Za ženske v znanosti

Pozor, pozor, izteka se razpis za nacionalne štipendije v višini pet tisoč (!) evrov. Ob takšnem znesku lahko rečemo le – naj živi znanost!

5. 11. 2008

Nacionalni program 'Za ženske v znanosti', ki danes poteka že v več kot 35 državah sveta, je v Slovenijo vstopil leta 2006. Gre za enega vodilnih partnerskih programov javnega in zasebnega sektorja, ki se je začel že leta 1998, danes pa deluje na različnih ravneh: že uveljavljenim znanstvenicam podeljuje nagrade, mladim perspektivnim znanstvenicam pa štipendije z namenom podpore njihovega raziskovalnega dela v tujini in doma.

Pomembno poslanstvo programa je spodbujati javno razpravo o temah, ki predstavljajo ovire za hitrejše uveljavljanje žensk v znanosti.

Poteguj se za 5 tisočakov

Če si na poti do naziva znanstvenice, ti sporočamo, da bodo L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija v januarju trem slovenskim znanstvenicam v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti podelili enoletno štipendijo v znesku, ki smo ga navedli že v uvodu – to je 5.000 evrov. To štipendijo pa bodo lahko porabile v kateri koli namen – ne nujno povezan s svojim raziskovalnim delom!

Pogoji

Seveda moraš kot kandidatka za pridobitev takšnega zneska izpolnjevati nekaj pogojev:

  • moraš biti v zadnjem letu priprav na svoj doktorat,
  • praviloma ne smeš biti starejša od 35 let,
  • imeti moraš slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji ter
  • raziskovalni projekt, ki ga prijavljaš na razpis, ne sme vključevati testiranj na živalih.

Časa ni več veliko!

Če si primerna za kandidatko, imaš priložnost oddati prijavo za štipendijo še natančno dva dni oziroma do vključno petka, 7. novembra. Če boš to storila pravočasno, se boš lahko priključila starejšim generacijam štipendistk, kajti prvi štipendiji sta prejeli zdaj že dr. Luca Lovrečić in dr. Mirijam Vrabec z raziskovalnima projektoma na področju medicinske genetike oz. geologije. Lani pa sta nacionalni štipendistki postali biofizičarka dr. Zrinka Abramović in atmosferska kemičarka dr. Saša Kovačič.

Spletna mreža

Kot se za znanost spodobi, ima svoje lovke razpredene tudi na spletu, kajti vse podrobnosti o programu lahko poiščeš na različnih spletnih straneh:

  • 1. Na spletni strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v rubriki Javni razpisi.
  • 2. Na slovenski spletni strani UNESCA v rubriki Za ženske v znanosti.
  • 3. Na spletni strani Slovenske znanstvene fundacije.
  • 4. Program Za ženske v znanosti živi tudi na spletni socialni mreži Facebook. Če te tematika zanima, se jim lahko pridružiš!
  • 5. Zanimiva vprašanja nagrajenke, štipendistke ter člani komisij pa odpirajo tudi na mednarodnem spletnem forumu Agora.