Kako preživiš, če sovražiš svojo kožo? Tako!

Če se spopadaš z aknami, potem veš, da so lahko brazgotine (fizične in čustvene) globlje, kot se zdi na prvi pogled. Razkrivamo resnične izpovedi lepotne urednice našega in britanskega Cosma ter zadnje raziskave, ki so odgovor na tvoje težave.

Kako preživiš, če sovražiš svojo kožo? Tako! (foto: promocijsko gradivo, getty images) promocijsko gradivo, getty images
22. 5. 2015

Kot najstnica sem imela akne, kar je bila ena čustveno najtežjih stvari, ki sem jih doživela. Bilo je nepravično. Jedla sem enako hrano kot moji prijatelji, živela enako življenje. Zakaj je bila njihova koža čudovita, moja pa tako grozna?" se je spraševala Kate Turner, lepota urednica britanskega Cosmopolitana.

"Začelo se je s kopico mozoljev, ko sem imela 13 let, in kmalu preraslo v močno rdečico, pri čemer sem se počutila, da vsaka moja pora čaka, da izbruhne v mozolj. Vsi okoli mene so mi dajali nasvete, največkrat tisti s čudovito kožo, čeprav jih nisem prosila zanje, in menili, da delam nekaj narobe. Sem preizkusila akupunkturo? Se testirala za alergije? Opustila čokolado? Uh, ja, poskusila sem že čisto vse, hvala."

"Leto pozneje me je oče peljal k zdravniku in me skušal potolažiti: Tudi sam sem imel akne kot najstnik, a ne tako trdovratne kot ti. Mogoče mi je želel le dobro, vendar so me njegove besede prizadele. Celo moj oče je misli, da sem spaka. Dobila sem antibiotike in grob losjon, zaradi katerega me je koža pekla. Mozolji so ostali, jaz pa sem jokala.

Ko imaš problematično kožo, življenje ni enostavno. Ni mi bilo lahko prespati pri prijateljicah, ker nisem želela, da bi me videle brez ličil, zato sem zjutraj pred njimi vstala in si hitro nanesla puder.

Festivali so odpadli, saj si nisem mogla privoščiti tri dni brez ličil, težava so bile tudi pričeske. Če sem si lase spela v čop, sem se počutila, kot da je moj obraz v prvi bojni liniji," nam je zaupala Kate.

Akne prizadenejo približno 80 odstotkov mladih med 11. in 30. letom in lahko imajo nanje velik učinek.

V zahodni družbi veljajo celo za najpogostejšo kožno bolezen, kar štirikrat več možnost za problematično in aknasto kožo pa imajo ženske.

Akne povzročijo različni dejavniki, vsem pa so skupni dednost, način življenja in hormoni. Različen je tudi odziv kože na odvečno maščobo na koži. Poleg hormonskega neravnovesja in zdravil je stres tisti, ki vpliva na nastanek aken. Zaradi stresa se namreč sprosti kortizol, ki povzroči povečanje izločanja sebuma in vnetje.

"Če pogledam nazaj, sem lahko srečna, da sem imela blažjo obliko aken. Moja koža se je spremenila, ko sem začela jemati kontracepcijske tablete, telovaditi in se bolj zdravo prehranjevati. Z izboljšanjem kože pa se je izboljšala tudi moja samozavest," je bila iskrena Kate.

lepotna

Čeprav sama še danes ne pozna pravega razloga za svojo problematično kožo, meni, da bi to lahko bila posledica hrane, preveč bogate s sladkorjem, mlečnih izdelkov in predelane hrane.

Neskončen boj

Ne le da si s Kate delim ime, ampak tudi težave. Sama imam problematično kožo, vendar ne gre za enako obliko, kot jo ima britanska kolegica. Moja koža po obrazu in telesu je namreč nagnjena h keloidnim in hipertrofičnim brazgotinam, pri čemer gre za čezmerno proizvodnjo kolagena.

Gre za brazgotinjenje, če povem laično, namesto da se poškodovana koža zaceli, nastane brazgotina. Pravega zdravila, kreme ali učinkovine, ki bi te brazgotine odpravila, ni, obstajajo pa nekateri izdelki, ki jih omilijo.

Če je pri srčnih težavah treba upoštevati čas celi rane, je pri mojih težavah podobno. Počasi, ne vem niti, iz kakšnega razloga (saj ne da bi se pritoževala) so brazgotine manj vidne, manj rdeče in izbočene.

Enako kot Kate sem preizkusila že vse: kreme, tablete, celo zdravljenje s kortikosteroidi z injekcijo neposredno v brazgotino in tudi roaccutanom, zelo močnim zdravilom, ki v večini primerov kljub precej nadležnimi stranskim učinkom najbolje pomaga v boju proti aknam. Meni na žalost ni. Bom pa svojo kožo vsaj delno poskusila pozdraviti z dieto, ki si jo lahko prebereš TUKAJ.

Novodobni rešitelji

Čistilna električna ščetka, Braun Face 830 Beauty edition (69,99 €), BB-krema, L'Occitane Immortale BB cream (39,70 €), Čistilna pena, Paula's Choice RESIST Foaming Cleanser (26,90 €), Gel proti brazgotinam, Bephanten Bepanscar (25,89 €), Gel za sušenje mozoljev, Kozmetika Afrodita Young&Pure Remove spots! (3,90 €)

kozmetika

Kako preživeti, če sovražiš svojo kožo:

  • Zaobljubi se k dnevnemu sproščanju stresa, lahko je to joga, druženje s prijatelji ali smejanje na vse pretege ob najbolj neumnem filmu.
  • Ne dovoli, da tvoja koža vodi tvoje življenje. Flirtaj, pojdi po nakupih, hodi na zabave – ne skrivaj se in ne nehaj uživati.
  • Bodi pripravljena, ko boš prejela opazke na svoj račun. Imej pripravljen odgovor in ne pokaži, da ti je nerodno.

Nina Kroflič, magistra farmacije, vodja razvojnih laboratorijev Kozmetike Afrodita, odgovarja na najpogostejša vprašanja.

1 Katere sestavine najbolj pomagajo v boju proti aknasti koži?

V boju proti aknasti koži pomagajo aktivne sestavine, ki zmanjšujejo čezmerno izločanje sebuma ter delujejo adstringentno (zožujejo razširjene pore), učinkovine, ki kožo izdatno vlažijo in pomirjajo, ter sestavine z antibakterijskim in čistilnim delovanjem. Med njimi izvleček hamamelisa, salicilna kislina, izvleček timijana, amazonski kompleks in vitamin B3. Na vseh omenjenih sestavinah tudi temeljijo izdelki za nego mastne, nečiste kože iz naše linije Young & Pure.nina

2 Katere pa aknasti koži škodijo?

V primeru mešane do mastne, nečiste kože odsvetujem uporabo izdelkov z vgrajenimi komedogenimi sestavinami. Mednje spadajo negovalna olja, bogata s trigliceridi (avokadovo olje, olje makadamije, olje žitnih kalčkov, orehovo olje ...), masla (denimo karitejevo in kakavovo), čebelji vosek, vitamina A in E ter številne druge. Te sestavine so hranljive in kožo oskrbijo predvsem z lipidi, ki pa jih ima mastna koža dovolj oziroma celo preveč, zato utegnejo pri mešani do mastni koži zapreti pore (komedogenost) ter tako še dodatno prispevati k nastajanju nečistoč.

3 Največje napake pri negi problematične kože, ki jih punce (in tudi fantje) naredijo?

Raziskave in naše izkušnje iz prakse kažejo, da številni mladi (ne glede na tip kože) pred samo nego pogosto izpustijo dva osnovna koraka – čiščenje in toniziranje, ki pa sta v primeru problematične mastne kože še posebno pomembna, ter uporabljajo izdelke, ki niso primerni za masten tip kože.

4 Kako akne oziroma mozolji nastanejo?

Z izrazom akne označujemo hujše, običajno vnetne oblike mozoljev, za izsušitev katerih je običajno treba več časa. V obeh primerih gre za zamašitev dlačno-lojnega mešička, ki nastane zaradi čezmernega izločanja sebuma in/ali odebeljene zunanje plasti kože.

5 Na kaj je treba biti pozoren pri negi in čiščenju problematične kože?

Svetujem uporabo izdelkov, posebej zasnovanih za mastno, nečisto kožo. Pri njihovi uporabi je treba vsako jutro in vsak večer slediti trem osnovnim korakom: čiščenje (čistilna pena ali gel), toniranje s tonikom in nanos kreme ali gela. Poleg tega priporočam, da se koži dva- do trikrat na teden zagotovi še podporna nega z izbrano masko. Za hitro izsušitev že nastalih mozoljev pa uporaba gela za sušenje mozoljev. Izrazito aknasto kožo je ob ustrezni in dosledni negi treba globinsko čistiti v kozmetičnem salonu in/ali zdraviti pri dermatologu.

Tracy Rafti, 27 let, blogerka: "Aken sem se rešila tako, da sem spremenila svoje življenjske navade"

"Pri triindvajsetih sem dobila hudo obliko aken in se počutila, da ne bom nikoli več nikomur všeč. Želela sem si pozdraviti kožo brez zdravil. Iz svoje prehrane sem izločila večino predelane hrane, sladkarije in mlečne izdelke.

Začela pa sem uživati dodatne kakovostne probiotike, maščobne kisline omega 3 in vitamin A. Za nekaj časa sem prenehala uporabljati tudi negovalne izdelke, obraz sem si čistila le z medom in vlažila z organskim jojobinim oljem. V treh mesecih sem se znebila aken, s svojimi nasveti pa zdaj pomagam ljudem na svojem blogu Thelovevitamin.com."

Jessica Clarke, 28 let, uredniška direktorica: "Obisk dermatologa mi je spremenil življenje"

"Nadležne mozolje sem dobila, ko sem se v zgodnjih dvajsetih preselila v London. Ko sem gledala svoje slike, nisem mogla verjeti, da je moja koža tako grozna. Bila sem precej zaposlena in sem mislila, da se bo koža pozdravila sama od sebe, vendar se ni.

Kmalu zatem sem postala obsedena, na ulici sem opazovala druga dekleta in se primerjala z njimi, ali je moja koža slabša ali boljša. Sčasoma sem obiskala dermatologa, ki mi je predpisal antibiotike z retinolom in v šestih mesecih sem se jih znebila."

Po predlogi Kate Turner priredila Katja Jakopovič
Fotografije: promocijsko gradivo, getty images