Ustvarjalnikov podjetniški peskovnik že na 50 srednjih šolah

Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva, že peto šolsko leto izvaja podjetniške delavnice v obliki krožkov, ki potekajo na slovenskih srednjih šolah.

9. 9. 2013

Mladi pod ustvarjalnikovim okriljem ustanavljajo dejanska podjetja, ki uspešno nastopajo na mednarodnem trgu.

V preteklem letu so osvojila tudi več nagrad, eno izmed njih, novomeški E-Beat, pa se bo oktobra kot prvo slovensko startup podjetje predstavilo na konferenci TechCrunch Disrupt.

Dobro delo v preteklosti je pripoznala tudi javna agencija SPIRIT Slovenija, ki jim je zaupala izvedbo 50 podjetniških delavnic v okviru širšega projekta spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, v katerega bo vključeno več kot 1000 dijakov.

Mlade bodo podjetništva učili tisti, ki so se v njem že preizkusili.

Ustvarjalnik združuje mrežo podjetniških mentorjev, tudi sicer mladih podjetnikov, ki bodo vsak teden nekaj ur posvetili usmerjanju svojih mlajših vrstnikov, ki so šele na začetku svoje poslovne poti. Tako bo Ustvarjalnik mladim nudil protiutež in dopolnitev znanj ter informacij, ki jih pridobijo v okviru obstoječega šolskega sistema.

Projekt, katerega častni pokrovitelj je tudi predsednik države, gospod Borut Pahor, se v teh dneh začenja s podjetniškimi delavnicami, ki jih Ustvarjalnikovi mentorji izvajajo na različnih slovenskih srednjih šolah po vsej Sloveniji, da vzbudijo zanimanje za podjetniški svet, nato pa se bodo mladi, ki bi se radi preizkusili v vodenju lastnega podjetja, združili v podjetniške ekipe.

Cilj vsakega tima je, da do konca leta na trg splovi dejanski produkt. Teorija je tu potisnjena ob rob, saj se lahko poslovnih veščin priučimo samo v praksi.

Ustvarjalnik mladim pri tem nudi vso statusnopravno in materialno podporo. Ob koncu leta bo Ustvarjalnik organiziral vseslovensko konferenco o mladinskem podjetništvu, na kateri se bodo pred komisijo najbolj uglednih gospodarstvenikov, podjetnikov in investitorjev iz Slovenije in tujine predstavili vsi projektni timi. Nagrada za najboljši projekt – najboljši mladinski startup – bo študijski obisk v Silicijevi dolini.

Vodja Ustvarjalnika, Matija Goljar, je prepričan, da je to samo začetek.

"Uspehi dijaških ekip, ki smo jim v zadnjih letih pomagali, so pokazatelj, da so mladi mnogo bolj sposobni, kot se nam zdi. Potrebno jim je dati priložnost in jim zaupati škarje in platno pri ustvarjanju lastnih podjetij, saj se bodo v praksi naučili več, kot jim lahko pove kakršenkoli učbenik ali učitelj."

Cilj projekta je mladim približati podjetniški način razmišljanja in proces ustanovitve lastne poslovne zamisli – od prve ideje, do končne realizacije.

"Ne pričakujem, da bodo vsi mladi, vključeni v projekt postali podjetniki, vem pa, da jim bo izkušnja, ki jo bodo pridobili, prišla prav na vseh področjih življenja. Želim si, da postanejo bolj podjetni, bolj iznajdljivi, bolj ustvarjalni in s tem doprinesejo k boljšemu gospodarskemu položaju naše družbe."

Po prepričanju Ustvarjalnika, podjetništvo ni zgolj ekonomska kategorija, temveč je način razmišljanja in življenjska filozofija, ki pravi da lahko vsak doseže tisto, kar si zada.

Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva, je organizacija, katere cilj je promocija podjetne misli med mladimi. Ukvarja se z izvedbo podjetniških delavnic, izobraževanj in mentorstvom za mlade, ki šele začenjajo svojo poslovno pot. Septembra 2013 je bil izbran kot izvajalec projekta spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnoti med mladimi na javnem naročilu agencije SPIRIT Slovenija. Aktivnost je financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.