Vaju bo izguba njegove službe stala zveze?

Glede na to, da nam teta kriza še vedno diha za ovrat­nik, brezposlenost v Sloveniji pa strmo narašča (po zadnjih podatkih naj bi bila stopnja kar 12,1-odstotna), najverjetneje poznaš koga, ki je v tem času izgubil službo. Morda celo živiš z njim.

5. 2. 2013

In čeprav je v porastu brezposelnost med ženskami, se nam zdi, da izgubo službe in z vsem tem povezane skrbi veliko težje sprejemajo fantje.

Tako je tvoj fant, ki si ga še pred kratkim tako oboževala in občudovala zaradi njegove samozavesti, zagnanosti v službi in sproščenosti, postal 'začasni pujsek', ki vsak dan ostaja doma, medtem ko sama hitiš v službo, po opravkih, pa na rekreacijo ...

Seveda bi mu rada pomagala in ga podpiraš ter mu kdaj pa kdaj oprostiš celodnevno valjanje po kavču, vseeno pa se ne moreš znebiti občutka, da to ni več isti fant, v katerega si se zaljubila. Skupni dohodek je padel na tvojo grbo, vajino družabno življenje je povsem na ničli, napetost med vama pa lahko vsak trenutek zaneti ogromen požar.

Ko se stvari do konca zalomijo

29-letna Sonja se je znašla pred enakim problemom. Potem ko so njenega moža Roka, ki je bil kot ekonomist v srednje velikem podjetju zaposlen šest let, čez noč odpustili, z njeno učiteljsko plačo nista bila več sposobna plačevati stanovanjskega kredita in vseh stroškov.

"Začela sva se prepirati, Rok je bil trdno odločen, da ne bo vzel nikakršne službe, ki bi bila slabša od prejšnje, sama pa se s tem nisem mogla sprijazniti. Kako le, če sva bila finančno povsem na tleh," pravi Sonja.  "Vedno sem ga občudovala, ker je tako psihično kot tudi materialno skrbel, da nama ni bilo hudega, denar je znal razporediti tako, da sva imela prav vse, vseeno pa sva se znala tudi odrekati. Ko nama je zmanjkalo še zadnjih rezerv, sta se zdela socialna in materialna varnost, ki sva ju bila prej navajena, le še oddaljen spomin."

V dobrem in slabem ...

Sonja podpira moža in po dolgem pogovoru se je mož le spravil v akcijo ter čez čas dobil novo službo. Ta sicer res ni tako dobra kot prejšnja, jima pa zagotavlja večjo finančno varnost.

Veliko žensk pa se ne odloči tako kot Sonja in se s partnerjem razidejo. Ljubezen se sčasoma posuši, pari, ki so veljali za nerazdružljive, pa kar naenkrat ne najdejo več skupnih točk. Moški večinoma obstanejo v začaranem krogu, objokujejo preteklost in se kar ne morejo sprijazniti, da se je to zgodilo prav njim. Ženske pod težo bremena postajajo vedno bolj žalostne, brez energije in obupane. Da boste iz odnosa odšle kot zmagovalke zase ali za oba, pa morate nekaj ključnih stvari razčistiti tudi pri sebi.

"Če je vajin odnos temeljil le na tem, koliko denarja zasluži on in kakšen status si s tem pridobila ti, gre za zelo površins­ki odnos," je prepričana strokovnjakinja Anne Hollonds.

Tudi če nisi ena tistih, ki padaš le na njegov denar, ti je zagotovo finančna varnost zelo pomembna. Tudi teorija spolne selekcije govori o tem, da ženske že zaradi genetskih značilnosti predvsem pa zaradi lastnega obstoja in (Po Charlesu Darwinu) tudi potomstva izbirajo moške, ki jim zagotavljajo občutek varnosti in materialne preskrbljenosti. In prav ta skrb je še vedno ena od prioritet pri moških.

Za kakšno ceno?

"Za moške sta status in zaposlitev zelo povezana z njihovo identiteto. Če se tvoj partner determinira samo skozi svoj poklic, je zelo verjetno, da bo ob izgubi službe doživljal dramatične krče – lahko postane depresiven ali si celo omisli ljubico, pijančevanje – lahko postane agresiven in zelo kritičen do tebe, saj je v takšni situaciji jezen na ves svet," pravi Hollondsova.

Katji (32) takšni odzivi na izgubo partnerjeve službe niso tuji. Ko je njen fant, s katerim sta bila skupaj tri leta, postal tehnološki višek, se je v njem resnično nabralo veliko besa. To, da je punca zanj plačevala bencin, hrano in druge stroške, ga je sprav­ljalo v takšen obup, da se je do nje začel obnašati zelo agresivno.

Zmerjal jo je za vsako malenkost, Katja pa je zaradi stresa in vseh skrbi pogosto planila v jok, kar ga je samo še bolj razjezilo. "Vedno je bil brez energije, veliko je spal in se dobesedno izživljal nad mano, in tega v določenem trenutku nisem mogla več prenašati, zato sem ga, seveda z veliko bolečino, a trdno odločena, zapustila. Na žalost se še vedno ni premaknil nikamor, živi pri mami in je povsem izgubljen, a jaz mu žal ne morem pomagati," je povsem iskrena Katja.

Finančni preobrat

V vsaki zvezi sčasoma pride do tega, da se partner spremeni, kar boš morala sprejeti. "Bolj ko boš trmasta, večja je možnost, da se bo vajin odnos zrušil pod težo stresa. Zgraditi morata zelo prilagod­ljiv odnos in si pustiti, da ob tem rasteta. Konec koncev imata zdaj odlično priložnost," pojasnjuje Hollondsova. Poišči torej drugačne načine, kako lahko preživita in sta še vedno srečna.

Meta se recimo trudi prilagoditi novemu življenju, začela pa je pri drobnih stvareh. "Najprej sem želela fanta peljati na večerjo, potem pa sem mu njegovo najljubšo jed skuhala kar doma. Tako sem prihranila nekaj, pa še nasmejala sva se ob mojem pomanjkljivem znanju kuhanja. Vsekakor so naju takšni mini trenutki še bolj povezali," pravi Meta.

Pokaži mi malo ljubezni

In kako lahko poskrbiš za vajino zvezo? "Najprej poskrbi zase," pravi Hollondsova. "Vseeno pa bodi pozorna tudi na njegova čustva. Morda bi vsake toliko časa raje kakšno uro preživel sam, kot da ga nenehno sprašuješ, kako je. Zelo pomembno je tudi, da začneta delovati kot ekipa.

Raziskave so pokazale, da partnerstvo osrečujejo druge vrline, in ne denar. V dobrem in slabem, s skupno močjo bosta kos vsem izzivom, ki so se znašli pred vama," je prepričana Hollondosva. Morda bosta potrebovala finančni nasvet in spremembo zdajšnjega načina življenja, to pa je tudi vse.

Na bolje in samo še strmo navzgor

Seveda ne govorimo o vajinih financah (čeprav se tudi njim lahko zgodi kaj takšnega), temveč o vajinem odnosu. Pregovor, da v nesreči spoznaš prijatel­ja, ni tako zelo privlečen za lase in to, kar vaju ne potopi, lahko le še utrdi vajino zvezo, je stvar, ki jo bosta sprejela ali ne. Imata odlično priložnost, da se še bolj spoznata, rasteta drug ob drugem in se usmerita na tiste stvari, ki vaju resnično povezujejo ter nimajo nobene zveze z materialnimi dobrinami. 

Priredila: Manca Čampa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri