Kako s svojih lepih las otreseš ves prhljaj

Če imaš prhljaj, ne skrbi, saj ima vsak drug človek na svetu prav takšno težavo. Prhljaj, ki je neprijeten, je namreč zelo pogosta težava.

Kako s svojih lepih las otreseš ves prhljaj (foto: shutterstock) shutterstock
23. 4. 2013

Kaj povzroča prhljaj?

Naša koža se od glave do peta vsak dan obnavlja in tako dobimo nov 'kožni plašč' na vsakih 28 dni, pa tega niti ne opazimo.

Naše telo gosti veliko mikroorganizmov, kot so bakterije in glivice, ki se hranijo z žlezami lojnicami, ki jih naša koža proizvaja. Prav naše lasišče pa je dom vrsti glivic, imenovani Malassezia, in njihova hrana je olje iz lasnih mešičkov. Prhljaj nastane, ko iz neznanega razloga ta glivica znori in vznemiri naše lasišče ter povzroči, da se odmrle kožne celice luščijo precej hitreje. Torej, namesto da se odmrle kožne celice luščijo s skalpa mesec dni, se to zgodi v dveh tednih, olje, ki ga naša koža proizvaja, pa povzroči, da se odmrle kožne celice sprimejo in tako nastane prhljaj. Raziskovalci še do zdaj niso ugotovili, zakaj ta glivica znori.

Prhljaj je neprijetno stanje, ki se lahko ponovi kljub tvojemu trudu. Toda z ustrezno nego las lahko prhljaj nadziraš. Najboljši način, da se prhljaj ne ponovi, je pranje las vsak drug dan. Prhljaj pa lahko postane trdovraten, če ne uporabljaš ustreznega šampona. Tako lahko narediš več škode kot koristi.

Najbolje je, da uporabljaš šampone, ki so namenjeni prav boju proti prhljaju.

Ti običajno vsebujejo cink, selenov sulfid, salicilno kislino ali ketokonazol, ki je zdravilna učinkovina. Če želiš, da tvoje lasišče ne postane imuno za takšne šampone, si mesec dni lase umivaj z različnimi znamkami.

Za doseganje optimalnih rezultatov lahko uporabiš dva različna šampona. Prvi naj bo proti prhljaju, drugi pa naj vsebuje negovalne učinkovine, ki bodo prodrle globoko v las. Prav tako lahko poskusiš domače sredstvo za spiranje prhljaja, ki bo poskrbelo, da ta tudi ne nastane. Zmešaj dve čajni žlički kisa s šestimi čajnimi žličkami vode. Preden greš spat, mešanico vtri v lasišče in glavo zavij v brisačo. Enako naredi tudi zjutraj in nato speri z mlačno vodo. Nikar ne skrbi, lasje ne bodo smrdeli po kisu, saj bo ta izhlapel. Karkoli narediš, nikar ne praskaj lasišča z nohti.

Tako, zdaj lahko tej neprijetni nadlogi le še mirno pomahaš v slovo ;)