Ajurveda, veda o življenju

Eter, zrak, ogenj, voda in zemlja. Kristalno jasno nam je, da brez njih ni življenja. Vendar, ali se zavedate, da vseh pet elementov kroži po našem telesu? In če primanjkuje enega, se poruši ravnovesje vseh petih in zbolimo. Pomanjkanje zraka pomeni pomanjkanje ognja, premalo ognja pa premalo zemlje in vode ... Vsak element je odgovoren za drugega. Vsak je del našega telesa.

25. 10. 2001

Že sedem tisoč let pred našim štetjem so ajurvedski zdravniki v Indiji poznali operacijske posege in skoraj identično orodje, kakršno danes uporablja sodobna medicina. Iz ajurvedskih knjig so črpali stari Kitajci in oče medicine Hipokrat. Kljub temu v Sloveniji uradno ne priznavajo tako imenovane alternativne medicine, ki jo v Indiji študirajo na isti fakulteti kot sodobno medicino.

Dokazano je, da z ajurvedo izredno uspešno zdravijo vse vrste kroničnih obolenj, kot so revma, artritis, astma, diabetes ... Ajurvedska medicina ima prednosti tudi v diagnostiki, saj odkrije nepravilnosti v delovanju že v zgodnji fazi in odpravlja vzroke, medtem ko sodobna medicina pride do rezultatov šele v šesti fazi razvoja (ko se pojavi bolečina) in odpravlja samo akutna stanja.

Doše ali neravnovesja

Ko se rodimo, smo bolj ali manj uravnovešena bitja. Z vzgojo in razvojem se začne usklajenost rušiti. Tako zapademo v eno ali več doš, kot temu pravijo Indijci. Zapomnite si: če se najdete v eni izmed njih, ste že zunaj ravnotežja in ajurvedski zdravnik vam predpiše primerno terapijo. Z razpredelnico ugotovite, v kateri doši obstajajo neravnovesja. In kaj to pomeni z zdravstvenega vidika, se pravi, katera doša je odgovorna za vaša slaba počutja oziroma h katerim boleznim ste nagnjene, če ne boste poskrbele za ravnovesje doš?

Vata – eter in zrak v telesu predstavljata prazne prostore, psiho, čustva in trebuš no votlino. Vsi deli telesa, kjer prihaja do trenja: sklepi in pljuča.

Pitta – neravnovesje v elementih ognja in vode. Odgovorna je za delovanje vseh organov in pomeni življenje. Najpogostejše bolezni so čiri, putika, vnetja, infekcije in alergije.

Kapha – vitalna energija, ki ima lastnosti vode in zemlje. Pri doši kapha naletimo na patološke spremembe celice. Hormoni, cirkulacija, limfni sistem, osteoporoza.

Poiščite se v spodaj opisanih trditvah in ugotovite, v kateri doši ste.

Zgradba telesa

 • Vata: zelo velika ali majhna postava, drobne, nežno grajene kosti
 • Pitta: lahke do srednje postave, izdelana muskulatura, nagnjena k vitkosti
 • Kapha: težka, polna, obsežna postava, fizično dobro razvita, nagnjena k debelosti

Tip kože

 • Vata: sivkasta, dolgočasna, tanka, mrzla, suha, dehidrirana, občutljiva za mraz, gubasta, starajoča se
 • Pitta: občutljiva, topla, žametna, kuperozna, aknasta, nagnjena k herpesu, neenakomerno pigmentirana
 • Kapha: bledikava, debela, mrzla, žametna, gladka, občutljiva za vlago in mraz, pomanjkanje tonusa, razširjene pore

Lasje

 • Vata: suhi, grobi, neukrotljivi, skodrani
 • Pitta: mehki, nežni, zgodaj osivijo in so nagnjeni k plešavosti
 • Kapha: debeli, mastni, bujni ali valoviti

Apetit

 • Vata: zlahka pozabite na hrano, če ste pod stresom
 • Pitta: velik apetit, lahko zaužijete ogromne količine hrane
 • Kapha: jeste normalno, vsake toliko z lahkoto izpustite obrok

Lastnosti

 • Vata: kreativne, hitro misleče, živahne, včasih sanjarite
 • Pitta: visoko inteligentne, dobre govornice, rade naredite vse do konca
 • Kapha: inteligentne, logične, stabilne in zveste, dobre voditeljice

Značaj

 • Vata: nervozne, nikoli pri miru, hitro govorite in prekinjate druge
 • Pitta: odločne, ambiciozne, odprte za nove ideje, sposobne sprejemati odgovornost
 • Kapha: govorite jasno in se precizno izražate, gibljete se počasi in uglajeno

Odziv na stres

 • Vata: strah, skrb, bojazen, živčnost, neredno spanje
 • Pitta: jeza, ljubosumje, vznemirjenost, čezmerna aktivnost
 • Kapha: samozadostnost, trma, počasnost, nagnjenje k odvisnosti

Prehrana

Navodila za zdravo prehranjevanje in boljši izkoristek:

 • Jejte doma. Hrana, ki je pripravljena z ljubeznijo, je boljša od hitro pripravljenih jedi.
 • Ne jejte, kadar ste jezne ali izčrpane, ker to povzroči nepravilnosti v presnovi.
 • Jejte v družbi, ki vas pomirja.
 • Ne pijte ledeno mrzle pijače.
 • Uživajte samo svežo, sezonsko hrano.
 • Pojejte le toliko, kolikor lahko daste v dve polni pesti.
 • Izogibajte se študiju, seksu ali spanju dve uri po obroku.

Dieta vata: Pretiravanje ni nikoli dobro za tipe vata. Namesto treh ali štirih obrokov na dan poskrbite, da boste jedle vedno ob isti uri. Med enim in drugim obrokom naj mineta najmanj dve uri. Zajtrk je za vato bistvenega pomena, medtem ko boste zvečer lažje zaspale s skodelico toplega mleka. Za desert si privoščite toplo sladico ali zeliščni čaj. Na splošno je bolje, da uživate toplo hrano. Pijte raje čaj in kavo namesto alkohola in se izogibajte mehurčkom, ki povzročajo pri že tako vetrovni vati še večje orkane in napenjanje.

Dieta pitta: Če ste tip pitta, imate verjetno močan apetit, ki ga je treba pogosto zadovoljiti. Če tega ne storite, se boste odzvale s pretiravanjem, in sicer s premočno začinjeno ali premastno hrano, kar ni dobro za vašo prebavo. Izogibajte se preveč kuhani, slani, pikantni in pretežki hrani, kot so jajca in rdeče meso. Zajtrk naj bo lahek, kosilo zgodaj in ne večerjajte pozno. Ne pijte kofeina. Med obroki naj pretečejo vsaj štiri ure.

Dieta kapha: Če ste tip kapha, bi morale jesti bolj poredko in manj kot druge doše. Kakovostna hrana je ključ za prehranjevanje kaphe. Malo maščob in soli, veliko vlaknin in rahlo kuhana zelenjava. Kapha ima zelo len metabolizem, zato je potrebna posebna pozornost pri prehrani. Lahko izpustite zajtrk, ali popijete le naravni sok in jeste med deseto in šesto uro. Med obroki naj mine šest ur in pazite, da čustev ne kompenzirate s hrano.

Kaj ponuja ajurvedska posvetovalnica?

Swami Vishwashakti Saraswati je po rodu Indijka, v domovini je študirala ajurvedsko in klasično medicino, trenutno pa končuje študij homeopatske medicine. Po pogovoru z njo sem šele ugotovila, da bi potrebovala za ta članek precej več prostora ali celo posebno prilogo. Vendar naj vam na kratko opišem, kako poteka pregled pri ajurvedskem zdravniku in kaj vse odkrije.

Diagnostika z utripom

Utrip vam izmerijo na dvanajstih različnih nivojih, kar da sliko o površinskem in globinskem stanju, stanju energije in pretoku. Torej doktorica že s tem oceni, na katerem delu telesa nekaj ni v redu. Naslednji je na vrsti jezik. Svami pravi, da je kot geografska karta. Natančno lahko ugotovi notranje spremembe, spremembe hrbtenice, jasno vidi znake zastrupitve in vnetij.

S pogledom v šarenico ugotovi, ali vam morda primanjkuje železa, kalcija, beljakovin in celo, da imate ledvične kamne. Na koncu pridejo na vrsto še nohti, na osnovi katerih izve vse o vašem metabolizmu, oziroma delovanju vsakega organa posebej. To se imenujejo objektivni pregledi. Sledi pogovor.

Ajurvedski zdravnik hoče o vas vedeti vse. Kako živite, s kakšnimi problemi se spopadate, ali se jih sploh zavedate in še in še. Kotvidite, se pregledi precej razlikujejo od velikokrat neosebnega pristopa zdravnikov, ki so na žalost omejeni s časom in jim nad glavo visi zavarovalnica.

Način zdravljenja – način življenja

“Recept”, ki ga dobite, obsega od aromaterapije, barvne terapije, izbire kovine, kamna, ki ga moramo nositi, do vaših aktivnosti in seveda prehrane. Ajurvedski zdravnik vas nauči pravilnega dihanja, žvrkljanja primernega olja, masaže podplatov, samomasaže, tehnike sproščanja in čiščenja. Posebno pomembne so tudi ajurvedske masaže, ki se razlikujejo glede na njihovo delovanje.

Širodhara je masaža, pri kateri toplo eterično olje počasi curlja na čelo, na tako imenovano tretje oko, kar vas pomiri in obnovi misli in telo. Abjanga je energetska masaža telesa, ki vzpostavlja ravnotežje. Poznajo jih še več, vse pa se uporabljajo glede na vaše psihofizično stanje in so del terapije. Zdravljenje z ajurvedo vam ne obljublja rešitve čez noč, zdravila ni mogoče pogoltniti, jemati po kapljicah ...

Pot je dolga vsaj toliko, kolikor dolgo ste pustili bolezen tleti v sebi. Svojega telesa ne morete opehariti in resnično srečne in zdrave boste šele, ko boste uskladile telo, misli in duha. Če želite posvet pri ajurvedski zdravnici se lahko naročite po telefonu 01/230-23- 51. Cena diagnostike in vsi napotki za vaše zdravje je 13.000 tolarjev.

Ajurvedski izdelki, ki smo jih našli pri nas

 • Naravna kozmetika

 • Čiščenje jezika

 • Aromaterapija

Ariana Vetrovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri