Uspešne in bogate: Ženske, ki so same ustvarile milijarde!

Le redke so tiste, ki so svoje milijarde zaslužile z lastnim trudom, trdim delom in močno voljo. Vendar so. Preproste ženske, z vsakdanjimi skrbmi in težavami. Po poročanju Horun Reporta, kitajskega poslovnega časopisa, ki je v lasti Luksemburžana Ruperta Hoogewerfa,  se v sam vrh lestvice uvrščajo Kitajke.

26. 11. 2011

Kitajska je že nekaj let, in tako bo očitno še nekaj časa, ekonomsko-finančni Eldorado ali obljubljena dežela, kjer posel cveti in se ga svetovna gospodarska kriza ne dotakne.

Na Kitajskem se na večini področij še vedno ravnajo po komunističnih načelih, vendar je njihovo gospodarstvo tržno usmerjeno, veliko vlogo pri dobičkih pa igra tudi poceni delovna sila.

Na svetovni lestvici najbogatejših ljudi Kitajci strmo napredujejo in so trenutno na drugem mestu po številu milijarderjev (271) takoj za ZDA. Najbolj udarno pa so na poti proti milijardam prav Kitajke, ki so bogastvo ustvarile same, saj so v ženski konkurenci že suvereno prevzele vodstvo.

Med prvo deseterico so nekitajskega rodu le Oprah, Španka Rosalia Mera (Zara) ter Italijanka iz nam bližnjega Trbiža Gulliana Benetton. Med desetimi najbogatejšimi ženskami na splošno (tudi tiste, ki so denar podedovale) zaenkrat še ni nobene Kitajke. Od petih najbogatejših Kitajk se kar štiri ukvarjajo z nepremičninskim poslom.

Seveda podatki o premoženju slonijo bolj na špekulativnih podatkih kot pa na resničnem preštetju in ovrednotenju posameznikovega bogastva, zato lestvica najbogatejših pa tudi številke niso nujno točne.

No, na svetovni lestvici milijarderjev, ki so sami zaslužil svoj denar, je še vedno le dva odstotka žensk, tako da ostaja prostor tudi za kakšno Slovenko. Seznam najbolj zanimivih med njimi smo si izposodili pri reviji Lisa:

1. mesto

Wu Yajun (47)

Lastnica nepremičninskega podjetja na Kitajskem – 6,6 milijarde ameriških dolarjev.

Wu Yajun je nekdanja novinarka, ki je diplomirala leta 1984 iz inženirstva na univerzi Northwest Industry Polytechnic v mestu Xi'an. Po končanem šolanju je pet let delala kot novinarka za kitajsko novinarsko agencijo Shirong.

Poročila se je z Cai Kuiom (diplomiral je iz aeronavtike in astronavtike), s katerim sta skupaj ustanovila nepremičninsko agencijo Longfor Properties, ki se ukvarja z gradnjo in prodajo navadnih domov kot tudi razkošnih vil in apartmajev.

Podjetnica je svoj posel razširila že na deset kitajskih mest, vključno s Pekingom. V javnosti se pokaže zelo redko ter živi relativno zelo skromno. Sama je v enem redkih intervjujev povedala, da o njenem zasebnem življenju ni veliko za povedati, ker je popolnoma osredotočena na svoje delo.

4. mesto

Rosalia Mera (67)

Najbolj znana kot solastnica modne znamke ZARA4,5 milijarde ameriških dolarjev.

Španka Mera je skupaj z nekdanjim možem začela delati obleke ter spodnje perilo. Podjetno sta ustanovila podjetje Inditex, ki danes združuje znamke, kot so Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull and Bear, Stradivarius, Tempe in Uterqüe.

Po ločitvi je obdržala 7 odstotkov lastništva v podjetju, kar jo uvršča na četrto mesto na lestvici samouspelih milijarderk. Mera del denarja nameni tudi za boj proti raku, prav tako je tudi predsednica dobrodelnega društva Paideia Foundation.

5. mesto

Zhang Yin (54)

Papirnata kraljica – 4,4 milijarde ameriških dolarjev.

Je hčerka nekdanjega vojaka Rdeče armade ter kitajske vojske. Podjetnica s srednješolsko izobrazbo je leta 1985 odprla papirno podjetje v Hongkongu.

Leta 1990 se je preselila v ZDA, kjer je spoznala svojega drugega moža, po rodu Tajvanca. Skupaj sta združila moči in ustanovila podjetje Nine Dragons Paper.

Podjetje se ukvarja z uvozom odpadnega papirja iz ZDA na Kitajsko, kjer ga reciklirajo in uporabijo za kartonaste škatle, v katerih nato kitajska roba ponovno potuje v ZDA in drugam po svetu. Strateške odločitve v podjetju so njena domena, poleg nje pa podjetje vodijo še njen mož, sin ter možev brat.

8. mesto

Oprah Winfrey (57)

Voditeljica televizijskega šova – 2,7 milijarde ameriških dolarjev.

Legendarna Oprah, ki je odrasla v veliki revščini ter v neurejenih socialnih razmerah, je z revolucijo v tabloidno-zvezdniško pogovorni oddaji pridobila simpatije in gledanost gledalcev po vsem svetu.

Letos je po 25 letih končala pogovorni šov, ki ji je letno prinesel tudi več kot 250 milijonov dolarjev. Denar služi tudi z izdajanjem knjig, revijo in radiem Oprah ter internetno stranjo.

Je prva temnopolta ženska, ki je zaslužila in presegla magično mejo – milijardo dolarjev

10. mesto

Guiliana Benetton (74)

Direktorica blagovne znamke Benetton in Edizione srl – 2,5 milijarde ameriških dolarjev.

Posel se je začel leta 1965 tako, da je Guiliana pletla puloverje, ki jih je prodajal njen brat Luciano. V podjetje sta privabila še brata Carla in Gilberta. Njihov oče pa je imel prodajalno koles.

Z leti je Benetton prerasel v kultno in praktično povsod dostopno blagovno znamko, katere glavni idejni vodja je prav Guiliana. Je poročena in ima štiri otroke Paola, Franca, Daniela in Carlo ter je še vedno na vodilnem položaju v podjetju.