, dobro se boš počutila, ker si nekoga osrečila, hkrati pa boš izboljšala pregled nad tem, česa imaš dovolj in kaj zares potrebuješ.

7 Kupuj slovensko

Prepreči, da bi kozmetika, preden pristane v tvoji kopalnici, prepotovala milijone kilometrov (pomisli le, koliko kerozina zgori zato, pa sploh nisi bila na počitnicah). Kupuj slovenske znamke! Večina uporbalja veliko naravnih sestavin in so prav odlične: Extravaganja, Kozmetika Afrodita, Subrina, Kozmetika Kancilja, Vitaskin Pharma (Krka Kozmetika), Mantra Care.

8 Pokuri manj energije

Prihaja topli del leta, zato za nekaj časa pospravi sušilnik za lase, kodralnik ali likalnik. Prhaj se s stopinjo ali dve hladnejšo vodo (naj voda iz pipe ne teče več kot pet minut, sicer je kopel varčnejša različica prhanja), še bolj zdravo in ekološko pa je, če si milo ali šampon spereš kar s hladno.

9 Odreci se zavijanju

Kozmetična industrija rada ponudi več embalaže kot izdelka, zato bodi vsaj ti bolj ozaveščena in zavrni zavijanje na blagajni (tudi če je brezplačno). Za aranžiranje daril uporabi kar npr. cosmo papir ali pa sledi zadnjemu trendu, zavijanju v multiuporabne rutice.

10 Bodi varčna

Pa ne le pri doziranju lepotil, temveč tudi pri nakupovanju novih. Ne verjemi vsem reklamam, ki na račun dragocenih sestavin obljubljajo čudeže. Običajno so izdelki s preprostimi formulami prav tako učinkoviti kot tisti, ki vsebujejo zlate delce ali redke rastline. Saj veš, tudi pri prehrani je najbolj zdravo domače jabolko.

11 Vzami v obzir

Vse, kar je povezano z naravo in ekologijo, je modno. Zato ne nasedi vsem obljubam o socialni odgovornosti. Še posebej, kadar ne moreš preveriti, ali je del dobička od izdelka, ki si ga kupila, res končal v določenem projektu npr. tropske pogozditve, podpiranju lokalne zaposlenosti ali ohranjanju ogroženih vrst. Pomembni so prispevki, ki jih narediš ti in s katerimi pozitivno vplivaš na svojo neposredno okolico in družbo.

12 Doma pripravi

Najbolj prijazna okolju in tvoji koži je seveda kozmetika, ki si jo iz ekoloških živil pripraviš sama – na spletu ali v knjižnici boš našla že skoraj toliko receptov kot za pripravo hrane. Če v 'kuhinji' ne uživaš, pa poskusi novo pogruntavščino: set pripomočkov in sestavin, iz katerih si zmešaš stoodstotno naravno kozmetiko.

13 Zeleni slovar

Se ne znajdeš med napisi naravno, eko, organsko in bio? Pojme in oznake so kristalno jasno razložili na spletni strani Zavoda potrošnikov Slovenije.

Za začetek, pa moraš vsekakor vedeti: Kozmetičen izdelek lahko nosi oznako naraven, ki je z rdečo napisana čez vso embalažo, že če vsebuje samo 2 odstotka naravnih sestavin, ki pa niso nujno tudi ekološko pridelane. Preostale sestavine so običajno sintetične ali pridobljene iz derivatov nafte. Izrazi 'organski', 'eko' ali 'bio' so lahko na izdelku navedeni zgolj kot del komercialnega imena in ni nujno, da kaj povedo o sestavinah izdelka.

Če so sestavine res organske, eko ali bio izdelek prejme certifikat. V Evropi so med najbolj priznanimi standardi za naravno ali/ in ekološko kozmetiko tisti, ki so jih predpisale organizacije BDIH, ECOCERT, COSMEBIO, AIAB/ICEA, SOIL ASSOCIATION, BIOGARANTIE. Standarda NATRUE in COSMOS sta med standardi najnovejša in veljata v vsej Evropi. Ti standardi v osnovi pomenijo, da kozmetični izdelek vsebuje naravne sestavine, ki so bile gojene in predelane brez uporabe sintetičnih gnojil, pesticidov ali regulatorjev rasti.

Nika Veger