Večja plača, boljši seks?

Pari, ki imajo približno enake plače, so srečnejši. Ideja o tem, da mora moški zaslužiti več, je za časom. Ker smo rade srečne z njim.

Večja plača, boljši seks? (foto: Getty Images) Getty Images
8. 9. 2015

Raziskave pravijo, da je za vajino zvezo najbolje, da zaslužita enako, takšni pari naj bi namreč bolj usklajeno poskrbeli za dom, in to naj bi bilo po raziskavah tisto, kar vaju združuje ... tudi v postelji.

Zato Primož Rakovec, mag. psihosocialnega svetovanja, svetuje: "Najbolje je, da družinski proračun oblikujeta tako, da ga s skupnim zaslužkom lahko tudi uresničita. V partnerski zvezi in gospodinjstvu obstaja še ogromno del in opravkov, ki so redko denarno ovrednoteni, zahtevajo čas in energijo, a jih mora kljub temu nekdo postoriti. Kolikokrat se vprašamo o enakih vložkih na teh področjih?"

Tu pa smo na tankem ledu. Raziskave potrjujejo, strokovnjak pa opozarja:

"V večini gospodinjstev ženske še vedno opravijo več opravil kot moški. Žal še vse prevečkrat naletimo na arhaično stereotipno delitev opravil na moška in ženska. Dobro bi bilo, da bi ta stereotip čim prej vsaj približno presegli in se zavedli, da opravljanje marsikaterega opravila v gospodinjstvu ne pripada samoumevno ženski ali moškemu."

Čas je, da sedeta in se pogovorita, če se ob prebranem počutiš slabo. Moja prijateljica je s fantom napisala spisek vseh del, ki jih je treba postoriti, razdelila sta jih v dva sklopa in vsak teden je en zadolžen za en sklop, v nedeljo pa jih zamenjata.

Se mu ne ljubi?

Predlagaj, da prispevajta vsak pol denarja in najameta servis, ki bo enkrat na teden poskrbel, da se bo pri vama vse bleščalo, pranje, pomivanje posode in podobno pa ovrednotita posebej in se dogovorita, kako bosta s tem. Tako je naredila druga moja prijateljica in oba sta zadovoljna.

Številke, številke ...

Ne glede na to, koliko zaslužita, koliko je eden od vaju zapravljiv in drugi varčen (in vedno, vedno se bo tebi zdelo, da on zapravlja za kaj, kar se tebi zdi metanje denarja stran, njemu pa, da za nekatere stvari ti brezglavo mečeš denar – drugače smo vzgojeni in s tem ni nič narobe, samo prostor si moramo dati) – dobro je, da naredita skupen finančni načrt.

"Dogovorjeno je treba zapisati, konkretno in specifično. To pomeni, da se oba strinjata okrog zapisanega. Tako v prihodnosti ne bo izgovorov o različnih predstavah," spodbuja Ra­kovec. Da bo le več golobčkanja in manj prepirov v hiši ...

Besedilo: Petra Arula
Za strokovno pomoč se zahvaljujemo mag. psihosocialnega svetovanja Primožu Rakovcu

Preberi še: Top 10 filmskih kino novosti, ki jim moraš videti to jesen ali pa si oglej 15 najbolj seksi moških ta hip (po izboru Elle).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri