Tvoja (nova) služba od A do Ž

Iščeš delo, pišeš prošnje, se treseš pred intervjuji ali si ravno na sveže zaposlena? V abecedi, ki ti jo predstavljamo, najdeš trike, ki ti bodo v teh situacijah gotovo v pomoč.

Tvoja (nova) služba od A do Ž (foto: Chris Clinton, www.shutterstock.com) Chris Clinton, www.shutterstock.com
24. 5. 2010

Vse smo približno v tistih letih, ko so pogovori o delu in službi še kako aktualni – ne glede na to, ali prvič trkaš na vrata redne zaposlitve, te mika menjava službe, premišljuješ o študentskem delu ali pa si pred kratkim prišla na novo delovno mesto in se nanj še privajaš. Za prav vsakega od teh primerov te tukaj čakajo nasveti, ki ti bodo olajšali pot in ti pomagali, da uspešno dosežeš cilj.

Adrenalin

Intervju oziroma trenutki pred njim so lahko pravo adrenalinsko doživetje, a hormon bega in boja, kot ga tudi imenujejo, ti med drugim pomaga, da se ti zbistrijo misli. Ne glede na adrenalinski vihar, tremo ali živčnost ostani čim bolj mirna, saj boš le tako lahko zasijala, kot najbolje znaš. Če se bojiš, da bo stres le prehud, prosi prijateljico, da se prelevi v najstrožjega šefa, in doma povadita razgovor.

Blef

Laž ima kratke noge in blefiranje ne pride v poštev niti v prošnji ali življenjepisu niti na razgovoru ali pozneje. Sodobne komunikacijske tehnologije, kot je splet, omogočajo, da kdorkoli o komerkoli izbrska marsikatero podrobnost, poleg tega pa je Slovenija tako majhna, da o ljudeh ni težko poizvedovati. Če te ujamejo na laži, lahko celo pristaneš pred vrati.

Curriculum vitae (CV)

Poleg vseh formalnosti (osebni podatki, kronološki pregled tvojega šolanja in dosedanjih zaposlitev – tudi študentsko delo, jeziki, ki jih obvladaš, izkušnje in posebna znanja, ki jih imaš) na kratko napiši še kaj o sebi, svojih lastnostih in interesnih dejavnostih, ki so vsaj približno v kontekstu z delom in bi ti na izboru morda prinesle dodatne točke. Priložiš lahko tudi svojo fotografijo in življenjepis oblikuješ nekoliko drugače kot vsi drugi, pa vendarle pregledno in okusno, saj se bo zato morda komu bolj vtisnil v spomin.

Čustva

Naj se sliši še tako brezsrčno – bodočih delodajalcev tvoje finančne težave, obup zaradi brezposelnosti in osebna kriza ne zanimajo, zato se v prošnjah in na intervjujih izogibaj vsakršnim čustvenim izlivom. Seveda ne pravimo, da se obdaj z zidom, saj boš tako dajala občutek hladne nedostopnosti, vendar težke teme iz svojega zasebnega življenja zadrži zase. Tudi če že imaš službo, težave izven delovnega časa podeli s prijateljicami in fantom.

Dopust

Morda boš po začetnih tednih v novi službi že tako izčrpana, da si boš želela le nekaj prostih dni, a po Zakonu o delovnih razmerjih prvih šest mesecev do dopusta nisi upravičena. Ko ta čas preteče, ti pripada 20 dni, ta številka pa se z leti delovne dobe tudi ustrezno povečuje. Dopust se ti splača izkoristiti, ker s spočitimi možgani lahko delaš bolje in hitreje, pa še zavaruješ se pred prehudo utrujenostjo in pregorevanjem.

Ekonomska situacija

Tudi če ti zdajšnja služba ne ustreza najbolj, smo trenutno v situaciji, ko je včasih treba stisniti zobe in biti vesel, da sploh imaš delo, oziroma zgrabiti vsako priložnost, ki se ponuja, čeprav ni najbolj optimalna. Res je sicer, da so pritiski vsak dan hujši, a pomisli, kako stresno bi šele bilo biti brezposeln in z zelo omejenimi sredstvi za nakup osnovnih življenjskih potrebščin. Zato s sodelavci poskrbite, da boste delavnike preživeli čim bolj zabavno, prosti čas pa izkoristi za kaj resnično nepozabnega.

Finance

Višina plačila je vsekakor tema, ki jo je treba načeti, preden nastopiš delo, a najbolje, da šele na drugem srečanju z delodajalcem. V njegovih očeh se namreč lahko izkaže, da te zanima le denar, če vprašanje privlečeš na dan že na prvem razgovoru. če ti ponudijo (pre)nizko plačo, se lahko pogajaš ali pa odstopiš (kadar imaš v ognju več železa in se kje drugje pogovarjaš za višji dohodek). Lahko pa te bodo tudi vprašali, koliko denarja pričakuješ – previdno, da ne rečeš previsoke ali prenizke številke!

Google

Tebi je v pomoč pri iskanju prostih delovnih mest, izkoristijo pa ga tudi (bodoči) delodajalci, ki preverjajo tiste, ki so se javili na razpis, zato previdno pri objavljanju podatkov iz svoje zasebnosti in zlasti fotografij z divjih žurov, kjer si nisi bila najbolj v ponos.

Hierarhija

Za vse novopečene delojemalce so v podjetjih običajno rezervirana mesta daleč od vrha hierarhične lestvice. A malo potrpi, saj izkušnje praviloma prinašajo boljše položaje. Če imaš vodstvene ambicije, se boš morala najprej učiti in dokazati svoje sposobnosti, šele potem pa ti bodo zaupane tudi odgovornejše naloge. Nadpovprečno dobro jih opravi, saj so ključ do napredovanja.

Informacije o podjetju

Še preden pošlješ prošnjo, poskusi o podjetju in zaposlenih najti čim več informacij. Je poslovanje uspešno? So uslužbenci zadovoljni? Kakšen je delovni čas? Obstajajo predpisi glede oblačenja? Preglej, kaj ponuja splet, povprašaj pri svojih, maminih in očetovih prijateljih in znancih, pozanimaj se, kdo podjetje vodi ter kakšna je ta oseba. če te povabijo na intervju, si kakšen dan prej oglej, kje točno imajo sedež, kako boš tja prišla, kje boš parkirala itd., da zaradi teh malenkosti ne boš prepozna.

Japonke in džins

Vedno se obleci delovnemu mestu primerno. Ponekod so kavbojke odlična, drugje popolnoma neprimerna izbira. Če se ti ne sanja, kako se obleči za razgovor, poskusi vnaprej preveriti, kakšna so napisana ali nenapisana pravila, da ne boš preveč izstopala – lahko se na primer v času, ko zaposleni odhajajo domov, neopazno postaviš v bližino vhoda in jih opazuješ.

Klic

Kakšen teden ali dva po oddaji prošnje lahko pokličeš v podjetje in prijazno preveriš, kaj se dogaja. Ne bodi prehitra, da ne izpadeš neučakano in vsiljivo, a če te nič ne obvestijo, imaš vso pravico vprašati in izvedeti, kako so se odločili.

Lajna

Ne bodi kot ta inštrument, ki ga naviješ, potem pa kar ne neha igrati. Kratka, jedrnata in vsebinsko polna – takšna naj bo prošnja pa tudi tvoji odgovori na intervjuju. Izogni se temam, ki niso v zvezi s službo ali vprašanji delodajalca, in če meniš, da ne moreš takoj zbrano odgovoriti nanje, si vzemi nekaj trenutkov za premislek.

Mapa izdelkov (portfolio)

Si ustvarjalka? Nekaj svojih najboljših izdelkov fotografiraj (poskeniraj, natisni ...) in oblikuj portfolio, v katerem se boš predstavila skozi svoje dosedanje delo. Zlasti za prijavo na kreativno delovno mesto je portfolio ponekod že obvezen, pa tudi če v razpisu ni posebej zahtevan, ga na zgoščenki ali vezanega v papirnati obliki priloži k prošnji – to te bo gotovo dvignilo nad povprečje prijavljenih kandidatov.

Neprijetna vprašanja

S katero zaposlitvijo ste bili najmanj zadovoljni in zakaj? Kakšni so vaši predlogi za dobro delovanje tima? Katere tri pozitivne in tri negativne lastnosti bi izpostavili pri sebi? Kakšen je za vas dober šef? Pri teh vprašanjih ni le pomembno, kaj odgovoriš, ampak tudi, kako. Če se pustiš zmesti, si oplela, zato vadi doma, da boš imela namazan jezik. Obstajajo tudi vprašanja (o veroizpovedi, načrtovanju družine ipd.), na katera mirno odgovoriš: “To je moja osebna stvar in menim, da ni povezana z razpisanim delovnim mestom.”

Oglasi

Najdeš jih na spletnih straneh: poglej vse od Zavoda za zaposlovanje (www.ess.gov.si) do portalov, kot so www.mojedelo.com, www.zaposlitev.net, www.kariera.si, www.mojasluzba.com in drugi (v iskalnik vtipkaj recimo ‘iskanje zaposlitve’). Lahko pa prošnjo pošlješ tudi podjetju, kjer si želiš delati, čeprav ne razpisuje prostega delovnega mesta – mogoče se ti nasmehne sreča.

Prošnja in priloge

Vsebina prošnje je prepuščena tvoji odločitvi, glede oblike pa velja prepričanje, da mora obvezno biti pregledna, kar dosežeš z organizacijo besedila v smiseln uvod, jedro in zaključek. Dilemo, kaj napisati, boš vsaj delno rešila, če se postaviš v vlogo podjetja in se vprašaš, kaj od osebe, ki jo bodo zaposlili, pričakujejo, gotovo pa jih zanima tudi, zakaj se prijavljaš in zakaj meniš, da si prava zanje. Bodi prepričljiva in udarna, kot prilogo pa dodaj CV, potrdila o izobrazbi in priporočila, ki bodo potrdila tvoje navedbe v prošnji in življenjepisu.

Razgovor

Če ti uspe priti v ožji krog izbranih kandidatov, boš najverjetneje povabljena na intervju, na katerem te bodo potencialni nadrejeni bolje spoznali. Potrudi se, da boš pustila brezhiben vtis (kako – preberi še besedilo pri drugih črkah te abecede), predvsem pa se ne pretvarjaj, ampak bodi ti. Super je tudi, da že doma za svojega sogovornika pripraviš nekaj vprašanj, da bo tudi tebi bolj jasno, kako deluje podjetje in kakšne navade imajo zaposleni.

Sanjska služba

Zagotovo vsaj približno veš, kakšno službo si želiš, toda le redko komu se sanje uresničijo že na začetku kariere. Nikar ne obupaj! če nikakor ne dobiš dela, ki bi te osrečevalo, in imaš zelo jasno vizijo, kaj in kako bi rada počela, lahko odpreš tudi lastno podjetje (d. o. o.) ali se zadeve lotiš kot samostojna podjetnica in za to dobiš tudi nekaj tisočakov subvencije za samozaposlitev – več o tem poišči na spletu. A kot vse na tem svetu ima tudi takšen posel dve plati medalje, zato svojo odločitev dobro pretehtaj.

Šefi in šefinje

So takšni in drugačni – a vedno so tvoji nadrejeni. Ko se dogovarjaš za sprejem v novo delovno razmerje – pa tudi pozneje –, bodi korektna in prijazna, a daj vedeti, da nikomur ne boš pustila, da pometa s teboj. Ta odnos je najbolje vzpostaviti čim prej, kajti tako, kot si boš postlala, tako boš spala. če ti bodo nalagali vedno več dela, povej, da pričakuješ višjo plačo, če ti ne bodo odobrili želenega dopusta, razloži, da brez počitka ne moreš kakovostno delati. Uporabi argumente in bodi spoštljiva. Mnogo delodajalcev te bo bolj cenilo, če se boš postavila zase.

Test

Morda zmotno misliš, da si se s koncem šolanja rešila vseh testov – najrazličnejši preizkusi te bodo spremljali do konca življenja. Tudi v službi, ki je pravzaprav sploh še nimaš, uspešno pa si prišla v ožji izbor, ti lahko dajo testno nalogo, s katero želijo preveriti, kako bi opravila nekaj konkretnega. Potrudi se, da boš preizkusno delo opravila čim bolje, hkrati pa oceni, ali ti je všeč. če ugotoviš, da ti ni pisano na kožo, ne sprejmi službe, saj jo boš prej ali slej zasovražila.

Ura

Na razgovor moraš obvezno priti popolnoma točno – ne prezgodaj in ne prepozno. Delodajalcu s tem pokažeš, da si natančna in zanesljiva, saj si od tistih, ki zamudijo na intervju, nihče ne more obetati, da bodo spoštovali roke in delo opravili pravočasno. Od doma se raje odpravi nekaj minut prej (da boš imela dovolj časa za pot in ne boš živčna zaradi gostega prometa ali zasedenega parkirišča), in če ti ostane čas, počakaj v avtu ali v bližnjem parku, kjer si še zadnjič pred odločilnim pogovorom urediš misli in se malo sprostiš.

Videz

Urejenost in ustrezen poslovni videz sta zakon – ne le ko se prvič pojaviš v podjetju, temveč tudi pozneje, ko je služba že tvoja. Ne pozabi, da poleg oblačil v ta kontekst sodijo tudi negovani lasje in nohti (z divjo obliko in barvo morda ne boš navdušila), diskretno naličen obraz (eksperimente prihrani za maškarado), kanček parfuma (ni treba, da za tabo ostane dišeč oblak) in neopazen nakit (manj je več). Seveda se zapovedi glede primernosti med delovnimi mesti zelo razlikujejo, zato se uredi po pameti, če pa prvič nisi stoodstotno prepričana o svoji izbiri, za mnenje vprašaj še koga, ki ti bo iskreno svetoval.

Zaposlitveni vprašalnik

Ćedalje pogostejša je navada, da delodajalci nekaj dni pred intervjujem ali pa takoj po njem pošljejo podroben zaposlitveni vprašalnik, s katerim želijo izvedeti več, kot si napisala v prošnjo in življenjepis. Vprašanja so običajno vse prej kot prijetna, a doma imaš čas, da o njih v miru razmisliš in nanje premišljeno odgovoriš. Vsa vprašanja, ki jih boš spustila, te bodo verjetno v živo doletela na razgovoru.

Želje in navodila

Upoštevaj jih že na začetku, npr. prošnjo pošlji po navadni ali elektronski pošti – kakor zahtevajo v oglasu, spoštuj rok prijav, priloži vse zahtevane dokumente, ko ti sporočijo uro razgovora, jo sprejmi (tudi če moraš zato vstati ob sedmih, pa si navajena poležavati do desetih) ... Drži sicer, da te podjetje potrebuje, a tudi ti potrebuješ to delo, izbira pa je v njihovih rokah. Ko postaneš del ekipe, pa se moraš po drugi strani zavedati, da imaš poleg dolžnosti tudi pravice. če imajo tvoji šefi posebne zahteve, ki niso skladne z dogovori, jim to povej in svoje mnenje utemelji. Tisti, ki so človeški, ti bodo prisluhnili in se potrudili, da boste skupaj našli pravo rešitev.

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri