V službi si zamočila? Tako težavo obrneš sebi v prid

Tudi če je tvoja služba sanjska, če delaš to, kar te veseli, če je šefinja zares človeška, direktor pa vreden vsega spoštovanja, bo šlo kdaj kaj narobe. Cosmo ti svetuje, kako tudi najbolj ponedeljkast dan lahko obrneš sebi v prid.

Iz majhnih napak se ves čas učiš (foto: Getty Images) Getty Images
14. 6. 2015

1 Kdor dela, se moti ...

Tisti, ki delamo, se tudi kdaj zmotimo. Ja, tvoj šef ve, da se bo zgodilo tudi tebi. Napake vzemi kot del osebnostne in poslovne rasti, priznaj si jih in pojdi naprej. In nikar se ne osredotočaj nanje, pomembno je, da se jih zaveš, popraviš, kar se popraviti da, in nato gledaš le še naprej. Kaj torej lahko narediš čim bolje, in ne kaj ni šlo po načrtih.

2 Priznaj napako – čim prej

Ne boš verjela, najboljši šefi obožujejo tiste člane tima, ki jim takoj, ko 'zamočijo', to tudi jasno povedo. Takšnim sodelavcem bolj zaupajo, saj vedo, da se za njihovim hrbtom ne bo zgodilo nič nepričakovanega, obenem pa s svojim priznanjem pokažejo, da se zavedajo svojih napak, da so jih pripravljeni priznati in reševati ter da jim je mar za podjetje, ki jih zaposluje.

3 Napaka je lahko darilo

Si kdaj pomislila, da so lahko majhne napake darilo zate? Dajejo ti priložnost, da se ves čas učiš, kaj in kako ne delati, da bo tisto, kar boš naredila, izpadlo bolje. In te obenem opominjajo na to, kaj je pomembno za tvoje delo. Če se boš zavedala vsake majhne napake in jo poskušala odpraviti, je veliko manj možnosti, da bi se ti zgodile velike.

4 Ko popraviš napako, pozabi nanjo

Ne osredotočaj se na napake – ko jih popraviš in odpraviš, pojdi le še naprej proti svojemu cilju. In ne glej več nazaj, saj je pomembno, kaj je na poti pred tabo, in ne ob kaj si se spotaknila. Seveda pa si zapomni, zakaj in kako si se spotaknila, da se ti to ne bo več zgodilo.

Z majhnimi napakami si se soočila, a velikih res ne bi rada zagrešila – nikoli! Da se ti ne bo niti enkrat zalomilo, smo za nasvete prosili licencirano svetovalko Profiles International in NLP-trenerko mag. Saško Klemenčič iz Kadrovske asistence.

5 Najdi pravo delovno mesto zase

Ponuja se ti primeren intelektualni izziv, delo in okolje, ki je v skladu s tvojo osebnostjo. Ker te področje zanima, si se pripravljena nenehno učiti in si motivirana za doseganje vedno boljših rezultatov, hkrati pa močno zmanjšaš možnost, da bi naredila večje napake.

6 Uči se od najboljših in od najslabših,

da ugotoviš, kako je/ni dobro razmišljati in delovati. Marsikdaj si lahko prihraniš neprijetno izkušnjo, če se učiš iz zgleda drugih, ki opravljajo podobne naloge, hkrati pa vedno poslušaj sebe. Bodi avtentična. Samo tako boš prepričljiva, vredna zaupanja in pravi potencial.

7 Svoje cilje uskladi s cilji podjetja

Vedno znova preverjaj, kakšni so cilji podjetja in kaj se pričakuje od tebe. Bolje ko boš to razumela, laže boš s svojim znanjem in veščinami doprinesla k uspehu podjetja in tako postala vedno bolj nenadomestljiva. Sledi ciljem in tako boš močno zmanjšala možnost za napake.

8 Usmerjena bodi na izzive, rešitve, predloge, možnosti, na svoje znanje in moč vpliva

Marsikdaj se zgodi, da smo namesto na našteto usmerjeni na probleme, napake, se pritožujemo, prelagamo odgovornost na druge in se osredotočamo na svojo nemoč. To povečuje možnost za večje napake. Zavedaj se, da vedno izbiraš. Uspešni izbirajo svojo moč, da premagajo vse ovire in pridejo do cilja ne glede na to, kaj se jim dogaja na poti.

Besedilo: Petra Arula

Ne spreglej še super nagradne igre, v kateri lahko osvojiš prenosni, vodoodporni Philipsov zvočnik: http://bit.ly/1MOmiMp

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri