Za štipendije 'Za ženske v znanosti' 2012 se poteguje 31 kandidatk

Na razpis za 6. nacionalne štipendije programa UNESCO- L'Oreal 'Za ženske v znanosti' se je prijavilo kar 31 kandidatk, največ s področij biologije in biomedicine.

24. 11. 2011

Med njimi bo nacionalni odbor programa pod vodstvom dr. Edvarda Kobala izbral tri raziskovalke, ki bodo konec januarja 2012 prejele enoletne štipendije v višini 5 tisoč evrov.

Ocenjevalna skupina, ki jo vodi prof. dr. Peter Raspor, DDr.H.C, predstojnik katedre za biotehnologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ter ocenjevalni odbor, ki ga vodi dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije, bosta prijave ocenila glede na tri kriterije: preteklo delo in objave, relevantnost doktorata in relevantnost projekta, ki ga bo kandidatka realizirala v prihajajočem letu. Končno odločitev o štipendistkah bo na podlagi predloga ocenjevalne skupine sprejel ocenjevalni odbor, znana pa bo konec januarja 2012, ko se bo odvila tudi slovesna podelitev štipendij.

Za ženske v znanosti na vseh nivojih!

Partnerji nacionalnega programa 'Za ženske v znanosti' - Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, Slovenska znanstvena fundacija in L'Oreal Slovenija - so v preteklih petih letih s štipendijo nagradili že trinajst znanstvenic: geologinjo dr. Mirijam Vrabec, genetičarko dr. Luco Lovrečić, biofizičarko dr. Zrinko Abramović, atmosfersko kemičarko dr. Sašo Kovačič, farmacevtko dr. Natašo Obermajer, biotehničarko dr. Paulo Pongrac, biokemičarko dr. Tino Šmuc, biotehničarko dr. Nežo Finžgar, kemičarko dr. Niko Lendero Krajnc, biokemičarko dr. Petro Brožič, mikrobiologinjo dr. Ano Rotter, farmacevtko dr. Mojco Brunskole Švegelj in biologinjo dr. Biserko Bakrač.

Nacionalni program 'Za ženske v znanosti' si poleg finančnih spodbud raziskovalkam prizadeva spodbujati tudi razpravo o položaju žensk v znanosti pa tudi položaju znanosti v slovenski družbi, in s pomočjo tega soustvarjati enakopravnejši položaj žensk v znanosti ter vidnejše mesto znanosti na zemljevidu Slovenije.

Raziskava Znanost in Slovenci!

Partnerji programa 'Za ženske v znanosti' so s tem namenom konec oktobra letos predstavili tudi rezultate reprezentativne ankete Znanost in Slovenci, o kateri si več lahko prebereš v prispevku Slovencem se znanost zdi zanimiva in navdihujoča.