Ustrahovanje na delovnem mestu

Verjemi, da se naganjanje strahu v kosti ne dogaja samo v šolskih klopeh, ampak obstaja verjetnost, da se komu zgodi tudi na delovnem mestu.

29. 10. 2007

Tiho trpinčenje, vznemirjanje, zastraševanje, prepiranje in v končni fazi tudi spolno nadlegovanje ali agresivno obnašanje se lahko pojavi samo zaradi enega samega posameznika. Za takšno mučenje ustrahovalec potrebuje eno ali celo več žrtev, ki se zaradi poniževanja počutijo manj vredne na delovnem mestu in navsezadnje tudi osebnostno – kar je naravnost strašljivo!

Zloraba moči in položaja

Če ima človek v organizaciji moč zaradi svojega položaja, lahko podrejenim povzroči veliko psihičnega stresa, ki vpliva na zdravje. Če misliš, da tako mora biti, ker pač moraš upoštevati besedo nadrejenega, se zelo motiš! Postavi se zase in bodi uspešna, brez ustrahovanja! A kako?

Miren pristop

Takoj ko ugotoviš, da te nekdo poskuša ustrahovati, se upri! Ostani mirna in zbrana, navzven moraš delovati samozavestna.

Raziskovanje

Če si še nova, povprašaj naokrog, kakšen je tvoj sodelavec, ki kaže znake ‘nasilja’ na delovnem mestu. Morda se boš dokopala do zanimivih spoznanj in našla sorodno dušo.

Komu naj povem

V delovnem okolju v primeru nadlegovanja na začetku ne zaupaj nikomur, raje svojo težavo razkrij domačim, ki ti bodo stali ob strani in ti svetovali, kako ravnati v določenih primerih in kdaj poiskati pomoč.

Dokazi

Če misliš, da tvoji pritožbi ne bodo verjeli, da gre za ustrahovanje ali kakršno koli nadlegovanje, zbiraj dokaze. Enega za drugim, saj jih boš še kako potrebovala, ko boš ustrahovalca razkrila.

Priče

Če misliš, da tvoji dokazi ne bodo dovolj, si poskusi pridobiti pričo, ki bo opazila nenavadno obnašanje do tebe na delovnem mestu. A glej, da bo priča tudi spregovorila, ko boš razkrila resnico!

Pritožba

Ko se odločiš pritožiti, pazi pri izboru besed in sosledje dogodkov. Glej, da ne boš nikogar obtožila brez predložitve dokazov!

Odpoved

Če se odločiš zapustiti delovno mesto zaradi nadlegovanja, nadrejenim daj vedeti, zakaj odhajaš – morda se še sami ne zavedajo, da je v vodstvu oseba, ki kali produktivnost v podjetju. Morda boš s tem pomagala tudi drugim!