Bodi tista punca, ki pozna vsakogar

Ljudje že od daleč zavohajo poskuse mreženja. Povezave ustvarjaj počasi in jim pusti, da se obrestujejo na dolgi rok. Dosezi prav to, vendar brez pridiha po prilizovanju.

Bodi tista punca, ki pozna vsakogar (foto: Curtesy Sonja Flemming, Carlie Hoffer) Curtesy Sonja Flemming, Carlie Hoffer
5. 12. 2013

Podaj roko nekomu, ki je na tleh

Ko odpustijo sodelavko, jo pokliči in se ji oglasi vsakihnekaj mesecev. Povej ji, da jo pogrešaš, in ji ponudi pomoč. Postavila se bo nazaj na noge in si bo za vedno zapomnila, kako prijazna si bila, ko jim je bilo hudo. To je dobra karma, ki se lahko prelevi v poslovno priložnost.

Ostani v stiku z nekdanjimi ko­legi

Ostani na radarju nekdanjih so­de­la­vcev. Občasno jim pošlji nevsiljivo e-pismo, s katerim se 'le oglašaš, da vidiš, kaj je novega', ali 'se mi zdi, da bi ti bil ta članek morda všeč'.

Pogosto reci hvala

Ljudje radi vidijo, da se jim pripišejo zasluge. Si dobila novo službo? Nekdanjemu šefu pošlji e-pismo: "Hvala, da ste mi pomagali razviti veščine, ki so mi omogočile, da sem prišla tako daleč." Iskrena zahvala pušča močan vtis.

Pomagaj sodelavcem in sti­kom

Mi temu rečemo dobra oseba, ki resnično naredi nekaj tako, kot čuti, da je prav. Kadarkoli lahko, nekomu naredi uslugo, ki ni povezana s službo. Na primer: šefu lahko ponudiš, da se boš z njegovo hčerko pogovorila o fakulteti, na katero si hodila, ona pa bi se rada vpisala nanjo, ali poveži ljudi, ki imajo podobne poklicne interese.

Pojdi na kavo s tekmico

Po­gosto se srečuj s kolegi, ki so na isti karierni ravni, z direktorji in osebami iz kadrovske. Če pri tem ne boš prenašala informacij o podjetju, v katerem delaš, in ne boš opravljala sodelavcev, ne boš prevarala svojega delodajalca, če se boš srečala z nekom, ki dela za drugo podjetje.

Zaradi tega boš le bolj zaželena, ker si v stiku s tem, kar je sveže, zanimivo in aktualno na tvojem področju. Poleg tega te bodo novi kontakti opazili in se bodo spomnili nate, ko se bo v njihovem podjetju odprl položaj za nekoga, kot si ti.

Pogovarjaj se s tujci

Vsakdo, ki ga srečaš, je potencialni kontakt. Prijateljev prijatelj, ki ga srečaš na zabavi tvoje sestrične med počitnicami, bi lahko imel odlično informacijo za delo zate. Tudi če ste v povsem različnih poklicih, bi te lahko seznanil s te­hno­logijo, ki bi jo tvoje podjetje lahko uporabilo, ali ti predlagal, kako rešiti težavo v službi, ali ti celo povedal o poslovni priložnosti, za katero drugače nikoli ne bi slišala.

Tina PuncerTina Puncer je  odgovorila na Cosmo karierni kviz

Tina Puncer je idejni vodja projekta Mojadenarnica.si in soulwork terapevtka, kličejo pa jo tudi 'reality shifter', saj svojim strankam in udeležencem delavnic pomaga do spremembe odnosa in pogleda na lastno realnost na področju financ, partnerstva in osebne sreče. Dosegljiva je na info@soulwork.si.

Kaj je tvoja največja moč v poslu?

Ljudem znam zelo preprosto in sočutno pomagati tam, kjer jih najbolj boli (finance, čustva, partnerstvo ...).

Kako širiš svojo mrežo?

Večinoma prek osebnega networkinga, člankov ter osebnih priporočil.

Kako si pred pogovorom za posel okrepiš samozavest?

Preverim, kako se počutim, in če je tu karkoli neprijetnega (strah, negotovost), preverim izvor in ozavestim, da to nima nobene zveze s tem, kar se dogaja v danem trenutku. Okrepim se tudi z dihanjem - dobesedno vdihnem navdih.

Zakaj delaš to, kar delaš?

Ker me neizmerno veseli, ko lahko sočloveku pomagam do 'ahaaaa' trenutka, ko se mu razsvetli trenuten problem, konflikt, odločitev ali dilema.

Prevedla in priredila: Petra Arula