Je magnezij res ključ do boljšega spanca?

Ena, dve, tri, štiri … pa vse tja do sto ovčic – spanca pa še vedno ni! Kakovost spanja je izredno pomembna, a žal številne vsak dan spremlja utrujenost, ker ne morejo zaspati ali pa se ponoči prebujajo. Nespečnost je vsekakor pereč problem, ki pa ima preprosto rešitev, na katero marsikdo niti ne pomisli.

Je magnezij res ključ do boljšega spanca? (foto: promocijski materiali) promocijski materiali
27. 3. 2020 | Promocijsko sporočilo

Se kdaj pa kdaj nemirno obračaš v postelji?

Vsak, ki se je že kdaj celo noč obračal v postelji, ve, kakšno je počutje naslednji dan. Utrujenost, slaba koncentracija, napetost in tisti občutek nemoči, ko te že najmanjše malenkosti vržejo iz tira. Ob tem trpi produktivnost in tudi ljudje okoli nas. Še posebej tisti, ki jih imamo radi in jim v resnici res ne želimo čisto nič slabega. Če se težave stopnjujejo, lahko pretirana utrujenost vodi tudi v nevarne situacije. Med vožnjo pač moramo biti zbrani …

Zahrbten razlog, ki je kriv za neprespane noči

Eden od malo poznanih razlogov za nespečnost, ki pa je pogosto zahrbtno prikrit, je kronično pomanjkanje magnezija. Ja, čisto zares … Študije, ki so jih izvajali priznani inštituti po celem svetu, kažejo, da tudi do 80 % ljudi trpi zaradi pomanjkanja tega elementa. Ko so v eni takšnih raziskav nespečnim posameznikom ponudili dopolnilo s tem mineralom, se je močno izboljšala kakovost njihovega spanja. Zbujali so se bolj naspani in se lažje spopadali z vsakodnevnimi izzivi. Poleg tega se je znatno zvišalo njihovo splošno zadovoljstvo z življenjem.

Kaj ima magnezij v telesu s spanjem?

Magnezij v telesu vpliva na tiste žleze, ki izločajo hormone stresa. Če imamo dovolj tega pomembnega minerala, potem hitreje in lažje zaspimo ter se zjutraj zbudimo kot prerojeni. Ker deluje proti mišičnim krčem, zmanjšuje tudi možnost pojava le-teh. Manj je tudi možnosti pojava sidroma nemirnih nog, trzanja in trgajočega občutka v mišicah in kosteh, ki se lahko pojavijo po športni aktivnosti. To, da deluje kot naravno pomirjevalo in da zaradi njega bolje spimo, pa še ni vse. Pri nočni regeneraciji telesa sodeluje tudi na veliko bolj aktiven način, zato kronično pomanjkanje magnezija vsekakor ni dobrodošlo. Lahko bi namreč rekli, da gre za mineral, ki celo pomlajuje.

Lepotni spanec – mit ali resnica?

Da bi bili čez dan polni energije, je kakovostno spanje nujno potrebno. Kadar se dobro naspimo, se prebujamo lepši. Zagotovo ste že slišali za lepotni spanec. Vsekakor ne gre le za mit, saj je spanje nujno in pomembno za kopico regenerativnih procesov v telesu. Po prespani noči izgledamo veliko bolj sveže, koža je sijoča in lepa, oči pa žareče in jasne. Medtem ko spimo, se naše celice pospešeno obnavljajo. Če spimo premalo, do te obnove ne pride. Pojavijo se posledice, kot so uvela koža, akne, gubice, pusti in razcepljeni lasje, zabuhle oči, slabo počutje in, kar je še hujše – doletijo nas lahko tudi številne bolezni.

Pomanjkanje spanja je za človeško telo dodaten stres in posledično povzroča še bolj pospešeno izločanje stresnih hormonov. To pomeni, da še težje zaspimo in se znajdemo v začaranem krogu neprespanih noči. Za to, da slabo spimo, so lahko krivi tudi mišični krči ali pa precej pogost sindrom nemirnih nog. Oboje je skrajno neprijetno. Ravno tako, kot so neprijetne posledice, do katerih pride, če magnezij v telesu ni zastopan v dovoljšni meri in se posledično ne moremo dobro naspati.

In kakšen so posledice?

Če se še sprašujete, za kaj je dober magnezij, je treba poudariti, da je vpliv tega elementa npr. na kožo izjemen, saj ji pomaga ohranjati vlago in zdrave maščobe. Pomanjkanje ima dolgoročne posledice in povzroča suho ter luskasto kožo, ki se slabo obnavlja in posledično tudi hitreje stara. Mineral deluje tudi protivnetno in uravnava izločanje sebuma iz kože. Sebum je tista maščoba, ki jo koža nujno potrebuje, če pa je te maščobe preveč, se mašijo pore.

Posledica zamašenih por so lahko akne in ogrci, ki vplivajo na izgled kože in posledično tudi na samozavest posameznika. Razlog za pretirano delovanje žlez lojnic, ki sebum proizvajajo, je lahko tudi hormon stresa kortizol, ki poruši ravnovesje v telesu. Če v takem primeru poskrbimo za vnos zadostne količine tega, lahko bi mu rekli kar protistresnega minerala, se lahko izgled kože kar hitro popravi ...

Moč, ki jo ima magnezij je neverjetna

Element sodeluje pri kar 300 procesih v telesu in tega se zaveda čedalje več posameznikov. Pogosto sprašujejo, kako ga na čim bolj naraven način v telesu nadomestiti.

O njegovi pomembnosti govori tudi dejstvo, da je celo Evropska agencija za varnost hrane – EFSA potrdila, da prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, k delovanju živčnega sistema in mišic, da je pomemben za normalno psihološko delovanje ter za zdrave zobe in kosti.

Nespečnost je zgolj eden od simptomov, ki jih lahko povzroči pomanjkanje. Tudi krči, migrene in depresivna stanja lahko kažejo na pomanjkanje tega izrednega elementa. Dolgoročno lahko pomanjkanje vodi v zmanjšanje kostne gostote, močno pa vpliva celo na možganske funkcije, mišice, živčevje in celo na zdravje prebave.

Pomanjkanje magnezij znaki in panika …

Če ste v tem trenutku že pograbili svoj mobilnik in v brskalnik vtipkali besede pomanjkanje magnezij znaki, naj bo v tolažbo, da je resno pomanjkanje tega pomembnega elementa pravzaprav zelo redko. Znaki res hudega pomanjkanja so namreč močni napadi, ki so podobni epilepsiji, zelo hudi mišični krči in težave s srcem. Žal pa je res tudi to, da že blago pomanjkanje pušča posledice, ki postopoma vodijo v kronično pomanjkanje magnezija. Če seveda ne ukrepamo pravočasno ...

Preprečimo jih lahko s pomočjo ustrezne prehrane in s primernih prehranskimi dodatki. Le-tem pa je vredno nameniti nekaj več pozornosti.

Ker ni vseeno, kakšno obliko prehranskega dopolnila s tem elementom vnesemo v svoje dragoceno telo, se je raziskave tega pomembnega minerala treba lotiti zelo resno. Umetno pridobljene oblike, kot so karbonati in oksidi, telo zelo slabo absorbira. To pomeni, da jih skoraj ne more uporabiti. Še huje – pogosto povzročajo tudi drisko in številne druge neprijetnosti, kot je slabost.

Rešitev so naravni viri tega minerala. Znanstveniki potrjujejo, da je izkoristek naravno pridobljenega minerala, ki se nahaja v hrani ali rastlinah, kot so nekatere alge, tudi za 40 % boljši kot pri umetno pridobljenih različicah.

Težava je v tem, da je hrana dandanes precej osiromašena in pogosto ne pazimo na to, kaj jemo. Torej je zelo smiselno razmisliti o prehranskem dopolnilu, s katerim bomo ta izredno pomemben mineral dobili v najboljši možni obliki.

Prvi v Sloveniji …

Z vprašanji o tem, za kaj je dober magnezij in kakšen je najboljši, so se srečali tudi v slovenskem podjetju Malinca. Po neštetih raziskavah in pogovorih s strokovnjaki so končno našli ekološko pridelano algo z imenom Ulva Lactuca, ki potrjeno vsebuje visoke koncentracije tega pomembnega minerala. Gre za algo, ki jo zaradi njene hranljivosti že stoletja uporabljajo številni narodi, končno pa bo našla pot tudi do širše množice, ki bo z njeno pomočjo stopila iz začaranega kroga nespečnosti, krčev, izčrpanosti in ostalih nevšečnosti …

Iz te alge so v Malinci namreč razvili čisto prvi naravni magnezij z ekološkim certifikatom v Sloveniji. Ja, res je – gre za edino obliko takega prehranskega dopolnila z ekološkim certifikatom pri nas. Ta na varen in visoko učinkovit način poskrbi, da so dnevne potrebe telesa po tem mineralu pokrite.

Če bi se torej radi dodobra naspali in se izognili težavam, ki jih povzroča pomanjkanje, potem je Magnezij iz ekološke pridelave vsekakor vredno preizkusiti.

Magnezij iz ekološke pridelave dobite na spletni strani malinca.si/magnezij-iz-ekoloske-pridelave.html  in v vseh drogerijah dm po Sloveniji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri