Varčevanje

Predstavljamo ti nekaj uporabnih trikov, ki ti lahko vsak mesec pomagajo privarčevati nekaj evrov. Preberi, kako!

25. 9. 2008

Nisi edina, ki obupuje nad praznino v denarnici. A korak za korakom ti lahko uspe, da bo ob koncu meseca v njej le ostal še kakšen bankovec. Od veselja ga ne porabi za nepremišljen nakup, ampak začni varčevati, da si boš nekoč lahko privoščila kaj posebnega ali da boš imela malo zaloge, če se ti v službi kaj zalomi. Ne, ne pošiljamo te na nakupovalno ‘dieto’, le nekaj bistrih, zvitih in povsem cosmo namigov, s katerimi boš zapravila manj, imamo zate.

Področje zapravljanja:

Stanovanje ali hiša

Varčevalna ideja 1

Če si se ravno preselila v novo hišo ali stanovanje, ki ga moraš opremiti, lahko popolnoma dobre kose pohištva zelo poceni dobiš na bolšjem trgu, morda pa se tudi v kleti ali na podstrešju tvojih sorodnikov najde kaj uporabnega. Verjetno boš to staro pohištvo sicer morala vsaj prebarvati, če ne tudi nekoliko popraviti in preurediti, ampak če si dovolj spretna ali če za pomoč prosiš kakšnega fanta, boš kmalu imela unikatno opremljen dom, seveda prav po lastnih željah in okusu.

Varčevalna ideja 2

S prijateljico lahko tudi najameš stanovanje ali celo kupiš hišo – to je seveda primer, ki ga je kljub prijateljstvu treba zapisati tudi pri notarju. Če si na primer vsaka želi prostor zase, je najboljša rešitev, da kupita dvonadstropno hišo, v kateri vsaki pripada eno nadstropje. Kadar se seliš skupaj s fantom, pa se tudi dogovorita, kaj bo, če se slučajno razideta.

Varčevalna ideja 3

Ena od možnosti, da nekoliko ceneje prideš do lastnega doma, je tudi nakup stanovanja ali hiše z zaključeno četrto gradbeno fazo, ki je ugodnejša, kot so hiše na ključ (te so primerne za takojšnjo vselitev). To sicer pomeni, da boš morala sama najeti električarje, vodoinštalaterje, pleskarje in steklarje. Do njih bodi neizprosna in se vnaprej pozanimaj, koliko ti bodo zaračunali, a če se ti ne mudi zelo, boš imela dovolj časa, da spet privarčuješ nekaj denarja in potem počasi poskrbiš za vse, kar še manjka.

Varčevalna ideja 4

Splača se tudi nakup varčnih gospodinjskih aparatov – to so vsi tisti, ki spadajo v energijski razred A in porabijo malo energije (najpotratnejši so aparati z oznako G, zato jih nikar ne kupuj). Res je sicer, da stanejo nekaj več, a se naložba povrne že v nekaj letih, ker porabiš manj energije. Več o tem in o razlogih za nakup varčnih sijalk namesto navadnih žarnic preberi na www.hse-energija.si.

Področje zapravljanja:

Oblačila, obutev in dodatki

Varčevalni trik 1

Outleti ti ponujajo oblačila originalnih znamk, le da so cene občutno nižje kot v drugih trgovinah. Res je, da boš težko našla modele iz zadnje kolekcije, a če kupiš kaj večno modnega, ne moreš zgrešiti. Poleg obiska v nekaj slovenskih outlet trgovinah se ti morda splača skočiti tudi v tujino, kjer po ameriškem vzoru rastejo naku­povalni centri, imenovani ‘Outlet Village’, v katerih se skriva na desetine trgovin z norimi popusti. Na spodnjih naslovih lahko preveriš, kateri ti je najbližji: www.mcarthurglen.com, www.franciacortaoutlet.it, www.palmanovaoutlet.it.

Varčevalni trik 2

Z najboljšo prijateljico, ki ima enak okus in podobno postavo kot ti, lahko skupaj investirata v nakup malce dražje garderobe in dodatkov. Izberita tisto, kar je obema res všeč, dogovorita se, kdaj bo katera te stvari lahko nosila, in še posebej natančno določita pravila, ki bodo veljala v primeru, če se kaj strga ali uniči. Če te moti, da bi hlače, majice in čevlje poleg tebe nosila tudi tvoja kolegica, se boš morda vseeno opogumila pri manj ‘osebnih’ stvareh, kot sta na primer kostim ali torbica. Da bosta v investiciji uživali dlje kot le eno sezono, si omislita kaj klasičnega.

Varčevalni trik 3

O tem smo sicer že pisali, a ker je res zelo cosmo, še enkrat ponav­ljamo idejo: pri sebi doma organiziraj zabavo, na katero naj vsaka povabljenka prinese nekaj stvari, ki se jih je že naveličala, vendar so v resnici še skoraj nove in čisto uporabne. Z oblačili in dodatki lahko naredite nešteto novih kombinacij, na domači modni reviji pa preverite, kaj kateri od vas najbolj pristaja. Nova lastnica naj postane tista, ki določeno kombinacijo nosi najbolje. Poskrbite le za to, da nobena ne bo odšla domov praznih rok.

Varčevalni trik 4

Rabljena oblačila lahko prodaš in kupiš tudi na spletnih bolšjakih, kot sta www.ebay.com in www.bolha.com, ali v trgovinah z rabljenimi oblačili. Lahko pa organiziraš tudi domačo internetno razprodajo: stvari, ki se jih želiš znebiti, fotografiraš, slikam priložiš opis in ceno zdelkov ter vse sku­paj po elektronski pošti pošlješ svojim prijateljicam. Če katero kaj zanima, naj pride pogledat še v živo, potem pa se zmenita za kupčijo.

Področje zapravljanja:

Sanjske počitnice

Varčevalni trik 5

Da greš na dopust zunaj sezone, obstajata dva glavna razloga: ni gneče in cene so ugodnejše. Za obisk Jadrana ali Sredozemlja sta september in oktober popolnoma v redu – morje je še toplo, vreme pa dokaj lepo. Vendar pazi: če potuješ kam daleč, so morda vrhunci sezone drugačni kot pri nas. Že takoj na začetku načrtovanja poti se pozanimaj, kdaj se lahko izogneš turističnemu vrhuncu in zadeneš najboljši čas za počitnice v tisti državi.

Varčevalni trik 6

Za punce, ki jim dopusta ni treba načrtovati mesece vnaprej, je odlična rešitev potovanje ‘last minute’. Ko se odločiš, da bi se kam odpravila, si na internetu (www.lastminutecenter.si, www.potovanje.si, www.zadnjaminuta.com, www.od­klop.com) ogledaš ponudbe, izbereš najboljšo, plačaš in po nekaj dneh že uživaš ... na plaži, na snegu ali ob raziskovanju nenavadnih krajev.

Varčevalni trik 7

Mogoče se ti bo zdela zanimiva ideja, da za spremembo ne greš v hotel, ampak s prijateljicami naja­mete apartma in si stroške razdelite. Kuhale boste same in prihranile denar, ki bi ga sicer pustile v restavracijah. Če pa si bolj pustolovske narave, pojdi na potovanje kar z nahrbtnikom na ramah in vanj pospravi še šotor za spanje v kampih.

Področje zapravljanja:

Hrana in pijača

Varčevalni trik 8

Izogni se vsakodnevnemu obiskovanju restavracij in si malico ali kosilo v službo prinesi kar od doma. Sestavine za zdrav obrok, na primer solato s sirom in koščki piščanca, si pripravi že zvečer, ko pa te bo naslednji dan zagrabila lakota, jim dodaj le še preliv. Če imaš dostop do mikrovalovne pečice, pa si lahko pogreješ pravo domače kosilo ali katero od jedi, ki jih kupiš že pripravljene.

Varčevalni trik 9

Kartice ugodnosti, zbiranje nalepk in kuponov za popuste ter kupovanje izdelkov v akciji ni le za tvojo babico in njene prijateljice. Če potrebuješ kaj iz znižane ponudbe, izkoristi priložnost! A drži se naslednjega pravila: če ne potrebuješ, ne kupuj, pa če je še tako ugodno.

Varčevalni trik 10

Večjo količino živil lahko nakupiš v diskontih. Ker boš šla v trgovino enkrat namesto petkrat, boš prihranila čas, bencin, svojo energijo in tudi denar, kajti bistveno manj te bo stala ena 10-kilogramska vreča krompirja kot 10 vrečk po en kilogram.

Področje zapravljanja:

Tehnične igračke

Varčevalni trik 11

Odkar so svet preplavili mobilni telefoni in vsa druga tehnologija, ki omogoča komuniciranje, marsikdo stacionarnega telefona doma sploh ne uporablja več. Če si v tej skupini tudi sama, razmisli o možnosti, da ga odpoveš, saj boš tako vsak mesec prihranila dobrih 10 evrov naročnine.

Varčevalni trik 12

Ko kupuješ nov računalnik ali recimo fotoaparat, ne kupi izdelka v prvi trgovini, kjer ga zagledaš, ampak primerjaj cene različnih ponudnikov, tudi v spletnih prodajalnah (www.enaa.com, www.mimovrste.com). Še bolje pa je, da počakaš na akcijsko ponudbo, saj se cene tehničnih igračk pred novim letom spustijo za kar nekaj odstotkov. Če v prihodnosti slučajno ravno potuješ v ZDA, je nakup telefonov, fotoaparatov in računalnikov najugodnejši prav tam.

Varčevalni trik 13

Zlasti v večnadstropnih hišah, blokih in stolpnicah se z bližnjimi sosedi lahko dogovorite za skupni internet: kupite usmerjevalnik (router) in s svojimi računalniki dostopajte do svetovnega omrežja prek brezžične povezave. Dogovorite se, kako si boste razdelili stroške – če jih deliš še z enim ali dvema človekoma, se ti bodo zmanjšali za polovico ali celo tretjino.

Stara šola

Ko beseda nanese na varčevanje in manjšanje izdatkov, preverjeno delujejo spodnji nasveti, čeprav se ti bodo mogoče zdeli staromodni:

Opredeli svoje POTREBE,

da se med tvojimi nakupi ne bodo znašle stvari, ki jih resnično ne potrebuješ pa še všeč ti niso. Premisli, kaj je tako nujno, da si moraš kupiti v najkrajšem možnem času, in kaj lahko počaka, ker v resnici ni tako zelo pomembno, čeprav bi to vseeno rada imela. Tak seznam ti bo pomagal, da se boš osredotočila na kupovanje izdelkov, ki jih res potrebuješ, in ko te bo zagrabila nakupovalna mrzlica, boš kupovala z namenom, ne samo zato, da kupuješ.

Vodi evidenco denarja

in si sproti zapisuj vse izdatke. Najbolj premišljeno se boš z denarjem naučila ravnati, če boš za vsak evro (ali pa vsaj za večje vsote) vedela, za kaj si ga porabila. Na koncu meseca preglej izdatke in presodi, ali s kupovanjem tega in onega nisi pretiravala – sploh če ugotoviš, da porabiš več, kot zaslužiš – izognila pa se boš tudi tuhtanju, kam je spet odletel ves denar. Naj te številke na papirju postavijo na realna tla in te opomnijo, da tvoja denarnica ni vreča brez dna.

Nauči se odločno reči ne

vsiljivim prodajalcem, ki ti ponujajo ‘nepogrešljive’ izdelke, in prijateljicam, ki te prosijo, da jim posodiš nekaj evrov. Če de­narja nimaš na pretek, se najprej prepričaj, da ga boš imela dovolj zase, šele potem se lahko preleviš v radodarno kolegico. Posojaj pa le tistim, ki jim verjameš, da ti bodo brez izgovorov vse vrnili, da prijateljstva ne bo konec zaradi denarja.

Tudi banka ti stoji ob strani

Čeprav se sliši fino, da imaš na računu čim večji limit, je to pravzaprav past, saj tisti denar ni tvoj, ampak si ga sposojaš od banke. Če greš v minus za 250 evrov, tvoja plača pa znaša 1.000 evrov, ti od plače ostanejo le še tri četrtine denarja, ki je zares tvoj. Ne izkoriščaj te potuhe in si limit raje zmanjšaj kot povečaj.

Izkoristi akcije, ki jih banke ponujajo svojim strankam, na primer ugodne obrestne mere pri vezavi denarja in brezplačni vpis v elektronsko bančništvo. Ko boš imela že nekaj privarčevanega denarja, pa se ti splača odpreti varčevalni račun.

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri