Zakaj tvoj življenjepis NE deluje?

Se sprašuješ, zakaj so nekateri ljudje povabljeni na prav vsak razgovor za službo? Če želiš tudi ti biti ena izmed njih, se pri pisanju življenjepisa (CV-ja) izogibaj naslednjim velikim napakam…

Zakaj tvoj življenjepis NE deluje? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2015

CV-kiks št. 1: Napače. Ups! Napake

Slovnične napake v življenjepisu potencialnemu delodajalcu povedo, da si površna in slaba sogovornica. V tem primeru boš takoj izpadla iz ožjega kroga, kajti le kdo si želi zaposliti takšno osebo? Ker pa je splošno znano, da lastne napake sami najtežje opazimo, si pomagaj z računalniškim urejevalnikom besedil, saj te že samo nekaj drobnih pravopisnih napak lahko stane priložnosti za razgovor. Vendar pozor!

Ta čuda nove tehnologije te ne bodo opozorila, da se hvališ z vodenjem zimskega dela namesto skupinskega, zato daj življenjepis prej v pregled vsaj dvema zaupanja vrednima osebama, priporočam pa, da je vsaj ena pravopisno podkovana.

CV-kiks št. 2: Slaba celostna podoba

Življenjepis je prvi kazalnik tvojih predstavitvenih veščin – le kako boš na sestankih očarala bodoče sodelavce, če nisi sposobna korektne predstavitve same sebe, bo prva misel delodajalca. Pozorna bodi tudi na dolžino in pravilno postavitev, da ne bo sicer dober življenjepis postal preobsežna gmota nepreglednih odstavkov, ki bodo potencialnega delodajalca odvrnili od branja.

V pomoč naj ti bo naslednje: predstavljaj si, da življenjepis bereš prvič. Če lahko v 30 sekundah ‘poskeniraš’ glavno vsebino, je obseg ravno pravšnji. Pri pisanju zato upoštevaj tri zlata pravila:

  • 1) Bodi jedrnata.
  • 2) Uporabljaj klasično obliko pisave.
  • 3) Na začetku podaj svoje osebne podatke (ne pozabi na mobilni telefon), nato sledi potek tvoje poslovne poti, začenši s trenutnim oz. zadnjim delovnim mestom.

CV-kiks št. 3: Življenjepis, ki ni prikrojen za nov oglas

Izogibaj se množičnemu pošiljanju istega življenjepisa za različna delovna mesta. Raje se potrudi in najprej razišči osnovne podatke podjetja in podrobno razčleni vsebino razpisa. Nato svoj osnovni opis znanj in veščin poudari v skladu z zahtevami oz. želenimi prednostmi določenega delovnega mesta.

Pri tem ne pretiravaj (glej CV-kiks št. 5), ampak samo poudari dejansko stanje. Če oglas na primer zahteva dobro znanje računalništva, ne omenjaj svojih zlata vrednih izkušenj, ki si jih pridobila kot natakarica, ampak raje omeni vse računalniške tečaje, ki si jih opravila, in katera računalniška orodja ter programe si uporabljala do zdaj.

CV-kiks št. 4: Nepoznavanje bontona v poslovnem svetu

Si tudi ti srečnica, ki jo vsak dan zasipavajo z nepotrebno e-pošto? Torej si lahko predstavljaš, kako srečen je lahko šele tvoj bodoči delodajalec, ki poleg vse druge pošte dobiva še ogromno prijav na trenutno razpisano delovno mesto. Zato bodi pozorna na primeren naslov zadeve, iz katerega bo jasno razvidno, kaj pošta vsebuje (Npr: Prijava na delovno mesto asistentke v marketingu).

Bralca e-pošte boš navdušila z jedrnatim uvodom, v katerem pojasniš, za katero delovno mesto se prijavljaš, kot priponko pa dodaš prijavo na delovno mesto in življenjepis. Vsekakor pa prej preveri, ali sprejemajo navadno pošto ali e-pošto.

CV-kiks št. 5: Prilagajanje resnice

Si na spolzkih tleh … Vendar kar 31 odstotkov bralk priznava, da pretiravajo v opisovanju sposobnosti, da bi tako naredile večji vtis.

Prej ali slej se ti takšno poveličevanje lahko vrne kot bumerang v glavo, če ne že na samem intervjuju, pa pozneje pri delu, zato se raje izogibaj uporabi besed, kot so izvrstno, brezhibno in odlično (razen če so resnične seveda). Da ti ne bi v nepravem trenutku zrasel nos kot Ostržku, se raje osredotoči na izkušnje, veščine in dosežke, ki si jih dejansko osvojila.

Ajda Podlesnik

Preberi še, katere velike napake delamo ženske pri komuniciranju z moškimi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri