Bi se rada za vedno znebila nadležnih dlačic? Zima je idealen čas za ta poseg!

Ta mala nadlega, ki se širi praktično povsod (po nogah, rokah, celo po obrazu) ti lahko pokvari dan (ko ravno čakaš na depilacijo, pa bi tako rada oblekla tisto oblekico), morda se zaradi kosmatih nog odrečeš savni ali celo seksu. Pa je res treba?! Seveda ne.

Bi se rada za vedno znebila nadležnih dlačic? Zima je idealen čas za ta poseg! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2016

Če te morijo dan in noč, poleti in pozimi, razmisli, morda je zate najboljša odločitev laser, ki bo dlačice odstranil za vedno (vendar se bo po depiliranem delu vseeno vsako leto naselilo nekaj novih, po navadi tanjših od teh, s katerimi si odrasla).

Je pa prav zdaj najboljši čas za ta poseg, saj je zagorela polt večinoma že zbledela, in če si nisi omislila eksotičnih počitnic, sončni žarki ne bodo prišli blizu tvoje kože v teh mrzlih dneh.

Ker lasersko odstranjevanje dlačic zahteva nekaj ponovitev (odvisno od tvoje poraščenosti) s štiri- do osemtedenskimi prekinitvami, si boš zagotovila dovolj časa, da do poletja končaš s tretmaji, ko bo tvojo svilnato kožo brez dlačic spet lahko poljubilo tudi sonce.

Kako deluje?

“Laserski žarek deluje na kožni pigment v dlačnem mešičku in tako uniči zarodne celice dlačic, s čimer preprečimo rast nove dlake. Z laserjem lahko odstranjujemo nezaželene dlake na obrazu, nogah, rokah, pazduhah, bikini liniji in drugje.

Vsak laserski pulz deluje hkrati na več dlak le delček sekunde. Tako denimo laserski tretma pri celotnih nogah traja eno uro, na manjših območjih pa je čas seveda temu primerno krajši,” razlaga dermatologinja Katja Gorenšek, dr. med.

Zaupaj le zdravnici!

Je že tako, da lasersko odstranjevanje dlačic ponuja že skoraj vsak boljši salon in da je razpon med cenami precejšen.

A ker se imaš rada in nočeš zapletov, izberi dermatološko ambulanto z vrhunskimi laserji, s katerimi rokuje medicinsko osebje.

Zakaj?

“Lasersko odstranjevanje dlak je poseg v naše telo. Medicinsko osebje ve, kako izbrati ustrezne parametre zdravljenja, kako zagotoviti čim večjo učinkovitost tretmajev, in hitro prepozna morebitne stranske učinke ter začne pravilno oskrbo,”

pojasnjuje dermatologinja ter opozarja, da je določen tip poraščenosti lahko znak še neprepoznane bolezni, na primer endokrinopatije (motnje v delovanju žlez), ali nastane kot stranski učinek zdravil.

“Pred posegom je treba pregledati tudi vsa znamenja na področju, na katerem bi se rada znebila dlačic, in jih ustrezno zaščititi.”

1. Pregled in test 

“Prvič se boš pogovorila z zdravnikom o svojih željah, morebitnih drugih zdravstvenih težavah, zadnjem izpostavljanju soncu, dosedanjem odstranjevanju dlak in morebitnih težavah ob tem.

Zdravnik ti bo pojasnil dobrobiti in tveganja ter se pogovoril o tvojih pričakovanjih. Sledi test, kjer bo zdravnik določil ustrezne energije laserskega žarka glede na barvo, debelino tvojih dlak, predel odstranjevanja ter seveda glede na barvo tvoje kože.”

2. Terapija 

Dan pred laserskim odstranjevanjem si pobrij dlačice. S prvo terapijo lahko začneš, če štiri tedne pred posegom nisi izpostavljala kože soncu ali solariju (zaradi možnih stranskih učinkov), se voskala, pulila dlak ali bila na elektrolizi.

Pri teh postopkih namreč pride do začasne odstranitve dlačnega mešička, ravno ta pa je tarča za lasersko odstranjevanje dlak. 

Med terapijo ti bo medicinsko osebje nadelo ustrezna očala, ki bodo varovala tvoje oči pred laserskim žarkom.

Ob laserski terapiji bodo uporabljali ustrezno hlajenje površine kože, kar omogoči laserskemu žarku, da prodre v predel dlačnega mešička brez poškodbe površine kože. Delo laserja boš občutila kot nekoliko pekoč občutek ali občutek zbadanja.

3. Po postopku 

Rdečina in občutljivost kože bosta najverjetneje izzveneli v enem dnevu. Prvi dan lahko hladiš kožo s hladnimi obkladki, vendar večina ljudi takoj nadaljuje vsakodnevne opravke, saj nimajo težav po posegu.

Po postopku lahko pričakuješ približno 25 odstotkov manj dlak na tistem območju. Terapijo boš ponovila po štirih do osmih tednih. Večinoma je potrebnih pet do osem obiskov, med katerimi odvečne dlačice lahko briješ.

Zapleti?! 

Če se boš odločila za izkušeno medicinsko osebje z vrhunskim laserjem iz podjetja, ki veliko vlaga v raziskave ter ima izpopolnjene varnostne ter hladilne sisteme (o tem se pozanimaj še pred prvim pogovorom po spletu in jih povprašaj po telefonu ali e-pismu), stranskih učinkov najverjetneje ne bo oziroma bodo prehodni in brez dolgotrajnih posledic.

“Po laserski terapiji se lahko pojavijo tudi opekline kože, zelo redko pa pride do trajne spremembe v barvi kože ali do brazgotin.

Takrat svetujemo, da se po pomoč obrnete na zdravnika specialista dermatologa, ki bo morebitne stranske učinke ustrezno zdravil,” svetuje dermatologinja Katja Gorenšek, dr. med.

Nisi za laser? Druge dolgoročne metode odstranjevanja dlak so še ...

DO OSEM TEDNOV - Obljublja IPL-odstranjevalec dlačic Philips Lumea sc2009

IPL za domačo uporabo 

Tehnologija intenzivne utripajoče svetlobe IPL (intense pulsing light) ob pravilni uporabi zagotavlja do osem tednov svilnato gladke kože brez dlak.

Tehnologija je sorodna laserski in enaka tisti, ki jo uporabljajo v številnih lepotnih salonih, z lumeo pa jo lahko varno, preprosto in učinkovito uporabljaš kar doma.

Zaradi brezžične zasnove lahko z dlakami v manj kot 30 minutah opraviš v kopalnici ali celo med gledanjem televizije. 

Kako deluje?

Tehnologija IPL pri svojem delovanju z nežnim utripanjem svetlobe deluje na korenine dlačic, pri čemer melanin, rjavi pigment v dlačnih mešičkih, absorbira svetlobno energijo in jo pretvori v toplotno.

Dlačice tako preidejo v fazo mirovanja in izpadejo. Na začetku uporabe je treba tretma ponoviti vsaka dva tedna, že samo s tremi pa lumea poskrbi za najmanj 75-odstotno zmanjšanje rasti dlak, pri čemer koža ostaja gladka kar do osem tednov. Tretmaje nato opravljaš zgolj še po potrebi.

Če napravo uporabljaš pravilno, je odstranjevanje dlak s tehnologijo IPL neboleče, varno in nežno tudi na občutljivi koži ter predelih telesa.

Dermatologinja svetuje

Dermatologinja Mateja Lisjak, dr. med.: “Koža mora biti pred postopkom temeljito očiščena in obrita. Jakost sevanja izberi glede na fototip kože.

Ne obsevaj je dvakrat na istem mestu, saj s tem ne povečaš učinkovitosti, ampak le verjetnost neželenih učinkov. Uporaba se odsvetuje neposredno po fizični aktivnosti, vroči kopeli in v primeru razdražene ali vnete kože.”

DO 4 TEDNE - S puljenjem!

Voski, smole, sladkorna depilacija in epilatorji

Skupno jim je to, da tvoje dlačice izpulijo in da je treba pred ponovno depilacijo z istimi postopki počakati, da dlačice spet zrastejo (od 2 do 4 milimetre), da jih lahko ponovno izpulijo.

Kako delujejo?

Vosek, smola ali sladkorna zmes se prilepi na dlačice, ki jih s hitrim in odločnim potegom traku, na katero si nanesla zmes (ali pa kupljenega traku z že naneseno smolo ali voskom), potegneš ven.

Če se sama nočeš lotevati tovrstne depilacije, pojdi h kozmetičarki, ki bo to naredila strokovno, hitro in najverjetneje manj boleče, kot če se boš depilacije lotila sama. Obenem bo kozmetičarka s pravilnimi potegi glede na rast dlak poskrbela za čim manj vraščenih dlačic.

Epilatorji so na prvi pogled podobni brivnikom, vendar imajo namesto rezil nameščenih celo vrsto prirejenih pincet, ki med depilacijo pulijo dlačice.

Pred depilacijo

Koža mora biti čista, nemastna. Najbolje je, da pred samim postopkom narediš piling. Nekatere si pred depilacijo z voski in smolami potresejo kožo, ki jo želijo osvoboditi dlačic, z otroškim pudrom in tako poskrbijo, da je res popolnoma suha.  

Besedilo: Petra Arula