Imaš MOZOLJE na hrbtu, ki ti gredo NESKONČNO na živce? Naredi TO, in izginili bodo v HIPU

Kot da ni dovolj, da nam mozolji in akne preglavice povzročajo na koži na obrazu, vsake toliko se morajo preseliti še na hrbet! Zakaj sploh nastanejo na hrbtu? In kako se jih znebiti? Tu je nekaj nasvetov …

Imaš MOZOLJE na hrbtu, ki ti gredo NESKONČNO na živce? Naredi TO, in izginili bodo v HIPU (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2020

Nanje si se verjetno spomnila v prvih vročih dneh, ko si oblekla kakšno majico brez naramnic, in se mimogrede zavedala, da je tvoj hrbet ... no, zagotovo ne takšen, kot na fotografiji. 

ZAKAJ v resnici nastanejo (in ja, verjetno si sama kriva!)?

Mozolji sami po sebi niso nevarni (nevarno je, če pride do okužbe, zaradi praskanja denimo), le zelo nadležni, saj navadno kar sami izginejo.

Za njihov pojav obstaja več razlogov, dermatologi pa v največji meri menijo, da so posledica: 

  • hormonalne spremembe in
  • genetiko.

Če je raven testosterona nenadoma višja, žleze izločajo več maščobe, ki maši kožne pore in tako nastanejo mozolji.

Obstajala pa naj bi tudi genska povezava, saj imajo nekateri posamezniki bolj mastno kožo in na njeni površini več bakterij, ki povzročajo mozolje.

Sicer pa se mozolji na hrbtu razvijejo tudi iz 2 drugih razlogov, na katera imaš veliko vpliva tudi sama!

1. razlog so oblačila, drugi pa znoj. V kombinaciji sta neustavljiva, saj znoj, ki se ujame pod nenaravno tkanino oblačila ustvari popolno okolje za razmnoževanje bakterij, ki pa so glavni krivec za pojav mozoljev na hrbtu. 

Če jih imaš, in ne veš, kako se jih znebiti:

Če nimaš težav s hormoni in genetiko, potem se boš mozoljev na hrbtu preprosto rešila z enim od spodnjih 9 korakov:

1.

Po vadbi se vedno (brez izjeme) takoj oziroma čim prej stuširaj in zamenjaj oblačila.

Zdi se seveda logično, a kolikokrat si pomislila, da bi se samo preoblekla, ker se morda nisi tako zelo preznojila?

Preznojenih oblačil se torej znebi kar najhitreje in skoči pod tuš ter speri bakterije. Poskrbi tudi, da kožo po prhanju dobro osušiš.  

2.

Izberi naravne materiale namesto poliestra in drugih umetnih materialov. Še posebej, če je tvoja koža dovzetna za mozolje. Prednost lahko daš tudi rahlo ohlapnejšim oblačilom.

3.

Spni si lase. Če imaš dolge lase, predvsem poleti, ko nosiš bolj odprta oblačila in se lasje dotikajo vratu in hrbta, dermatolog priporoča, da si jih spneš. Z lasmi namreč lahko naneseš nekaj olja in/ali umazanije.

4.

Razmisli o svoji prehrani. Tudi tvoje prehranjevalne navade namreč lahko vplivajo na nastanek mozoljev. Bolj zdravo boš jedla, bolj bo tvoja koža sijala.

5.

Na jedilnik vključi zdrave maščobe. Ne boj se maščob, koža potrebuje zdrave maščobe. Prav tako kot vse vitamine in minerale.

6.

Pij in pojej dovolj vode. Skrbi za dobro hidracijo, najboljša je navadna voda, a si vsak dan privošči tudi dovolj svežega sadja in zelenjave.

7.

Dovolj pogosto peri rjuhe. Na rjuhi se nabira prah, umazanija, odmrle kožne celice … Še posebej, če nekajkrat na teden skočiš v posteljo ne da bi se prej stuširala.

8.

Prenehaj s pretirano uporabo losjonov za telo in izdelkov za kopel.

Vlaženje kože je seveda dobrodošlo, toda pri tem ne gre pretiravati. Zelo mastni in 'težki' izdelki na koži naredijo sloj in mašijo pore. Izberi kreme lahke teksture, ki se hitro in dobro vpijejo v kožo.

9.

Preizkusi suho ščetkanje. Znano je, da suho ščetkanje telesa dobrodejno vpliva na kožo in na splošno počutje. S ščetkanjem odstraniš odmrle celice in pospešiš prekrvavitev.

Prirejeno po If You've Got Back Acne, Here's How to Sort It out for Summer, Tahmina Begum - Women's Health UK

Vir: Aktivni.si

Preberi še: Ali ti pitje vode pomaga shujšati? Razkriva slovenska fitnes trenerka

Priporočamo tudi: Lepotna vlogerka, ki je poskusila VSE, delila NAJUČINKOVITEJŠI način bitja (BREZ vraščanja dlačic)