Usoden bežen flirt

Zabavno druženje s sodelavci je v prvi vrsti namenjeno zbliževanju, vendar lahko prinese vrsto težav, zlasti če se spletejo tudi intimnejše vezi.

25. 7. 2002

Raziskave kažejo, da se veliko simpatij začne na delovnem mestu in da so prav zabave tiste, ki lahko dokončno zanetijo iskro. Sproščeno okolje v nas prebudi uspavane strasti. Marsikatera romanca se zato prične na službenih zabavah ali izletih. Žal nezrelost ali pa čista zloba nemalokrat botrujeta težavam, ki se lahko pozneje pojavijo na delovnem mestu.

Ob prevelikih količinah alkohola nas naslednji dan muči alkoholni maček, ki ga prebrodimo dosti lažje kot morebitnega moralnega. Predvsem če se ne spomnimo, kaj natančno se je dogajalo. Veliko tovrstnih zgodb se ne konča prijetno, lahko pa bistveno vplivajo na odnose v službi.

Izbrali smo dve različni zgodi z različnimi posledicami. Imena smo zaradi zaščite anonimnosti spremenili, zato sta lahko obe pripovedovalki podrobno opisali svoje izkušnje. Zanimiva razmišljanja so vam lahko v premislek.

Velika ljubezen

Katarina je bila zelo vestna in delovna. Dobro se je zna- šla v skupinskem delu, pa tudi kot posameznica je bila kreativna, samoiniciativna in zelo zavzeta za vsako nalogo, ki jo je opravljala. Sodelavci in tudi njen šef Erik so to opazili in zato se ji je že nekaj časa nasmihalo napredovanje.

Erik je na sestankih večkrat omenjal, da je za odlične poslovne rezultate zaslužen ves oddelek, posebej pa je izpostavljal Katarino. Tudi pred drugimi šefi jo je s pohvalami večkrat izpostavil. Njena uspešnost je v marsikaterem sodelavcu in sodelavki vzbujala zavist. “S šefom sva si že zaradi narave dela precej blizu. Stanujeva v istem naselju, zato sva se občasno tudi skupaj peljala v službo.

Na poti sva se v glavnem pogovarjala o službenih zadevah, o zapletih s strankami, uvedbi novega informacijskega sistema in težavah, ki so zaradi tega nastajale. Zavist, ki je pri nekaterih sodelavcih že prej tlela, je nekajkrat porodila različne fantastične zgodbe. Z Erikom sva si bila naklonjena, a si medsebojnih simpatij nisva razkrivala.

Oba sva se zavedala, da sta najino tesno sodelovanje v službi in skupna vožnja že sprožila marsikakšno govorico. Zato nisva želela prilivati olja na ogenj. Občasne govorice so se kmalu polegle in večjih težav zaradi tega ni bilo. Če bi se še bolj zapletla, bi bila to samo voda na mlin nevoščljivosti in mogoče še čemu hujšemu,” je začela 29-letna Katarina.

Usodna privlačnost

“Na službeni zabavi se poslovnih težav, presenetljivo, nisva niti dotaknila. Pogovarjala sva se o vsem drugem. Med drugim sva obudila tudi dopust, na katerem je on užival v poletih z zmajem, jaz pa sem se nedaleč proč omamljala z adrenalinom z jadralnim padalom. Ugotovila sva, da sva oba strastna bralca latinskoameriških pisateljev.

Sproščeno razpoloženje, kramljanje ob kozarčkih, ki sva jih počasi, a vztrajno praznila, naju je takrat še bolj zbližalo. Obojestranska privlačnost je bila prevelika. Zaključila sva z ugotovitvijo, da bi bilo škoda, da bi zaradi strahu pred sodelavci zatrla medsebojne simpatije.

Sodelavci so počasi zapuščali zabavo in čez čas sva jo zapustila tudi midva. Vsak sam. Še isti večer sva se dobila, preživela pa sva tudi nor vikend v njegovi hišici na Primorskem. Zdelo se nama je, da sva bila diskretna, vendar je že naslednji delovni dan v službi pokazal drugače. Sodelavci so najino druženje na zabavi opazili in začela so se namigovanja.

Verjela sem, da se bo vse skupaj poleglo, tako kot je bilo še vedno dotlej. Vendar sem se zmotila. Živahen pogovor sodelavcev na hodniku je v trenutku zamrl, ko sem prišla mimo, medtem pa so me vsi prebadali z očmi. Pozneje me je sodelavka s pomenljivim nasmeškom kar naravnost vprašala, kako je bilo po zabavi in kakšen je bil konec tedna.

Odgovorila sem ji, da sem bila utrujena in sem zato konec tedna preživela v umirjenem okolju na obali. Očitno je bilo, da je odgovor ni zadovoljil, a je prenehala. Po koncu delovnega dne sva skupaj odšli na kosilo in izvedela sem, da so sodelavci delovni dan v glavnem preživeli ob premlevanju fantazij, kaj vse sva s šefom počela po zabavi.

Bila sem šokirana. Saj ni bilo prvič, da je nevoščljivost dobila krila, toda tokrat sem čutila, da je drugače. Človek bi si mislil, da je na svetu toliko drugih, bolj zanimivih in izpolnjujočih stvari od obiranja bližnjih. Nejeverno sem se spraševala, ali je možno, da imajo nekateri (ali toliki) tako dolgočasno življenje, da se morajo ukvarjati z drugimi.”

Razmere v službi so postale nemogoče

Katarinino napredovanje je prišlo pod vprašaj. Sodelavci so možnost napredovanja povezali z zabavo in prostodušno sklepali, da se je moralo kaj dogajati tudi prej. Katarina ambicioznosti nikoli ni skrivala, a kaj hitro so začele padati pripombe, da njena ambicioznost očitno nima meja in da je za napredovanje pripravljena narediti prav vse.

Čeprav so bile njene delovne sposobnosti brez sence dvoma, niso bile več pomembne. Erik je izgubil vso avtoriteto, ki je bila prav tako zgrajena na strokovnosti in uspešnosti. Govorice so prišle na ušesa tudi vodstvu. Še tako ugodni rezultati iz preteklosti niso mogli preprečiti, da ne bi ves oddelek padel v nemilost.

“Dnevi so se vleki, z Erikom sva premogla toliko moči, da nisva krivila drug drugega in se trudila, da je bilo najino druženje v službi popolnoma poslovno. Erik je na srečo kmalu dobil ponudbo pri drugem podjetju in jo sprejel. Napetost v službi se je nekoliko polegla. Še vedno pa me je veliko sodelavcev gledalo kot črno ovco. Jasno mi je bilo, da je moje napredovanje splavalo po vodi.

Ob vsej napetosti so se mi porajali dvomi o tem, da sem ravnala pravilno in jezila sem se nase, da sem bila tako nespametna. Pri srcu me je stiskalo, saj sem se bala, da Erik ni zamenjal le službe, temveč da bo prekinil stike tudi z mano. Vendar mi je vztrajno stal ob strani. Erika je nadomestila druga oseba, ki o dogajanju v pisarni ni vedela ničesar.

Novi šef je bil sicer prijeten možak, vendar se je kmalu izkazalo, da je neprimeren za tovrstno delo. Seveda mi tudi po dveh popolnoma zgrešenih projektih niti na kraj pameti ni padlo, da bi njegovo nesposobnost omenila komurkoli drugemu kot Eriku. Čas je mineval, neuspehi so se kopičili in tudi drugi v podjetju so ugotovili, da se poslovne težave v našem oddelku ne rešujejo.

To je seveda vplivalo na poslovanje vsega podjetja. Po nekaj mesecih sem bila povabljena na pogovor. Ponudili so mi bivše Erikovo mesto. Vzela sem si nekaj dni za premislek. Govorice so se zopet razplamtele: sodelavci namreč niso vedeli, s kom naj bi tokrat spala za ponujeno napredovanje – domišljija se je znova razplamtela.”

Ostali sta le dve možnosti

“Na prvi pogled lažja, menjava službe, bi zame pomenila, da bežim. Druga možnost je bila, da ponudbo sprejmem. Nisem bila prepričana, da še zmorem toliko energije, da se lahko zapodim prek vseh ovir. Poleg tega bi si to lahko nevoščljivci razlagali kot dokaz, da so imeli prav. Kljub vsemu sem se tudi z Erikovo podporo odločila, da ponudbo sprejmem.

Na moje presenečenje so govorice kmalu prenehale. Očitno je bilo iz ravnanja vodstva jasno, da je napredovanje posledica mojega uspešnega dela. Gotovo pa so se nekateri sodelavci ustrašili, da bom začela s povračilnimi udarci. To sem izkoristila sebi in podjetju v prid in kmalu je naš oddelek zopet postal uspešen.

Tudi te preizkušnje so pokazale, da se z Erikom krasno ujemava, saj sva skupaj prestala hude čase.” Erik in Katarina sta se čez kakšno leto poročila in sta še vedno skupaj, Katarina pa še vedno uspešno vodi isti oddelek. Njun zaplet v službi se je sicer srečno končal, a je terjal mnogo neprespanih noči in bolečine. Dogodki izpred nekaj let so samo še neprijeten spomin, a če bi izbirala še enkrat, bi ravnala drugače. “Romanca na delovnem mestu? Roke takoj stran!” je Katarina pretresena še danes.

V vrtincu zabave

“Marjan je bil dober prijatelj mojega šefa in tudi sam vodja oddelka. Veliko sta se družila, zato sva se tudi z Marjanom pogosto videvala. Bil je prijeten sogovornik in povrhu zelo privlačen. Sodelavke so ga rade pogledale in niso bile redke skupne malice, ko so se pogovori vrteli okrog njega. Bil je ločen, menda ravno zaradi tega, ker se ni obotavljal, ko mu je kakšna ženska padla v oko.

Mene je motilo prav to, zato mu tudi nisem posvečala pozornosti. Dokler ni prišla na vrsto službena zabava. Kot vsako leto je bila izvrstno organizirana. Glasba nas je vse razživela, precejšnjo vlogo pri tem je imel tudi alkohol. Marjan je prišel na zabavo pozneje in mislim, da je takoj pristopil k meni in me povabil na plesišče. Bil je zelo dober plesalec. Zdelo se je, da ima ritem v genih.

Nevoščljiv pogled bližnje sodelavke me je podžgal. Mislila sem si: ’Če je že tako, pa poglejmo, kako daleč gre lahko zadeva. Vam bom že pokazala, mrhe nevoščljive.’ Kakšna napaka! Nikoli ne smeš zaradi drugih vleči potez, ki jih sicer ne bi. Najino zvijanje in objemanje na plesišču ni trajalo prav dolgo, kajti njegovi namigi so bili vse bolj očitni in odločni.

To me je samo še bolj razgrelo. Nisem se še prav dobro zavedla, ko sva se na stranišču strastno ljubila. Ne spomnim se, kako dolgo je trajalo, a očitno dovolj, da so sodelavke opazile najino odsotnost. Po zabavi sva odšla še k Marjanu na kozarček in noč preživela skupaj v postelji. Potrudila sem se, da so sodelavke najin skupni odhod z zabave opazile.

Dan potem …

Najrajši bi videla, da naslednjih delovnih dni v službi ne bi bilo. Prvi dan je bil še posebno mučen. Že takoj zjutraj sem ugotovila, da je z mojim računalnikom nekaj narobe. Iztaknjen je bil napajalni kabel. Mape s podatki pomembne stranke, ki sem si jo pustila na mizi ravno zato, da ne bi pozabila na prioritetno opravilo, ni bilo.

Trajalo je precej časa, preden sem jo našla v kupu zaključenih opravil. Zaradi tega sem seveda zamudila rok za pripravo dopisa in šef ni bil prav nič prijazen. Podobna nagajanja so se nadaljevala tudi naslednje dni. Razen ene sodelavke me nobena več ni povabila na malico. V službenem bifeju so utihnili, ko sem se prikazala, ali pa so se delali, kot da me ni.

Vsi moji poskusi približevanja so bili tudi po nekaj tednih neuspešni. Sodelavke so me popolnoma izločile iz svoje družbe. Še za tisto, za katero sem mislila, da je moja prijateljica, se je izkazalo, da je navadna hinavka. Kar sem ji potožila, je nesla na ušesa drugim kolegicam, tako da so se še lažje izživljale nad menoj.

Grenak priokus

V upanju, da se bodo stvari polegle, sem odšla na daljši dopust. Čeprav sem se imela čudovito, me je ves čas spremljala grenka skrb, kako bo, ko se vrnem v službo. Tesnobni občutki so se izkazali za upravičene. Malodane nisem spoznala svojega delovnega mesta.

Medtem ko sem bila na počitnicah, so v podjetju preurejali naš oddelek in mi dodelili prostor prav pod klimo. Povrhu vsega še poleg vrat, ki so jih po novem sodelavke vztrajno puščale odprta. Nobena prijazna prošnja, naj jih zapirajo za seboj, ni pomagala. Velikokrat smo se prepirali in vedno sem potegnila krajši konec, saj sem vselej ostala sama.

Za piko na i se je Marjan le redko pojavil v naši pisarni, pa še takrat je odvihral mimo mene, kot da ne bi obstajala. Čeprav sem želela ostati močna, me je končno zlomilo in v nekem kriznem trenutku sem odšla na stranišče ter se zjokala kot otrok. Nekdo me je verjetno slišal, kajti odtlej se je očitno nagajanje prenehalo. Vendar se je mučno vzdušje še vedno nadaljevalo. Počasi so se razmere urejale, vendar me je dogodek tako zaznamoval, da nisem več mogla uživati v delu.

Izkoristila sem reorganizacijo v podjetju in se prijavila za drugo delovno mesto. Na srečo sem bila premeščena v drugo stavbo, tako da sedaj bivših sodelavk skorajda ne videvam. Grenak priokus mi je ostal za zmeraj.

Moških na delovnem mestu sploh ne vidim, zdi se mi, kot bi gledala skoznje. Če bi se po naključju zgodilo, da bi mi prekrižal pot fant, o kakršnem sem vedno sanjala, bi ga verjetno zgrešila, kajti v službenih prostorih sem vse poti do sebe trdno zaprla.”

Kočljive intimne vezi

Na kaj bodite pozorne, ko se na delovnem mestu znajdete v romantičnem razmerju:

  • Zaradi razmerja v službi vam lahko očitajo, da delate kariero prek postelj, zato lahko vašim delovnim dosežkom znižajo ceno.
  • Če na primer “prijateljujete” z nadrejenim, se lahko ob vaši strani nabere kup lažnih prijateljic in prijateljev, ki bodo vsako vašo potezo hvalili na vsa usta. V takšnih okoliščinah je težko delati, saj boste izgubile občutek za realnost.
  • Bodite previdne, ker vam lahko intimno zvezo le pripišejo, in že boste tarča neusmiljenih komentarjev.
  • Svoje lahko doda tudi nerealno razmišljanje koga od kolegov, ki vidi stvari po svoje, kar ga privede do prepričanja, da bi prav on ali ona naredil kakšno stvar v službi bolje, pa zaradi vas in vaše zveze ni dobil(a) priložnosti.
  • Možno je tudi to, da na delovnem mestu srečate gospoda Pravega in škoda bi bilo zavreči ljubezen samo zaradi sodelavcev. Takšno zvezo je najbolje takoj “javno razglasiti”. S tem boste zmanjšale namige in podtikanja. Kdo, s kom, kje, kdaj in kako so pač neizčrpna vprašanja. Pazite pa, da vam bežen flirt ne pokvari poslovnih načrtov.

Dominik Verdenik