V zadnjem času nimaš pretirane sreče na poslovnem področju? Brez skrbi!

Kaj narediti, ko gre na delovnem področju vse narobe? Preberi TO!

V zadnjem času nimaš pretirane sreče na poslovnem področju? Brez skrbi! (foto: Getty Images) Getty Images
11. 6. 2018

V zadnjem času nimaš pretirane sreče na poslovnem področju? Brez skrbi, lahko ti pomagamo.

Slabe stvari se dogajajo in so sestavni del življenja. Toda ko si na tleh, si zapomni dve stvari: neuspeh je pot do uspeha (če ne verjameš nam, poglej govore sTED-konferenc), in drugič, vedno lahko ukrepaš in izboljšaš situacijo. Predstavljamo ti izkušnje tistih, ki so doživeli poraz in premagali težave.

Preveri, česa so se naučili.

1. Dobila si negativno oceno za poskusno delo

Po treh mesecih poskusnega dela delodajalci še vedno niso prepričani, ali si prava oseba za to delovno mesto.

Razložili so ti, da bodo v šestih mesecih, kar je zakonsko najdaljše trajanje poskusnega dela, ugotovili, ali tvoje znanje in sposobnosti ustrezajo zahtevam delovnega mesta.

Maja pravi: "Pred kratkim sem zamenjala službo in dobila pogodbo za nedoločen čas s poskusnim delom za tri mesece. En mesec pred iztekom poskusnega dela pa mi je delodajalec povedal, da me ne bodo zaposlili in naj si v enem mesecu poiščem drugo službo."

Najprej je bila zelo razočarana, vendar se ni vdala obupu, ampak je vprašala prijatelje, ali vedo za kakšno prosto delovno mesto, obenem pa je spremljala ponudbo prostih delovnih mest in sčasoma našla novo službo. Viviana Žorž, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri Adecco, svetuje:

"Če ti po poskusni dobi delodajalec ne ponudi nadaljevanja sodelovanja, ga prosi za povratno informacijo o tvojem delu in se poskušaj iz te izkušnje čim več naučiti, saj ti bo to koristilo ob naslednji priložnosti. Namen poskusnega dela je, da se delodajalec in zaposleni bolje spoznata in ugotovita, ali lahko dobro sodelujeta. Morda niso bili razlog tvoji slabi delovni rezultati, ampak se nisi vključila v ekipo in bo tudi tebi bolj ustrezalo drugo delovno okolje."

Si vedela?

Ena od petih oseb dobi po poskusni dobi negativno oceno opravljenega poskusnega dela.

2. V življenjepisu si lagala

Nikdar nisi bila na Triglavu, ne govoriš tekoče francosko in niti pomislila nisi, da bi opravljala prostovoljno delo, čeprav tvoj življenjepis pravi tako.

Dobili so te na laži in najraje bi se pogreznila v zemljo.

Marsikdo v svojem življenjepisu pretirava, ker se zaveda, da se na želeno delovno mesto prijavi ogromno odličnih kandidatov z veliko izkušnjami. Toda na razgovoru se lahko znajdeš v zelo neprijetni situaciji, če odkrijejo, da si lagala. To se je zgodilo tudi Tanji, ki je v življenjepisu navedla, da obvlada nemški jezik, ko pa ji je na razgovoru direktorica podjetja zastavila vprašanje v nemščini, je zardela in se opravičila, ker ni ničesar razumela.

Nekatere drobne laži so morda sprejemljive (na primer tiste, ki se nanašajo na tvoje hobije), a glede svojih veščin in referenc moraš biti iskrena.

Morda boš morala nekatere spretnosti pokazati že prvi delovni dan. Če ne obvladaš tujega jezika in programov za grafično oblikovanje, ki so zapisani v pogojih za delovno mesto, to priznaj.

Viviana priporoča: "Pri prijavi na delovno mesto ne navajaj napačnih informacij, saj jih lahko tvoj potencialni delodajalec preveri. Če ugotovi, da tvoje trditve ne držijo, se lahko odloči, da te ne bo povabil v nadaljnji izbor. V skrajnem primeru pa lahko dobiš tudi odpoved."

Si vedela?

V Sloveniji nihče ni pristal v zaporu zaradi laži v življenjepisu, medtem ko se je v Veliki Britaniji to zgodilo Rhiannon Mackay, ki jo je leta 2010 doletela zaporna kazen, ker je lagala o veščinah, ki so bile zahtevane za opravljanje dobro plačanega administrativnega dela.

3. Odveč si

Zaradi zmanjšanega obsega dela so ti izročili pogodbo o prekinitvi delovnega razmerja. Toda kljub temu imaš nekaj nadzora nad tem.

Podjetje mora namreč navesti razloge za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Špela je dobila odpoved delovnega razmerja brez razloga oziroma brez komisije, ki bi lahko ugotavljala njeno poslovno nesposobnost.

"Zaradi tega sem vložila tožbo in na delovnem sodišču zahtevala ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V odpovedi je bilo veliko nepravilnosti. Tožbo sem dobila, saj je bila odpoved nezakonita in zdaj me čaka vrnitev na delavno mesto."

Ob redni odpovedi zaradi poslovnih razlogov ali nesposobnosti si upravičena do odpravnine.

Toda do izplačila odpravnine si upravičena le, če si bila pri delodajalcu zaposlena več kot eno leto. Izguba služba je zelo boleča, a vedi, da lahko najdeš novo, saj te bodoči delodajalec ne bo obsojal zaradi tega.

Pomembno je, da ohraniš pozitivno razmišljanje.

Osredotoči se na razvijanje novih veščin in pomisli, kaj vse lahko ponudiš naslednjemu delodajalcu. Seveda lahko o izgubi službe potarnaš svojim prijateljem, vendar ne pretiravaj s pritoževanjem. Sčasoma moraš slabe misli pregnati in usmeriti energijo v iskanje nove zaposlitve.

Viviana pravi: "Ne dovoli, da bi zapadla v tok negativnih misli. Koristno je, da se obdaš s spodbudnimi ljudmi, ohraniš zaposlitve, ki te izpolnjujejo, in aktivno pristopiš k iskanju nove. Tudi iskanje službe je projekt, in če se ga lotiš načrtovano, ga boš zaključila hitreje in bolj uspešno."

Si vedela?

Z odpravnino boš nekaj časa najbrž lahko plačevala najemnino in druge stroške. Osnova za odmero odpravnine je namreč povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Vendar do odpravnine nisi upravičena, če si le nadomeščala začasno odsotnega delavca.

4. Duševno zdravje je pomembno tudi v službi

Ne glede na to, ali si se pravkar razšla s fantom, je tvoja babica zbolela ali si povsem neprespana, ker imaš preveč skrbi, moraš nekako preživeti delovni dan.

Vsi smo že imeli kdaj dan, ko je bilo naše telo v pisarni, naši možgani pa drugje. Toda če imaš duševne težave, se moraš o tem pogovoriti s svojim nadrejenim.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno eden od petih ljudi na delovnem mestu občuti duševne težave. Po njihovih ocenah je več kot štiri petine posameznikov z resnimi duševnimi motnjami nezaposlenih in od tega si približno dve tretjini želita delati. Če želiš nadaljevati delo, se pogovori o tem z delodajalcem.

Bolje je, da je nadrejena oseba seznanjena z vzroki za tvojo slabšo delovno storilnost ter se zaveda, da je to le začasno, saj obiskuješ terapevta ali jemlješ zdravila.

Pomembno je, da se odkrito pogovoriš z nadrejenimi in jim poveš, da želiš dobro opravljati svoje delo, vendar trenutno tega ne zmoreš, čeprav se trudiš po svojih najboljših močeh.

Pri tem ti ni treba razkriti vseh podrobnosti, saj tvoj šef ni tvoj terapevt. Viviana Žorž ti svetuje: "Če se znajdeš v okoliščinah, ki vplivajo na tvoje rezultate pri delu, se pogovori s svojim nadrejenim. Skupaj razmislita, kaj bosta naredila, da to ne bo vplivalo na rezultate v podjetju, in kako ti lahko podjetje pri tem pomaga."

Si vedela?

Na Filipinih so v neki oglaševalski agenciji uvedli dopust zaradi prekinitve razmerja, da lahko zaposleni prebolijo nekdanjega partnerja, nato pa se spet posvetijo delu.

5. Lagala si o bolniškem dopustu

Ed Sheeran je imel v Italiji koncert, ki ga nisi želela zamuditi, vendar si izkoristila že vse dni dopusta, zato si prikrojila resnico in sporočila direktorici podjetja, da si zbolela. Toda tvoja prijateljica je objavila sliko s koncerta na Facebooku, kar je opazila ena od tvojih sodelavk in te zatožila.

Kaj lahko narediš? Ne skušaj opravičevati svojega vedenja in prepričevati nadrejene, da si zaslužiš več prostih dni, ker pridno delaš. S tem jo boš le še dodatno razjezila. Priznaj svojo napako, opraviči se in obljubi, da tega ne boš nikoli več naredila.

Viviana opozarja: "Delodajalec lahko zaradi takšne kršitve poda opozorilo pred odpovedjo ali izredno odpoved, zato upoštevaj navodila delodajalca in zdravnika, da se po nepotrebnem ne znajdeš v neprijetni situaciji."

Si vedela?

Najboljši čas, da sporočiš odhod na bolniško, je v torek ob 6.38. Samo toliko, da veš.

Po predlogi CLARE THORP, priredila DANAJA LORENČIČ
Fotografija: Getty images

Preberi še: Ali 8-urni delovnik tebi pomeni polovični delovni čas? Naredi PREDAH!

Priporočamo tudi: Taja Polovšak: Slovenka, ki je svojo strast našla v hrani - poglej, kaj počne!