Vse, kar moraš vedeti o ČOPIČIH ZA LIČENJE (od A do Ž z našo lepotno urednico)

Je tvoj lepotni predal poln čopičev za ličenje, ki jih v resnici ne uporabljaš, ker ne veš, kako? Ali še huje, se zanašaš na prste, čeprav ti pripomočki potrpežljivo čakajo na svoj trenutek v soju luči? Poklicala si roza SOS številko, kjer boš našla vse odgovore o tem, kako jih uporabljati, katerim se izogniti in kakšni modeli bodo oplemenitili tvojo lepotno rutino …

Vse, kar moraš vedeti o ČOPIČIH ZA LIČENJE (od A do Ž z našo lepotno urednico) (foto: Agata Pec) Agata Pec
28. 1. 2020

Piflarija ličenja

Imaš kašno vprašanje? Tukaj so odgovori.

1. Kako prepoznam kakovosten čopič?

Če je konica čopiča groba, njegove ščetine pa so goste ter tope, to pomeni, da je bil odrezan v sedanjo obliko, in ne oblikovan s kalupom, kot je pravilno. Vedno išči čopiče z več sloji laka na ročaju, saj to zmanjša verjetnost, da orodje nabrekne ob stiku z vlažnim zrakom. Dobra izbira je tudi košat in obtežen čopič, ki ti omogoča večji nadzor nad gibi. Kaj pa kovinski del okoli ščetin? Ta naj bo bronast ali narejen iz niklja, medtem ko se izogibaj aluminiju.

2. Izberem sintetične ali naravne ščetine?

Vlakna čopiča, ki jih izbereš, so odvisna od tvojih osebnih nazorov in preferenc. Naravne ščetine so najboljša izbira za pudre v prahu, suha rdečila, senčila in bronzerje, medtem ko se sintetične ščetine najbolje ujamejo s kremnimi formulami (čeprav se lahko spopadejo tudi s kompaktnim pudrom). Naravne ščetine so v večini primerov pridobljene iz živalskih dlak, na trgu pa je tudi veliko veganskih čopičev, ki svojo nalogo opravijo prav tako kakovostno. Če ti je torej prvi način pridobivanja ščetin sporen, preizkusi sintetične čopiče. Njihov dodatni plus je lažje čiščenje, saj ne vsebujejo povrhnjice, značilne za naravne dlake.

3. Kako preprečim drobljenje izdelka?

Če se senčilo drobi pod tvojimi očmi (pogost spodrsljaj), naslednjič na ta predel nanesi manjšo količino izdelka v tanjšem sloju. Odvečni izdelek namreč hitro 'pade' na obraz, če ga na čopič naneseš preveč (zato si videti kot Marilyn Manson vsakič, ko preizkušaš videz zadimljenih oči). Si malce pretiravala? Potapkaj odvečni puder s čopiča, vendar ga ne pihaj. Razmisli tudi o nakupu primerja za nanos senčil, če so ti všeč močni lepotni videzi z veliko pigmenta.

4. Zakaj se ličila ne zabrišejo (dovolj) dobro?

Imaš občutek, da se ves čas boriš z neenakomernimi področji, ki ne sodelujejo s tvojim čopičem za senčenje? Verjetno ga napačno držiš v roki. Izdelek nanašaj na obraz z rahlimi pritiski, čopič pa drži čim dlje stran od njegove glave (tako ustvariš manjši pritisk na kožo). Več slojev boš nanesla, bolj nežni naj bodo tvoji gibi, če želiš doseči profesionalni videz.

Kdaj ga uporabiti? Vodič s fotografijami 📸:

Čopič za česanje trepalnic:

Uporabiš ga, ko ...

Ne meči maskare v smeti, temveč uporabi čopič, ki podaljša njeno življenjsko dobo, ko ta postane grudasta. Trepalnice takrat samo razčeši s tem pripomočkom, nanje ponovno nanesi maskaro in jih spet počeši. Voilà!

Na fotografiji: Real Techniques Lash Brow Groomer (9,99 €)

Čopič za nanos črtala za oči:

Uporabiš ga, ko ...

Ta čopič je z razlogom podoben paličici Harry Potterja, saj poskrbi za čarobno črto. Potrebovala boš malce časa, da se ga privadiš, vendar je zaradi svoje vsestranskosti vreden truda. Uporabi ga s črtalom za oči v gelu, preostanek dela pa bo opravila konica sama.

Na fotografiji: NYX Professional Makeup Pro Brush 11 Angled Eyeliner (10,80 €)

Čopič za posebno senčenje:

Uporabiš ga, ko ...

Ta veganski čopič bo pustil bleščečo sled na tvojih ličnicah, nosu, dekolteju in na predelih, kjer si želiš malce dodatnega leska. Zaradi prirezane oblike ti bo pomagal pri senčenju, do tvoje kože pa bo nežen, saj je narejen iz trajnostnih materialov.

Na fotografiji: PHB Ethical Beauty Blusher Brush (11,40 €)

Čopič za zabrisovanje črtala za oči:

Uporabiš ga, ko ...

Če rada eksperimentiraš s temnimi odtenki ob svoji trepalnični liniji, moraš spoznati ta čopič. Je majhen in gost, z njim pa lahko natančno zabrišeš črtalo za oči in ustvariš priljubljen zadimljen videz tako, da omehčaš črto nad veko.

Na fotografiji: Rodial The Eye Smudge Brush (28,80 €)

Čopič za nanos senčila:

Uporabiš ga, ko ...

Za prvi korak ličenja oči (del, kjer uporabiš osnovni odtenek) potrebuješ manjši, ploščat čopič, ki je primeren za postopno nadgrajevanje izdelka. Ploščat čopič namreč poskrbi za enakomeren nanos senčila, brez odvečnega prahu na veki.

Na fotografiji: Artdeco Eyeshadow Premium Brush (14,95 €)

Čopič za senčenje obraza:

Uporabiš ga, ko ...

Če imaš željo po senčenju obraza, najprej izberi majhen prirezan čopič, s katerim boš nanesla temnejša ličila pod ličnice, na sence in robove nosu. V naslednjem koraku pa za zabrisovanje uporabi večji in mehkejši čopič. Izogibaj se površnih gibov, saj želiš ustvariti rahel občutek globine le na izbranih mestih.

Huda Beauty Dual Ended Contour & Bronze Complexion Brush (27,60 €)

Čopič za ustnice:

Uporabiš ga, ko ...

Katero rdečilo za ustnice boš izbrala danes? Soustanoviteljica kozmetične znamke Spectrum Collections Hanah Pycroft ti predlaga, da ga naslednjič naneseš s čopičem, ki ustnice natančno obrobi in definira tvoj kupidov lok (zgornji rob ustnic). Izberi kakovosten čopič s pokrovom.

Na fotografiji: Kjaer Weis Lip Brush (19 €)

Čopič za zabrisovanje senčila:

Uporabi ga, ko ...

Mehkejša, bolj puhasta različica čopiča za nanos senčila poskrbi za ustvarjanje barvnih prehodov in profesionalen videz brez črt. Prepoznaš ga po dolgih ščetinah, s katerimi lahko nežno zabrišeš in mešaš odtenke senčil.

Na fotografiji: Zoeva 228 Luxe Crease Brush (10,50 €)

Čopič za trepalnice:

Uporabi ga, ko ...

Sintetični čopič, ki ti bo pomagal temeljito obarvati tako spodnje kot zgornje trepalnice. Po njem posezi, če imaš zjutraj dodatnih deset minut ali se odpravljaš na večerno zabavo, sicer pa ga lahko preskočiš.

Na fotografiji: Sigma Lash Fan Brush (11,88 €)

Čopič za senčenje oči:

Uporabiš ga, ko ...

Če obožuješ videz šestdesetih let, po katerem redno posega glasbenica Lana Del Rey, ti bo všeč ta pomočnik za natančno senčenje oči. Na veke najprej nanesi osnovni odtenek senčila, nato pa malce nad pregibom očesa nanesi še temnejši odtenek.

Na fotografiji: Hourglass No.9 Domed Shadow Brush (39,60 €)

Čopič za nanos tekoče podlage:

Uporabiš ga, ko ...

Podlago lahko na obraz naneseš s prsti ali z gobico, če pa si želiš bolj profesionalnega, retuširanega videza, posezi po tem čopiču. Je odlična izbira za začetnike, saj ima posebej oblikovan ročaj za lažji oprijem, ko si podlago nanašaš sama. Večina čopičev za ličenje je namreč oblikovanih z mislijo na vizažiste, ki ličijo druge.

Na fotografiji: Artis Elite Oval 7 (79,20 €)

Čopič za nanos pudra v prahu:

Uporabiš ga, ko ...

Prepoznala ga boš po mehkih, zaobljenih in košatih ščetinah. Soustanoviteljica znamke pripomočkov za ličenje Real Techniques Samantha Chapman ti predlaga srednje velikega, ki se odlično obnese tudi pri nanosu rdečila ali bronzerja. Vrsta ščetin? Tvoja izbira.

Na fotografiji: Real Techniques Powder Brush 201 (9,95 €)

Čopič za obrvi:

Uporabiš ga, ko ...

Izberi obojestranski čopič, ki ubije dve muhi na en mah. S prvim delom čopiča, kjer je krtačka, lahko počešeš obrvi ali ločiš trepalnice, njegov prirezani del pa je odličen za senčenje in oblikovanje obrvi. Uporabi ustrezen odtenek pomade ali gela za obrvi, branil pa se ne bo niti tekočega črtala za oči.

Na fotografiji: Spectrum Collections Brow Styler A24 ‌(8,95 €)

Trikotni čopič:

Uporabiš ga, ko ...

Lep, vsestranski in malce nenavaden čopič, ki s svojo obliko spominja na pava, si verjetno že opazila na Instagramu. Z njim lahko odstraniš odvečno senčilo ali puder v prahu. Pst, uporabiš ga lahko tudi za osvetljevanje in nanašanje rdečila.

Na fotografiji: Tarte Rainforest Of The Sea Highlighting Fan Brush (32 €)

Čopič za nanos korektorja:

Uporabiš ga, ko ...

Si mislila, da je tvoj prstanec dovolj dobro orodje za nanos korektorja? Ne drži, če želiš, da ta ostane na svojem mestu. Prstne konice so namreč vlažne in vsebujejo maščobo, to pa je razlog za neenakomeren videz ter odstopanje izdelka. Ta tip čopiča tako doseže kotičke, ki jih preostala lepotna orodja ne morejo.

Na fotografiji: Urban Decay Pro Domed Concealer Brush (21,60 €)

Po Predlogi Kate Pasola Prevedla In Priredila Ajda Gregorc,

Fotografije: Agata Pec, Angela Marklew/Thelicensingproject.Com, Shutterstock