6 lepotno-negovalnih izdelkov, ki jih ne smeš posojati!

Vemo, da nikoli ne bi delila svoje zobne ščetke ali gobice za umivanje. Kaj pa rdečilo za ustnice? Preberi nasvete, da boš vedela, kdaj reči ne.

6 lepotno-negovalnih izdelkov, ki jih ne smeš posojati! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2015

1 Britvice

Najslabši možni scenarij: Stafilokoki (bakterije) in virusi, prenosljivi s krvjo

Zakaj? Na britvicah lahko ostanejo sledi krvi ali izločkov, na rezilu kljub izpiranju ostanejo tudi bakterije. Prek ranic, poškodovane povrhnjice si lahko bolj ranljiva za okužbo s stafilokoki in celo s hepatitisom.

2 Ličila za oči

Najslabši možni scenarij: Konjuktivitis (vnetje očesne veznice)

Zakaj? Očesna prosojna membrana je kot VIP-vstopnica za bakterije. Preprosto nima nobene zaščitne plasti, kot jo ima koža, zato se lahko infekcije veliko lažje prenašajo.

3 Ščetka za čiščenje obraza

Najslabši možni scenarij: Kožna infekcija

Zakaj? Po čiščenju na ščetinah krtačke ostanejo odmrle celice in sebum, ki omogočajo razraščanje bakterij. Bi si želela tuje bakterije v svojih porah? To je namreč odkrito povabilo za nevšečnosti, tudi infekcijo. Lahko si deliš aparat, vendar vedno uporabi svojo krtačko (glavo), ki jo moraš očistiti po vsaki uporabi in menjati na vsake tri mesece.

4 Čopiči za ličenje

Najslabši možni scenarij: Kožna infekcija

Zakaj? Bakterije rade čepijo v toplem objemu dlak čopičev, ki so navadno vlažni zaradi izdelkov (tekoče podlage) ali okolja (para v kopalnici). Če boš uporabila pripomočke za ličenje svoje prijateljice, bodo te bakterije objemale tudi tvoj obraz in tvoje pore, in kar je še huje, prenesla jih boš na svoje druge izdelke.

5 Izdelki v lončkih

Najslabši možni scenarij: Kožna infekcija

Zakaj? Vsakič, ko (ti ali kdorkoli drug) pomoliš prst v lonček s kremo ali tekočo podlago, potisneš bakterije v formulo in te začnejo svojo zabavo (bakterije obožujejo zaprto in vlažno okolje), ti pa lahko naslednjič okuženo vsebino z nanosom preneseš na svoj obraz. Bodi previdna, pri posojanju uporabljaj(te) lopatko (nekateri izdelki jo že imajo priloženo), sama pa imej pri nanašanju vedno čiste roke.

6 Ličila za ustnice

Najslabši možni scenarij: Prehlad in herpes

Zakaj? Usta, ki so pravi Disneyland za bakterije, nimajo roževinaste plasti (plast odmrlih celic), kot jo ima povrhnjica kože, zaradi česar so bolj občutljiva za infekcije z virusom herpes simplex in še pogosteje za prehlad.

Po predlogi Deanni Pai priredila Katja Jakopovič