Dejstva o pomarančni koži - celulita ni mogoče pokuriti!

S tem prispevkom vam želimo razjasniti nekatere pojme, zmote in utvare, ki jih slišite in preberete o celulitu, celulitisu in maščobi.

29. 4. 2004

Upamo, da boste po branju članka ugotovile, da za prav vse res niste krive same, in se tako res s pravim orožjem spopadle z večnim sovražnikom žensk.

Celulit je ujet

Predstavljajte si vlakec odpadnih snovi, ki zaradi pomanjkanja goriva ne pride do cilja in ostane na stranskem tiru. Tam je zagozden, dokler – če sploh – ga ne odpeljejo naprej. Naš organizem odplavlja snovi, ki so namenjene na odpad, z limfnim sistemom. Kadar je delovanje limfe zaradi katerega koli vzroka moteno, se snovi počasi, a vztrajno nabirajo v nekakšnih žepkih tik pod kožo.

Na kratko: celulit je limfna tekočina, ki zapolni prostor med maščobnimi celicami in kapilarami. Širiti se začne nepravilno tkivo iz kolagenskih vlaken. Nastanejo trdi vozli, ki so na dotik boleči. Celulita ne smemo mešati z maščobnimi celicami (te so mehke), ki so energetske zaloge, in jih s trdim fizičnim delom ali z menjavo čokolade za jabolko organizem tudi porabi.

Kaj so glavni vzroki za trde bunke

Celulit je za razliko od maščobe na dotik trd, medtem ko je celulitis že vnetno stanje. V vsakem primeru pa nakopičeni odpadki otežujejo mikrocirkulacijo. Dobimo ga lahko preprosto zato, ker nam ga je z geni podarila babica, ker smo vse življenje presedeli in s tem preprečili limfam normalno delovanje, ker smo nenehno pod stresom, ker nas je mama že od malega pitala s hrano, ki vsebuje dodatne količine estrogena (jajca, mlečni izdelki in meso), ker imamo po naravi slab metabolizem ...

Nikar se dodatno ne zastrupljate še z alkoholom in s cigaretami; prvi dehidrira vaše telo in druge uničujejo antioksidante. Vsekakor velikokrat nismo krive same, in celo vrhunskim športnicam, suhicam ali manekenkam ni prav nič prizanešeno.

Kaj jesti? Pospešimo delovanje limfe in očistimo telo!

Do zdaj smo že ugotovile, da zalog odpadkov, ki smo jih nabirale že leta dolgo, ne moremo odpraviti s pravilno prehrano, telovadbo in z zdravim življenjem, vendar to ne pomeni, da enostavno vrzite puško v koruzo. Vsaj preprečimo lahko nastajanje novih zalog trdih grbin!

Osnovna pravila so takŠna: Izogibamjo se hrani, ki vsebuje estrogen (zaradi dodatkov,s katerimi hranijo živino), torej mesu, jajcem in mlečnim izdelkom. Ne uživajmo alkohola, sladkarij in izdelkov iz bele moke. Pijmo zeleni čaj, ki je močan antioksidant in s tem razstrupljevalec. Za odvajanje strupov jejte: beluše, artičoke, peteršilj, jagode, regrat, grozdje, mungo –fižol, maline ...

Ni vsako gibanje pravo!

Kolesarjenje je smrt za limfni sistem, saj pri brcanju pedal sedimo na zadnjici in zapiramo limfo, ki je v dimljah. Se sprašujete, zakaj imajo danes že majhne punčke celulit? Poleg napačne prehrane je krivo še neprimerno gibanje. Včasih so se igrale ‘risantanc’, skakale s kolebnico ali pa preskakovale elastiko, če se tega sploh še kdo spomni.

In kateri so tisti pravi športi? Limfa nima lastnega pogona in ga pospešujemo z vajami, pri katerih poskakujemo. Trampolin pet minut na dan bo odtehtal večurno sedenje v službi. Vmes bi prišla prav kolebnica, za drenažo pa poskrbimo s plavanjem. Tudi tek je idealna rešitev, in priznajte, našteli smo same poceni aktivnosti.

Ariana Vetrovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri