Zaposlitveni intervju

 

Da boš lažje prepričala delodajalca, da si prav ti tista prava zanj, si v nadaljevanju preberi nekaj koristnih napotkov ...

7. 9. 2009

 

Torej!

... na raznih razpisih, spletnih straneh, kjer ponujajo prosta delovna mesta, prek znancev, tet in stricev itd. si le našla oziroma dobila svojo priložnost za morebitno delo. Ostane ti le še prepričati bodočega delodajalca, da si prav ti njegova najboljša izbira.

Priprava

Najpomembnejša od vsega je priprava na intervju. In to ne le, kaj boš povedala, kako se boš predstavila, ampak tudi, kaj boš oblekla, kam boš šla, kje bo potekal intervju idr. Koliko intervjujev je bilo že zamujenih, ker kandidat ni vedel, kam mora iti, in je zadnji hip iskal pravo ulico ...

Osebna predstavitev in prvi vtis

Pri prvem srečanju z bodočim delodajalcem je prvi vtis zelo pomemben, če ne za nekatere kar najpomembnejši. Pri tem je zelo pomembno, kaj boš povedala na intervjuju, kako boš nastopila, torej kako se boš predstavila.

O čem lahko poteka pogovor?

Na zaposlitvenem intervjuju se z delodajalcem običajno pogovarjate o tem:

 

  • kaj si počela, preden si se prijavila na prosto delovno mesto,
  • kakšna dela si opravljala,
  • kakšne so bile tvoje odgovornosti,
  • kaj si dosegla,
  • katere izkušnje si nadgradila
  • in katere sposobnosti si imela priložnost predstaviti in nadgraditi.

Brez izkušenj?

Delodajalca verjetno ne bo zanimalo, da nimaš delovnih izkušenj, ker si potovala okrog sveta. Namesto tega povej raje, da si se zavzeto lotila študija in še čakaš na pravo priložnost, da svoje znanje nadgradiš z izkušnjami. Če si opravljala študentsko delo, povezano s svojim študijem, to vsekakor omeni.

Težave?

Tudi ga ne zanima, da si se imela na prejšnjem delovnem mestu zelo lepo, ker je zraven tebe sedel zelo simpatičen sodelavec, ki pa je bil žal oddan. Delo pa ... Kaj je to? Na prejšnjem delovnem mestu ti je bilo zelo lepo, ker si imela možnost nadgraditi svoje delovne izkušnje, vendar si počasi že želiš novih izzivov, ki pa jih tam npr. zaradi narave dela ni.

Zašla s poti?

Ne razlagaj niti, da s prejšnjega delovnega mesta bežiš, ker si spala z možem svoje šefice ipd. Prejšnje delovno mesto zapuščaš zaradi novih izzivov, predvsem pa želje po osvojitvi novih življenjskih ciljev.

Kaj boš oblekla?

Zaposlitveni intervju ni priložnost za razkazovanje tvoje nove postave, zato naj skrivni aduti ostanejo skriti. Drzna oblačila po zadnji modi in zelo drzne, provokativne modne stvaritve so primerne le za delovno mesto, kjer moraš pokazati svoje poznavanje teh modnih smernic.

Za običajni zaposlitveni intervju pa se obleci umirjeno, v oblačila, v katerih si videti elegantno poslovna, vendar se v njih udobno počutiš. Trenirke in podobna udobna oblačila naj bodo udobna le doma.

Kam boš šla?

Pravočasno preveri, kam se odpravljaš na pogovor. Na spletu poskusi tudi pridobiti kakšno informacijo ali dve o svojem bodočem delodajalcu, da se boš lažje pogovarjala o tem, kaj od tebe pričakuje. Tam boš tudi našla natančen naslov, nekateri delodajalci na svoji spletni strani ponudijo tudi zemljevid.

Če ti zaselek ni znan, si natančno oglej zemljevid ali povprašaj prijatelje in znance, kako priti na določeno mesto. Tedaj boš tudi lažje načrtovala čas poti. Pravočasno se odpravi na pogovor, saj delodajalec verjetno ne bo želel zaposliti nekoga, ki že prvi dan pokaže, da rad zamuja na delo.

Povzeto po svetovalnica.net

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri