Ženske in znanost: manj kot ena od treh raziskovalcev je ženska

Ob 16.obletnici L'Oreal-Unesco nagrad Za ženske v znanosti in ob izboru petih nagrajenk za leto 2014 je L'Orealova fundacija objavila zaključke mednarodnega poročila o položaju žensk v znanstvenem sektorju, ki ga je pripravilo podjetje Boston Consulting Group.

19. 3. 2014

Rezultati kažejo, da je nizka zastopanost žensk v mednarodnih znanstvenih krogih še vedno očitna, kljub izboljšanju stanja v zadnjih 10 letih.

Prepad med ženskami in moškimi serazširi ob nekaj ključnih prelomnicah na njihovi akademski in strokovni poti.

Od konca 90. let je odstotek žensk v znanstvenem raziskovanju narasel le za 12 odstotkov

Za boljše razumevanje nesorazmerja med moškimi in ženskami ter različnih stopenj, pri katerih ženske nazadujejo, je L'Orealova fundacija pripravila poročilo o trenutni situaciji. Na svetovni ravni je manj kot ena od treh raziskovalcev ženska. Očitno je, da se je enakost med moškimi in ženskami na področju raziskovanja samo malo izboljšala.

Kljub temu da so deklice in dečki v srednji soli skoraj enakouspešni pri naravoslovnih predmetih, se mlade ženske v razvoju kariere postopoma oddaljujejo od znanosti.

Podobno je tudi na karierni poti. Le 32 % študentov na znanstvenih smereh je žensk. To razmerje se zniža na 30 % na magistrskem študiju in na 25 % na doktorskem.

V Evropski uniji le 11 % najvišjih akademskih mest v znanstvenih disciplinah zasedajo ženske. Razmerje žensk na vodstvenih položajih različnih znanstvenih institucij se med državami razlikuje: 6 % na Japonskem, 27 % v ZDA, 29 % v Franciji in 34 % v Španiji. Kar pa se tiče Nobelovih nagrad na področju znanosti – od začetka podeljevanja nagrad leta 1901 je bilo med prejemniki manj kot 3 % žensk. Skupaj to predstavlja 16 nagrad, od tega je dve prejela Marie Curie.

Stereotipi in predsodki

Prve ovire že pri izbiri znanstvenih študij

Mlade ženske, njihovi starši, učitelji in celotna družba imajo neosnovano idejo o znanosti, ki nekaterim ženskam vzame pogum, da bi se odločile za študij naravoslovja: »znanost je dolgočasna«, »fantje ne marajo deklet, ki jih zanima znanost«, »za znanstvenike ni služb«, »nočem biti 'nora znanstvenica' in biti nezmožna socialnih stikov«. Najbolj alarmanten pa je stereotip, po katerem velja, da so moški boljši vznanstvenih vedah, o čemer ni nikakršnih dokazov.

L'Orealova fundacija se vedno bolj posveča ženskam v znanosti

Že 16 let L'Orealova fundacija skozi mednarodni program L'Oreal-Unseco Za ženske v znanosti išče in nagrajuje izjemne ženske znanstvenice. Podelila je tudi raziskovalne štipendije obetavnim mladim znanstvenicam. Od leta 1998 je bilo nagrajenih2000 žensk. Mednarodno štipendijo za raziskovalno delo v tujini sta prejeli tudi dve Slovenki : biologinja doc. dr. Maja Zagmajster leta 2008 in biokemičarka z doktoratom iz organske kemije dr. Vita Majce leta 2012.

L'Orealova fundacija je 8. marca, z željo, da v ospredje postavi ženske s celega sveta, ki  delujejo na področju znanstvenega napredka, zagnala portal Discov HER, prvi spletni medij namenjen ženskam v znanosti www.discov-her.com.

»Nagrajevanje znanstvene odličnosti žensk in grajenje prepoznavnosti v javnosti je pripomogla k temu, da imajo mlajše generacije uspešne ženskeza vzor. To dokazuje, da znanost ni le v domeni moških. L'Orelaova fundacija sibo prizadevala, da se bo večmladih žensk odločalo za kariero znanstvenice,«je povedala Sara Ravella, generalna direktorica L'Orealove fundacije.

Vzpostavitev platforme pozdravlja tudi dr. Vita Majce. 

»V času, ko govorimo o enakopravnosti med spoloma kot o nečem samoumevnem, v resnici pa smo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov še daleč od tega, je najboljši način, da izboljšamo in podpremo udejstvovanje žensk v znanosti ta, da sledimo vzgledu tistih, ki so ovire že premagale in svojim znanjem in uspehi vsakodnevno dokazujejo, da znanost ni samo za fante.«

Dodaja še, da bodo tako na enem mestu priročno zbrane in dostopne informacije o ženskah v znanosti.

Naslednjo jesen bo L'Orealova fundacija razkrila nove projekte,s katerimi bodo spodbujali še večje udejstvovanje žensk v znanosti in podiranje stereotipov, s tem pa konkreten odgovor na neenakosti, ki jih razkriva poročilo Boston ConsultingGroup.

POROČILO BOSTON CONSULTING GROUP - november 2013

Raziskava je bila opravljena v 14 državah: Francija, Nemčija, Španija, Združeno kraljestvo, ZDA, Japonska, urbana Kitajska, Brazilija, Argentina, Južna Afrika, Maroko, Egipt, Indija in Indonezija.

Pri analizi so bili upoštevani rezultati sedmih držav, ki so primerljive s stališča dostopnosti do izobrazbe in pravic žensk: Francija, Nemčija, Španija, Združeno kraljestvo, ZDA, Japonska in urbana Kitajska.

Celeotno poročilo je dostopno na spletni strani www.discov-her.com/mediacenter

Zgoraj navedene številke temeljijo na analizi statističnih podatkov iz teh držav in podatkov, ki jih je za L'Orealovo fundacijo pridobilo podjetje Boston ConsultingGroup.

Osrednji viri: UNESCO, OECD, statistični uradi držav (2000, 2011, 2012), Boston ConsultingGroup.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri