Živalska politika na delu

Imaš v službi občutek, da si v pravi džungli? Verjetno zato, ker ste vsi skupaj en trop živali.

30. 10. 2008

Po poročilu revije New Scientist je veliko vedenja v službi mogoče pripisati našim živalskim koreninam. Študije primatov so pokazale značilnosti, iz katerih se lahko marsikaj naučimo. Tisti šimpanz, ki se veliko druži s starešino, bo v sporu deležen večje podpore kot drugi (kljub temu nam prilizovanje šefu še vedno ne diši).

Džungla postaja vse bolj raznolika, zato se čim prej nauči shajati z vsemi. Tu je le en delček ključa do tvojega delovnega uspeha – pet najpogostejših živalskih vrst v tvoji pisarni …

Mravlja

Kako jih prepoznati? Kot prave mravljice ti ljudje delajo brez odmora in skupinsko delo je v njihovi naravi. Velikokrat se počutijo podcenjene, vendar jih dire­ktorji naravnost obožujejo.

Kako z njimi ravnati? Pogosto za motivacijo potrebujejo le pohvalo, zato jim priznaj, kako odlično opravljajo svoje delo. Če ti roki v službi ne dišijo preveč, jih boš z njimi z lahkoto ujela.

Uči se od njih! Zmožnost sodelovanja v skupini je pomembna, ampak ne pozabi na grajenje svoje socialne mreže. Koga poznaš, je lahko za tvojo kariero enako pomembno, kot kaj delaš.

Tiger

Kako jih prepoznati? V resnici jih ne moreš spregledati. Ko vstopijo v sobo, jih opazi prav vsak (pravzaprav so po vsej verjetnosti kar šefi). Močan poslovni zagon, samozavest in pristop ‘cilj opravičuje sredstvo’ vzbudijo veliko mero spoštovanja.

Kako z njimi ravnati? Z velikanskim vplivom lahko tigri pomagajo tvoji karieri. Tvoja naloga je, da te opazijo. Bodi na vsakem možnem sestanku, kjer je tvoj določeni tiger, in si postopoma pridobi njegovo zaupanje.

Uči se od njih! Samozavest in pre­pričanje vase sta ključ do spoštovanja v službi.

Kameleon

Kako jih prepoznati? Vedno rečejo pravo stvar in naredijo super prvi vtis. Strinjali se bodo z vsem, kar boš rekla. Zelo dobro znajo ravnati z ljudmi in se zlahka prilagodijo vsaki situaciji.

Kako z njimi ravnati? Na prvi pogled so preprosti, vendar se je težko prikopati do tistega, kar zares mislijo. Zato imej z njimi le površinski odnos, vsaj dokler ne boš prepričana, da jim lahko zaupaš.

Uči se od njih! Diplomacija je ključnega pomena, ki ti poleg drugega omogoča, da znaš ravnati z različnimi ljudmi.

Papiga

Kako jih prepoznati? S svojim zna­čajem in navdušenjem močno izstopajo iz množice. Njihov uspeh temelji na dobrih pogovornih spretnostih in zmožnosti, da njihovo prisotnost občutijo prav vsi. Motivirajo vse okoli sebe, vendar so včasih tako glasni, da mnenja drugih zlahka preslišijo.

Kako z njimi ravnati? Počakaj na trenutek, ko bodo morali zajeti sapo. Nato se vklopi v njihov hiter ritem pogovora. Preden dodaš svojo idejo, obvezno najprej pohvali njihovo.

Uči se od njih! Zagnanost je močno orodje. Če se ti porodi dobra ideja, jo povej pravim ljudem.

Strupena žaba

Kako jih prepoznati? Njihova navidezna prijaznost je le maska za brezobzirno ambicioznost. V trenutku, ko boš stopila na njihove krake, bodo s pasivno agresivnostjo dosegli želeno.

Kako z njimi ravnati? Njihov trik je demoralizacija tekmecev, zato imej z njimi čim manj stikov. Njihov vpliv zmanjšaj z neposrednim poslovanjem prek nadrejenih.

Uči se od njih! So odličen vzornik za ‘kako se ne obnaša!’ Tudi ambicioznost ima svoje meje. Na tak način boš do takrat, ko prispeš na cilj, brez vseh zaveznikov. Je vredno?

Teja Barborič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri