Za pošteno delo, pošteno plačilo: Koliko si vredna?

Se ti je že zgodilo, da si za svoje delo prejeli manjše plačilo od pričakovanega in si ga tudi molče sprejela, potem pa si se doma tolkla po glavi, zakaj si bila tiho?

2. 7. 2012

Morda si tudi rekla:

"Ah, saj je v redu, nič mi ni treba plačati," potem si si pa doma rekla: "Nič mi ni plačal, ne ceni me!"

Morda potrebuješ denar in si zato sprejela skorajda nečloveške pogoje dela ali pa ogromno ur dela v zameno za izredno nizko plačilo?

Kaj misliš, kdo ti določa tvojo lastno vrednost? Okolica, drugi ljudje? Seveda ne! Ti sama si jo določaš! Svet ti samo daje tisto, kar si znova in znova pripravljena sprejeti, čeprav se potem naknadno jeziš nad drugimi in nad sabo.

V vseh podobnih situacijah reagiraš podobno, zato si stalno na istem mestu in v stanju 'drugi me izkoriščajo'.

Naj te vprašamo: Bi te ljudje lahko izkoriščali, če bi ti poznala svojo VELIKO vrednost?

Tina Puncer, strokovnjakinja za osebne finance, univerzitetna diplomirana ekonomistka ter predavateljica in idejni vodja projekta Mojadenarnica.si, pravi:

"Nisem videla še nikogar, ki bi se zelo cenil in bi hkrati govoril: Ne plačujejo mi, premalo mi plačajo ..."

Ko ti občutiš svojo veliko vrednost, ne sprejmeš nič manj, kot toliko, kolikor je primerno. Zelo naravno postavljajš meje in zelo naravno postaviš svojo ceno (želeno plačilo ali plačo) ter jo tudi na glas in samozavestno izgovoriš brez trzanja, zatikanja glasu ali potenja. Če se ti slučajno zgodi kakšna neprijetnost, jo suvereno urediš in si ne dovoliš, da se še kdaj pripeti.

Že vnaprej namreč vidiš, na kaj moraš biti pozorna in kakšni so opozorilni znaki, da se takšne situacije ne bodo več ponavljale. Namesto da hodiš v službo, kjer ti ne plačujejo ali ti dajejo tisti ubogi drobiž, bi lahko svoj prosti čas izkoristila za delo, ki bi bilo recimo sploh plačano ali celo bolje plačano, kajne? Namesto da se družiš z ljudmi, ki si jim samoumevna in te ponižujejo ali izkoriščajo, bi si lahko našla družbo, ki bi te cenila, kajne?

Kdo ali kaj ti torej preprečuje izraziti in zaživeti lastno vrednost?

Ja, kar začni čim prej brskati po sebi.