Ustvarjalka Tadeja Vidmar in njene mandale

Gibanje, energija, prosojnost, žarčenje barv so elementi, ki prežemajo slike in risbe, ki so ujete v njene mandale.

Ustvarjalka Tadeja Vidmar in njene mandale (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
8. 9. 2012

"Vedno sem bila navdušena nad umetnostjo in ustvarjanjem. Že v otroštvu sem se najraje zaposlila z risanjem drobnih pikic, iz katerih so nastajale mravljice ... Želja po ustvarjanju je bila tako močna, da sem svoj študij namenila umetnosti. Danes pa je ustvarjanje moj hobi in delo," nam je zaupala profesorica likovne pedagogike, magistrica umetnosti Tadeja Vidmar, ki kot samozaposlena v kulturi opravlja poklic oblikovalke in ilustratorke.

"Na Pedagoški fakulteti mi je zaradi intenzivnih barv in presevanja prirasla k srcu tehnika akvarela. Začeli so nastajati planeti – prelivanje in prekrivanje barvnih madežev, njihova prosojnost in intenzivnost ... V tem obdobju sem se začela ukvarjati tudi s ki aikidom."

Gibanje, energija, prosojnost, žarčenje barv so elementi, ki prežemajo njene slike in risbe.

"Ustvarjanje me je vedno veselilo, pomirjalo, izpolnjevalo in bogatilo ... Čas za ustvarjanje najdem v glavnem zvečer in ponoči, ko se vse umiri in povečini že vsi spijo, vključno z mojima malima sinovoma," je dejala ustvarjalka mandal.

Motiv mandale je star več kot tisoč let

"Mandalo lahko uporabimo za vzpostavljanje stika s seboj in svetom, za pomoč pri meditaciji, zdravljenju in spoznavanju sebe ter kot pripomoček za umiritev uma, izboljšanje pozornosti in zmanjševanje stresa."

"Lahko pomaga pri vzpostavitvi notranjega ravnovesja oziroma ubranosti telesne, duševne in duhovne ravni. Mandale slikam z barvami za steklo tana stekleno ali akrilno površino, kar poudari presevajoč učinek barv na prostor," je dejala umetnica in dodala, da se slika lahko postavi na okensko polico oziroma pred vir svetlobe, ki barve in oblike projicira v prostor ter s tem poveča pomirjajoč učinek mandale na naše telo.

Kje jo najdeš?

Tadejino bogato ustvarjalno delo z mandalami je podrobneje predstavljeno na spletni strani tadeja-art.weebly.com.

Napisala: Metka Pravst, foto: osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri