Ustvarjalka Barbara Gašperlin: »Začelo se je s hlačami iz osnovne šole«

Všeč so ji bile hlače, a so bile predrage, da bi jih starši kupili. Zato ji je mama kupila blago, dala nekaj nasvetov in dejala naj si jih zašije sama. Blago je obračala toliko časa, da so na koncu le nastale tiste hlače. Danes Barbara Gašperlin šiva za vse, po naročilu ali pa kar tako.

Ustvarjalka Barbara Gašperlin: »Začelo se je s hlačami iz osnovne šole« (foto: Brigita Škrlj (portret) in osebni arhiv) Brigita Škrlj (portret) in osebni arhiv
17. 6. 2012

Barbara Gašperlin je pri petih letih dobila oranžni šivalni stroj, to je bila otroška igrača, ki pa je sešila kar nekaj oblekic za punčke, pozneje pa je stroj služil bolj za luknjanje papirja.

"Z maminim šivalnim strojem sem se srečala predvsem takrat, kadar sem kaj strgala in to hotela zašiti, preden bi mama videla. Navadno sem zlomila iglo ali pa naredila umetnijo s sukancem, kar je bilo še huje kot strgane hlače," nam je v smehu zaupala Barbara, ki je svoj prvi pravi izdelek zašila že zelo mlada.

"Bila sem v sedmem razredu osnovne šole, takrat so bile priljubljene hlače, ki so bile precej drage. Moji starši seveda niso bili pripravljeni dati toliko denarja zanje, zato mi je mama rekla, da si jih lahko zašijem sama. Kupila mi je blago, dala nekaj nasvetov in to je bilo to.

"Ker sem trmasta, sem toliko časa obračala blago in kroj, narejen po starih hlačah, da sem na koncu le sešila tiste hlače. Takrat se je vse začelo. Moja 'učiteljica' šivanja je bila revija Burda in lotila sem se skoraj vsake stvari, tudi jaken, bluz in moških srajc," je dejala Barbara, ki šiva že več kot 15 let, v tem času pa se je veliko naučila iz svojih napak.

"V tem času sem večinoma šivala zase, za domače in včasih tudi za prijateljice. Od leta 2010 pa šivam za vse, po naročilu in tudi kar tako. Najraje izdelujem izdelke za otroke, ker mi je to res v veliko veselje in zadovoljstvo. Ne maram pa šivati več enakih kosov, ker potem to ni več poseben izdelek. Držim se tega, da so pomembni detajli in kakovost izdelave."

Kje jo najdeš?

Barbarine izdelke si lahko ogledaš na Facebook strani Iz Barbine šivalnice, na spletni strani kroji.si pa so poleg njenih izdelkov na voljo tudi šiviljski kroji, katerih zastopnica je.

Napisala: Metka Pravst, foto: Brigita Škrlj (portret) in osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri