Že samo misel na denar kvari ljudi!

Denar ima na ljudi tako kvaren vpliv, da nas že razmišljanje o njem napeljuje v neetična dejanja, kaže nedavna študija Univerze v Utahu in Harvardu.

4. 9. 2013

Raziskava je potekala takole:

Raziskovalci so okoli 300 prostovoljcev, samih študentov, razdelili v dve skupini.

Prvi skupini so naročili, da se udeležujejo aktivnosti, ki so povezane z denarjem, medtem ko se je druga skupina ukvarjala z aktivnostmi, ki so bile povsem nevezane na denar.

Nato so udeležence obeh skupin dodobro izprašali na temo nepoštenih poslovnih odločitev v praksi, npr. ali bi delovali nepošteno, če bi jim to prineslo več finančnih dobrobiti, in: ali bi zaposlili kandidata, ki bi jim bil pripravljen razkriti poslovne skrivnosti.

Izkazalo se je, da bi študentje iz prve skupine značilno pogosteje pristali na neetične prakse.

In to niti ni edina študija, ki je to dokazala.

Neka študija iz leta 2012 je razkrila naslednje nelepo dejstvo:

  • bogati ljudje se pogosteje zlažejo, goljufajo in se vdajajo neetičnemu vedenju.

Še več. Študija, ki je razburila mnoge (še posebno tiste iz sloja premožnejših), je namreč pokazala, da bogatejši ne pomišljajo niti, ko gre za otroke.

V eksperimentu, ki je razkril to neverjetno sebično nagnjenost, so namreč bogati dvakrat pogosteje od revnejših udeležencev z roko segali v posodo z bonboni, na kateri je jasno pisalo, da so ZA OTROKE!

bonboni

In čeprav si bogati svojo vest radi tešijo z doniranjem velikih vsot denarja v dobrodelne namene, je marčevsko poročilo The Atlantic pokazalo, da so v resnici škrtejši od revnejših donatorjev. To so zgovorno pokazali šele odstotki:

  • medtem ko so najbogatejši Američani donirali 1,3 odstotka od svoji prihodkov v letu 2011, so najrevnejši Američani v dobrodelne namene namenili kar 3,2 odstotka od svojih letnih prihodkov.

Več o tem si lahko prebereš v prispevku na Huffington Postu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri