Je tvoja kozmetična torbica prava PACKARIJA? Potem bi morala vedeti, kaj so razkrili znanstveniki!

Bi zardela, če bi morala v tem trenutku pokazati svojo kozmetično torbico? Tudi mi. Čas je za ponovni zagon …

Je tvoja kozmetična torbica prava PACKARIJA? Potem bi morala vedeti, kaj so razkrili znanstveniki! (foto: Jobe Lawrenson) Jobe Lawrenson
15. 6. 2020

Enako velja za veliko torbo pod tvojo posteljo, v kateri se med drugim skrivajo napol uporabljene maske za lase in črtala za oči. Če si rojena pod srečno zvezdo in imaš lepotilno mizico, se umazani ekipi pridruži še ta. Ne skrbi – vsi stopimo kdaj na 'packasto' stran življenja, naši urniki pa so prezasedeni, da bi vestno razkužili prav vsak čopič za ličenje, ki pride v stik z našim obrazom.

Obsojanje zato v vsaki obliki odpade. Znanstveniki pa so na to temo nedavno natrosili nekaj precej pomembnih dejstev, s katerimi te moramo seznaniti, čeprav bi jih najraje pometla pod preprogo.

Izkazalo se je namreč, da bi bile lahko naše torbice za ličila petrijevke za posebno vrsto bakterij. V nedavni študiji so raziskovalci britanske univerze Aston v devetih od desetih torbic za ličila namreč našli bakterijo, imenovano E.coli, natančneje stafilokoke in glive z visoko odpornostjo proti antibiotikom.

S paniko pa lahko še malce počakaš. Uradno smo še vedno v sezoni čiščenja, zato je to odlična priložnost, da zavihaš rokave in na plan potegneš svoj talent za čiščenje in urejanje.

Korak 1 Sortiranje

Najprej zmanjšaj svojo zbirko ličil in se znebi odvečne šare.

Če ti že sama misel na to vzbudi strah in trepet, si samo zamisli, kakšen mir boš občutila, ko bo ogromen kup izdelkov spet obvladljiv. Vzemi si nekaj ur samo zase, na vidno mesto zloži vsa svoja ličila, zraven pa vklopi Cosmo podcast.

Če stvari rada kopičiš, razdeli izdelke najprej v sklope: palete s senčili, rdečila za ustnice, bronzerji, pudri v prahu in tako dalje. V mislih imamo predvsem ličila, ki jih trenutno uporabljaš, enako pa velja tudi za preostalo kozmetiko.

Naredi tri kupe

1. Tvoji ljubljenčki

Izdelki, ki jih uporabljaš vsaj tri- do štirikrat na teden in jih ponovno kupiš takoj, ko jih zmanjka.

2. Občasni priboljški

Izdelki, ki jih uporabljaš, ko si želiš preizkusiti nekaj novega in popestriti svojo lepotno rutino.

3. Nepotrebni nakupi

Na ta kup spadajo vsi nakupi, ki so bili posledica hitrih odločitev in jih danes obžaluješ. Sem spadajo zgrešena lepotna darila, palete z neustreznimi odtenki in izdelki, ki bi jih najraje vrnila v drogerijo, še prej pa jim v redovalnico napisala velik cvek.

Dobra novica – prva dva kupa sta varna pred izločanjem, prej le še preveri rok uporabnosti izdelkov (za več informacij o tem poglej na desno stran). Beri dalje za še več priročnih trikov …

Preveri, prosim

Pri izdelkih za nego kože, kremah z zaščitnim faktorjem, barvah za lase in drugih izdelkih z aktivnimi sestavinami najprej vedno preveri rok uporabe.

Če je minimalni rok uporabe krajši od 30 mesecev, ga mora proizvajalec zapisati. Na embalaži izdelka poišči besedno zvezo 'minimalni rok trajanja' ali 'uporabno najmanj do konca' in se datuma strogo drži, tudi če izdelka še nisi odprla.

Če ga ne boš upoštevala, je lahko najboljši izid neučinkovit izdelek, ki ne bo prinesel želenih rezultatov, najslabši pa neprijetna reakcija ali opečena koža zaradi neprimerne zaščite pred soncem.

Vsi drugi izdelki bi morali imeti simbol za obdobje po odprtju, ki ga proizvajalci označijo s simbolom odprtega lončka (glej zgoraj), zraven pa navedejo število mesecev, v obdobju katerih je izdelek po odprtju še vedno primeren za uporabo. Se ne spomniš, kdaj točno si izdelek odprla? Potem bodi raje previdna in ga ne uporabi.

Ko preveriš rok uporabnosti, je čas za izločitveni boj. Kateri izdelki se bodo kvalificirali naravnost v veliki finale in kateri se bodo morali posloviti od tvojega lepotnega kraljestva?

Pri tem si lahko pomagaš s posebnimi izzivi na spletni strani Reddit, natančneje v kategoriji lepote, kjer člani skupnosti pogosto delijo posebne naloge, katerih cilj je, da porabiš svoja stara ličila. Prav tako si lahko zastaviš osebni izziv, da za nekaj časa omejiš nakupovanje kozmetike, dokler večine izdelkov ne porabiš do konca.

Smer: izhod

Te slaba vest ovira pri učinkovitem čiščenju?

Če si ekološko ozaveščena in pri svojih vsakodnevnih dejanjih pomisliš tudi na okolje, bi se po tebi morali zgledovati vsi, hkrati pa to predstavlja precejšen izziv lepotnega čiščenja. S prijateljicami lahko organizirate druženje in si izmenjajte še neuporabljeno kozmetiko, pri naslednjih nakupih pa poskušaj biti previdnejša. Pomembno je tudi, da veš, kako kozmetiko s pretečenim rokom pravilno odvreči. Zlato pravilo se glasi, da je ne zlivaš v odtok ali stranišče, prav tako pa lahko staro kozmetiko oddaš na zbirnih centrih oziroma akcijah zbiranja nevarnih odpadkov.

Korak 2 Čiščenje

Dobro zdrgni

Ko se znebiš odvečne kozmetike, očisti svoje predale, torbice za ličila ter preostalo lepotno šaro z vročo krpo in antibakterijskim sprejem (nam je všeč biorazgradljivo čistilo Method, 830 ml, 5,75 €). Sledi čiščenje čopičev za ličenje. Vsako sled ličil lahko odpraviš z malce balzama za lase, nato pa jih spereš pod toplo vodo (prej zaščiti kovinski del, da se lepilo na ročaju ne stopi ali da ne izpadejo ščetine). Vajo ponovi s šamponom za lase brez sulfatov in pusti čopiče, da se posušijo na brisači.

Čistilni pršec

Napočil je čas, da odrežeš konice starih ali umazanih rdečil za ustnice (bodi pozorna, če so razbarvana ali vsebujejo grbice), pospraviš razbita senčila v posamične posodice (ali v koš, če so že skoraj čisto porabljena), očistiš majhna ogledalca ter črtala za ustnice združiš z njihovimi pokrovi.

Če imaš čas, lahko svoja ličila in preostale pripomočke osvežiš z antibakterijskim sprejem za ličila (nam je všeč The Pro Hygiene Collection, 100 ml, 13 €). Z njim lahko očistiš tudi bronzerje, rdečila za lica in palete senčil, vendar z izdelkom ne pretiravaj.

Korak 3 Organizacija

Predalčkaj: DA!

Če imaš za določeno vrsto kozmetike (npr. nega las) rezerviran velik predal ali škatlo, boš s težavo našla izdelke, ki jih najpogosteje uporabljaš. Predlagamo ti, da stvari popredalčkaš, ne da bi pri tem potrebovala nove posode za shranjevanje iz Ikee.

Recikliraj raje dobre stare škatle ali uporabi že pozabljene police, za čopiče pa lahko uporabiš posebno držalo (nam je všeč Docolor 26 Mix Size Makeup Brush Holder, 14,99 €). Vsebuje 26 lukenj različnih velikosti, kamor lahko varno odložiš svoje čopiče različnih dolžin in debelin.

Kupi lepotni hladilnik: NE!

Res je prikupen in v tujini že precej priljubljen, vendar ti nakupa ne priporočamo, saj zavzame veliko prostora in terja veliko denarja ter energije, večina lepotnih izdelkov pa ne potrebuje hlajenja. Za izdelke, ki ga potrebujejo, nalogo prav tako dobro opravi kuhinjski hladilnik.

Zgleduj se po svoji najmanj čisti strani: DA!

Če se izdelki v tvojem domu običajno nakopičijo na enakih mestih, to pomeni, da potrebuješ več prostora za kratkoročno shranjevanje. Kupi nekaj košar s pokrovi, v katere lahko čez teden shranjuješ stvari, nato pa jih enkrat tedensko izprazniš in stvari pospraviš na ustrezna mesta. V pomoč ti je lahko tudi posebna podloga z žepi ter elastičnimi držali, ki jo lahko zviješ v torbico za ličila (nam je všeč Flat Lay Co Make-Up Mats, 22 €).

Ovijaj kable naprav za oblikovanje las: NE!

Kablov ravnalnikov in kodralnikov za lase nikoli ne ovijaj okoli naprave, saj lahko tako skrajšaš njihovo življenjsko dobo. Prav tako jih ne pospravljaj v pleteno košaro za shranjevanje, saj lahko povečaš možnost za nastanek požara. Pri tovrstnih napravah bodi torej zelo pazljiva, na spletu pa lahko poiščeš tudi posebne podloge, ki ščitijo pred vročino.

Postavi izdelke na vidno mesto: DA!

Daleč od oči, daleč od srca. Če se trudiš, da bi porabila vse svoje lepotne izdelke do konca, postavi manj uporabljene izdelke na vidnejše mesto, da jih boš imela vedno na dosegu roke.

Uporabi svojo okensko polico: NE!

Dišave in izdelki za nego kože so videti čudovito v jutranji svetlobi, vendar lahko sončni žarki tvojim lepotnim ulovom le škodijo. Retinol bo sčasoma postal neuporaben, parfum bo dišal po balzamičnem kisu, vse, kar bo ostalo od tvoje lepotne zbirke, pa bo le lepa okenska dekoracija.

Po Predlogi Kate Pasola

Prevedla In Priredila Ajda Gregorc

Fotografije: Jobe Lawrenson, Promocijsko Gradivo, Shutterstock

Za dodatne informacije se zahvaljujemo: MOLLIE BUTLIN, ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE, BEAUTYFULL BLOG, stiliranje rekvizitov: ELENA HORN, torbica za ličenje: ZOEVA MAKEUP ARTIST ZOE BAG ROSE GOLDEN VOL. 3, pomivalni stroj v slogu 50. let: SMEG WASHING MACHINE WMFABPK-2, smetišnica in metla: AMAZON, kovinska pletena košara: WAYFAIR, bleščice: BARRY M BIODEGRADABLE PICK 'N' GLITZ GLITTER

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri