Žurka, ki je dobra za tvojo kariero

Bi rada prestavila svoje življenje v najvišjo prestavo na poslovnem in na zasebnem področju? Odzovi se na vabila za najrazličnejša odprtja, jubileje, poslovne večerje, pojdi na 'after work partije' ... Obuj visoke pete, na novo nanesi šminko in se nasmehni ...

Žurka, ki je dobra za tvojo kariero (foto: Getty images) Getty images
13. 11. 2014

17.00 Morda bi se raje izognila ...

Zakaj hoditi na poslovne zabave, mreženja na kavicah in kosilih? Ker jih boš izkoristila, da ti bodo pomagali pri tvojem poslu (naj gre za iskanje nove službe, novih priložnosti ali širjenje posla), poleg tega pa so še zabavni!

Če te služba poveže z ljudmi, ki jih spoštuješ in uživaš v njihovi družbi, se tvoja kariera lahko zaradi tega izboljša.

Zato se ne odpravljaj tja z miselnostjo, da moraš biti najbolj zabavna oseba na dogodku, ker te bodo zaposlili, če jim boš všeč. Premišljuj bolj na način, da je druženje z osebami, s katerimi imaš skupne interese, zabavno. Če obožuješ delo ali rezultate nekoga, ti bo skoraj gotovo všeč tudi ta oseba kot posameznik in v tem primeru bosta imela veliko tem za pogovore, najverjetneje pa bo med vama vzplamtela tudi simpatija.

18.00 O ne, saj ne poznam nikogar.

Ko se na zabavo odpraviš sama, spoznaš več ljudi, ker si se prisiljena družiti. Ugotovi, kakšen je namen dogodka, in ime osebe, ki jo tam želiš spoznati. Ko boš prispela na dogodek, se predstavi gostiteljici in poklepetaj o namenu dogodka. Potem ji omeni, koga bi rada spoznala, in ji povej, da občuduješ njegovo delo ter bi mu to želela povedati osebno.

Predstavljanje pomaga, da se ljudje počutijo pomembni in so ponavadi z veseljem pripravljeni sodelovati. (Tako se te lahko nekdo zapomni, te komu priporoča kot strokovnjakinjo ali se celo zaljubi vate. Ja, dogaja se vse od naštetega.)

  • Ne pozabi telefona za zapisovanje kontaktov ... ali ´selfiejev´ z novimi prijatelji.
  • Pozabi: Ne stoj sama, zgrbljena in zatopljena v telefon. To pomeni: Prosim, ne pogovarjaj se z mano.

19.00 Hm, kaj pa naj zdaj rečem ...

Ko se z nekom pogovarjaš, mu postavi vprašanje in pusti, da govori. Bodi tiho in poslušaj. Ne boj se trenutkov tišine – huje je, če rečeš nekaj neumnega, ker si tako zelo želiš biti zabavna. Ko se ti zdi, da si od srečanja dobila vse, kar bi lahko, poglej osebo v oči, se z njo rokuj in povej, da si jo z veseljem spoznala.

Če že nujno moraš kaj povedati, reci, da želiš poiskati gostiteljico, da bi se ji zahvalila, vendar ti ni treba skrbeti, da si prehitro 'zbežala', če se obnašaš vljudno. Pravzaprav je vedno dobro zapustiti pogovor, ko bi ljudje radi še kaj vedeli o tebi; morda boš že prihodnji dan povabljena na kavo.

  • Ne pozabi: Obuj čudovite čevlje – dober način za začetek pogovora.
  • Pozabi: Čevlje, v katerih ne moreš hoditi. Majava hoja ni videti močno.

20.00 No ja, tole je bilo kar zabavno. Kaj pa zdaj?

Če bi si nekoga z dogodka želela bolje spoznati, mu pošlji e-pismo še isti večer, saj je spomin nate takrat še svež. Vendar naj tvoje e-pismo šteje ... ne pošiljaj e-pisem s klišejskim 'Lepo vas je bilo spoznati'. Naredi korak naprej – ne glede na to, ali gre za poslovne ali zasebne namene, jim podari kakšen iskren kompliment ali se dogovori za ponovno srečanje, morda že za zajtrk prihodnji dan, sploh če se ti je ob srečanju z njim ponudila dobra ideja za sodelovanje. Preraste lahko v nove poslovne priložnosti, zato se ne ustavljaj.

  • Ne pozabi vzeti vizitke ali kontakta ljudi, ki jih spoznaš.
  • Pozabi: Čakanje, da bodo oni vzpostavili stik s teboj. Spravi se na delo!

Besedilo: Mika Brzezinski in Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri