Zakaj ne bi odprla lastnega podjetja?

Nadležen nadrejeni te vsak dan spravlja v slabo voljo in misliš si, zakaj ne bi odprla lastnega podjetja. Se ti splača?

29. 7. 2014

Da ne boš mislila, da je odpreti lastno podjetje mačji kašelj. Pripravljena moraš biti predvsem na slabosti:

1. Krmarjenje brez izkušenj

Žal je tako, da velika večina majhnih podjetij propade v prvem letu poslovanja – zaradi močne konkurence ali slabega načrta poslovanja, ki je posledica številnih dejavnikov, ki jih kot začetnica ne znaš predvideti.

H komu po pomoč: Če imaš v družini ali med prijatelji osebo, ki že ima svoje podjetje in posluje zelo uspešno, se pozanimaj, če je oseba pripravljena deliti kakšen nasvet. Če ne, obstaja tudi druga možnost – svetovalec.

2. Neurejen delovnik

Če pričakuješ, da boš v lastnem podjetju delala samo 8 ur na dan ali še manj, vse ostalo pa bodo postorili zaposleni, se motiš. Samostojno podjetje namreč ni za ljudi, ki pričakujejo kratek delovnik.

Kaj lahko pričakuješ: Pričakuj, da boš delala vsak dan do večera, vključno s konci tedna – vsaj v obdobju začetnega zagona, ko niti ne bo denarja za plačilo delovne sile.

3. Finančno tveganje

Ustvariti lastno podjetje je tvegano, saj moraš zastaviti velik del svojega imetja – zavedati pa se moraš, da lahko vse to z napačno poslovno odločitvijo tudi izgubiš.

Obstaja tudi alternativa: Za začetek lahko podjetje ustanoviš skupaj s poslovnim partnerjem – na primer s prijateljico, ki bo tvoja poslovna partnerica, a pri tem se moraš zavedati, da je lahko vajino prijateljstvo postavljeno na kocko. Predvsem je pomembno, da poslovnega partnerja dobro poznaš in znaš predvideti, če bodo njegove odločitve lahko obrodile sadove.

4. Bridek povratek

V primeru, da tvoje podjetje propade, ti ne bo preostalo drugega, kot da se vrneš v službo – na nižje delovno mesto.

Na kaj moraš biti pripravljena: Seveda bo težko, ko se boš morala vrniti v običajno službo z nizko plačo in zagotovo boš ob tem občutila, kot da tja sploh ne spadaš.

Da pa tvoje misli že na začetku ne bodo tako črne, moraš verjeti vase in v svoj uspeh. Pripravljena moraš biti na padce in predvsem vzpone. V lastnem podjetju lahko občutiš osebno svobodo, saj nisi omejena v ničemer. Seveda se moraš zaradi tega še posebej potruditi, kajti edino s trudom ti lahko uspe preboj na tržišču, posledično lahko zaslužiš odlično plačo – veliko večjo, kot pa jo dobiš pri povprečnem delodajalcu. Spremljanje rasti podjetja lahko pozitivno vpliva na tvojo samozavest, osebnostni razvoj in ustvarjalnost. In v primeru, da bo tvoje podjetje poslovalo pozitivno, boš lahko vlagala v nova znanja in razširila področje delovanja.

Torej, le verjeti moraš v svoje sposobnosti in zagrizeno pristopiti na svoje novo delovno mesto!