Grizeš nohte? Po tem članku tega ne boš storila NIKOLI več

Če kaj, potem ti bo tole 👇🏼 pomagalo pri opuščanju te grde navade.

Grizeš nohte? Po tem članku tega ne boš storila NIKOLI več (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2019

Vsi smo kdaj grizli nohte. Nekateri pa to počnejo tudi danes, kot odrasli. Grizemo jih bodisi zaradi stresa, morda se nam je zalomil in smo ga odtrgale v celoti, včasih to počnemo iz dolgčasa, grizenje nohtov pa je lahko tudi dedno. Kaaaj?!

Se zavedaš, kako nevarno je pravzaprav grizenje nohtov?

Poleg tega, da si lahko z grizenjem nohtov poškoduješ tudi zobe (ja, možnost za skrhane in okrušene zob je velika!), ti je zagotovo znano, da so nohti pravo skladišče bacilov. FUJ! Se sploh zavedaš, koliko stvari na dan primeš v roke, koliko ljudi je to isto stvar prijelo pred tabo in kako umazano je? Prste stran od ust!

Britney Spears GIF

Članek, ki te bo zanimal: Lak z bleščicami si do zdaj (skoraj) zagotovo nanašala narobe

To pa še ni vse …

Če si nohte lakiraš ali pa celo zapravljaš velike denarce za profesionalno manikiro, ti pa si ŠE VSEENO grizeš nohte … te prosimo, da takoj prenehaš. S takim početjem namreč ne zaužiješ zgolj bacilov, ki povzročajo slabo počutje, ampak tudi plastiko!

Lak za nohte resda ni nevaren, ko je tam, kjer mora biti – na nohtih. Kaj pa tvoj prebavni trakt? Se nam je zdelo … tam si res ne želiš obloge iz plastike, kajne?

Laki za nohte so včasih vsebovali ogromno snovi, ki so nevarne za naše zdravje, nekatere povzročajo celo raka. Danes jih je v izdelkih veliko manj, vsaj tako trdijo podjetja, vseeno pa bodi pozorna na naziv …

Toksični trije.

Tri sestavine, ki so bile včasih del vseh lakov za nohte, poznamo pod imeni formaldehid, toluen in DBP oziroma dibutil ftalat. Tudi me nismo velike poznavalke vseh teh kemičnih snovi in poimenovanj, a naj te opozorimo na tole ...

Toluen so sicer nadomestili z drugimi elementi in ga ne uporabljajo več, rakotvoren formaldehid pa je kljub redki uporabi še vedno moč najti pri nekaterih znamkah, med njimi so tudi priljubljeni Essie laki. 

Shocked Oh My God GIF

Te morda zanima tudi: To je manikura, ki je RESNA tekmica geliranim nohtom 😍

Lak za nohte brez plastičnih delcev je praktično nemogoče ustvariti, so pa njihove formule vedno bolj varne za naše splošno zdravje. Ne pa nujno za tiste, ki boste po zaprtju tega članka vseeno načele svoje nohte.

Ne glede na to ali uporabljate lak za nohte ali ne strokovnjaki priporočajo, da takoj prenehate. Ne le zaradi plastike v izdelku (danes mikroplastiko sicer uživamo tudi skozi hrano, vodo in zrak), ampak zaradi vseh bakterij, ki se tam skrivajo.

Naslednjič boš zagotovo dvakrat premislila, če je vredno uničiti manikiro zaradi stresnega trenutka v službi, kajne? 

Pripravila: N.M.

Fotografije: GIPHY, Profimedia

 

Preberi še: Slovenska blogerka o PRIMARK kozmetiki: 'TO je eden najboljših izdelkov, kar sem jih preizkusila'
Priporočamo tudi: Postopek za METALNO manikiro je tako ABSURDEN, da si ga boš želela preizkusiti