Za več energije na delovnem mestu

Da boš na delovnem mestu prenesla napor, ti ponujamo nekaj strategij premagovanja utrujenosti. Vse skupaj se začne že doma …

23. 4. 2013

Dovolj spanca

V službi boš veliko bolj uspešna, če boš dobro in dovolj spala. V povprečju odrasel človek potrebuje 8 ur spanca, najpogosteje pa potreba po trajanju spanca odstopa za eno uro. Najboljši način za ugotavljanje, kdaj imaš dovolj spanca:

  • ko se zjutraj zbudiš brez budilke
  • ko nimaš potrebe po popoldanskem spancu
  • ko zvečer zaspiš brez težav.

Ne pozabi, da je najbolje spati ob enakih urah. Torej poskusi vsak dan ob isti uri leči v posteljo in se zjutraj držati reda pri vstajanju.

Zdrav zajtrk

Tudi če zjutraj nisi lačna, ne odidi od doma brez grižljaja hrane. Prebudi svoj organizem in mu daj novih moči za delo. Naj bodo obroki zdravi!

Jej večkrat na dan

Če v naglici vseh zadolžitev med delavnikom pozabiš na hrano, si takoj v torbico spravi kakšen prigrizek! Če boš majhne obroke hrane vnašala v telo tudi med delom, bo tvoje telo bolj energično in delo bolj učinkovito, saj bodo imeli možgani več energije.

Pojej toliko, kot rabiš

Ni pomembno samo, da ješ večkrat na dan, ampak je pomembno tudi, da se med jedjo ne nabašeš. Če boš v telo vnesla manjšo količino hrane, boš imela dovolj energije za naslednje tri ure, ob tem pa se ne boš počutila polno in utrujeno. Tako se boš izognila tudi zaspanosti, saj bo tvoje telo lažje prebavilo zaužiti obrok, ti pa boš lahko skoncentrirana zgolj na delo.

Pij vodo

Tudi pomanjkanje tekočine vpliva na tvojo zbranost med delom. Ker je voda glavni vir energije, pij redno.

Čas za kratek premor

Vsakih 90 minut si privošči kratek premor, da se bodo tvoje misli sprostile in se kasneje spet zbrale za intenzivno delo. Če zaznaš znake utrujenosti, kot so:

  • želja po pretegovanju
  • zehanje
  • napetost v telesu
  • napad lahkote
  • številne napake med delom, potem si privošči 5-minutni odmor.

Telovadba

Da bi bila lahko uspešna v službi, moraš telesu nekajkrat tedensko privoščiti najljubšo vrsto rekreacije. Tako boš sprostila stres, ki si ga nehote s seboj prinesla iz službe, in se napolnila z novo energijo za prihajajoči dan.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri