Zaposlitvena dilema: za katero službo naj se odločim?

"Ponudili so mi dve službi s podobno plačo. Kako naj se odločim, katero naj vzamem?" - Maja, 29

4. 11. 2013

Odgovarja Vesna Miloševič, magistra menedžmenta, strokovnjakinja za zaposlovanje mladih:

Najprej sama pri sebi razmisli, kaj je tisto, kar pričakuješ od dela, in kakšne so tvoje želje, vrednote ter karierni cilji. Da se boš lažje odločila, si na list papirja nariši tabelo z vsemi točkami, ki so pri delu zate velikega pomena, v tabelo vpišeš še obe službi in nato podeli pluse in minuse glede na to, ali ti tisto delo omogoča napisano. Tako lahko hitro ugotoviš, katero delo je glede na tvoje kriterije tebi ustreznejše. Za mnenje vprašaj ljudi, ki so ti v življenju pomembni in te dobro poznajo. V vsakem primeru pa se na koncu odloči sama.

Pri izbiri svoje bodoče zaposlitve imej v mislih naslednja vprašanja:

  • Katera od obeh zaposlitev mi je bolj pri srcu in mi daje pozitivno energijo, s katero bom vsako jutro z veseljem vstala?
  • Smer in cilji katere službe se bolj ujemajo z mojimi cilji in željami?
  • Kakšna je ekipa sodelavcev, delovna klima in kakšne so vrednote podjetja? Se ujemajo z mojimi vrednotami?
  • Katera od služb mi daje možnost izobraževanja in dodatnega učenja?
  • Pri katerem delu lahko izkoristim svoje potenciale in pokažem svoje znanje?

Ko si odgovoriš na zgornja vprašanja, boš zagotovo korak bližje odločitvi. Pri ocenjevanju, katero od obeh del je zate primernejše, razmisli, katere so tiste značilnosti zaposlitve, ki ti osebno pomenijo največ. Na primer:

  • Če je med tvojimi vrednotami vseživljenjsko učenje in izobraževanje, preveri, ali ti pri ponujenem delu nudijo možnosti dodatnega izobraževanja in usposabljanja pri delu in ob delu.
  • Če imaš otroke in igra družina veliko vlogo v tvojem zasebnem življenju, izberi družini prijazno podjetje, kjer so razumevajoči do tega, da moraš iz službe točno ob 16.00, ker te v vrtcu čaka malček.
  • Če imaš rada dinamično delo, si navajena novih izzivov in vsakodnevnih sprememb, se odloči za tisto delo, ki ti ponuja možnost fleksibilnosti na delu.
  • Če rada opravljaš delo  po ustaljenih postopkih in metodah, se odloči za tisto, ki ti ponuja stalnost delovnih nalog.
  • Če imaš zelo razvit socialni čut, si izberi delo, ki te izpopolnjuje s tem, da pomagaš drugim.

Izhajaj iz sebe in se odloči glede na svoje karierne cilje, želje in vrednote. Predvsem pa glej na to, da boš opravljala delo, v katerem si dobra in ki te veseli. S tem boš v življenju bolj zadovoljna in to zadovoljstvo se bo odsevalo tudi v kakovosti tvojega dela."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri