Vita Majce: “Znanost ni samo za fante.”

Po poklicu je Vita Majce biokemičarka in pri sedemindvajsetih je postala doktorica znanosti. Do tega dosežka so ji pomagale tudi njene lastnosti – radovednost, optimizem in nekaj trme, ki je, kot pravi, skladna z njenim nebesnim znamenjem.

Vita Majce: “Znanost ni samo za fante.” (foto: Alex štokelj) Alex štokelj
13. 6. 2012

Trenutno raziskuje, kako bi prelisičila bakterije, ne glede na vse, s čimer se ukvarja, pa si vzame tudi čas zase. Tako je lani hodila na tečaj tenisa, rada pa tudi šiva. Če ima le priložnost, zavije v trgovino z blagom, kjer kupi vse za svoje šiviljske podvige.

Trenutno delo

"V Angliji sem na dvoletnem podoktorskem študiju, kjer poskušamo narediti spojine, ki bodo podobne tistim, ki tvorijo celične stene bakterijskih celic, a hkrati drugačne, da bodo lahko od znotraj kot trojanski konj povzročile razpad bakterijske celice. Težava je namreč v tem, da bakterije hitro razvijajo odpornost proti antibiotikom, mi pa iščemo nov način, kako to rešiti."

Štipendija

"Pred kratkim sem prejela UNESCO-L'Oréal medna­rod­no štipendijo Za ženske v znanosti. Štipendije vsako leto podelijo 15 znanstvenicam z vsega sveta, pet profesoric nagradijo za živ­ljenjsko delo, najuspešnejša od 15 štipendistk pa po desetih letih dobi še dodatno nagrado za dosežke. Štipendija ni zelo visoka, ima pa drugo, dragocenejšo plat. Podelitev štipendij v Parizu je pomembna za prepoznavnost ter poznanstva z uglednimi znanstvenicami in znanstveniki."

Prihodnost

"Mikata me razis­kovalno in pedagoško delo. Čez pet let se vidim v lastnem laboratoriju v Sloveniji in pri delu s študenti, rada pa bi imela tudi že podmladek. S čim točno se bom ukvarjala, še ne vem, morda zaidem tudi v farmacijo."

Glasba

"To je moja velika ljubezen. Končala sem nižjo glasbeno šolo klavirja in saksofona. Vzporedno s študijem sem se vpisala še na srednjo glasbeno šolo, smer džez, ki mi je zaradi obvez­nos­ti na fakulteti žal ni uspelo dokončati. Stik z glasbo ohranjam z igranjem v različnih zasedbah, tudi v Angliji, kjer sem se priključila univerzitetnemu big bandu."

Počitnice

"S fantom si bova verjetno privoščila en teden uži­van­­ja v zadnjem hipu. Če pa bi imela načrt za idealne počitnice, bi se šla potapljat nekam na toplo, prebrala bi knjigo, pojedla kakšno ribo in se naspala – ni me sram priznati, da zelo rada spim."

Osebna izkaznica:

  • Leto rojstva: 1984  
  • Nebesno znamenje: strelec  
  • Prihaja iz: Mosteca pri Dobovi  
  • Naj glasbenik: saksofonist Maceo Parker

Besedilo: Manca Kraševec, foto: Alex štokelj, stiliranje: Maja Možic, ličenje: Nika Veger,  frizura: Aida za M&S Hair, Maša Repovš, s. p. Vita nosi oblačila Zara

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri