Trema za uspeh

Čeprav si se na sestanek pripravljala, imaš tremo … S tem ni nič narobe, ker se zaradi tega občutka strahu bolj potrudiš.

26. 8. 2008

Če spadaš med peščico ljudi, ki so tako polni sami sebe, da v življenju nikoli nimajo treme, boš težje napredovala kot ljudje, ki jo imajo veliko. Zakaj? Ker ljudje, ki se soočajo z občutki treme, veliko več časa posvetijo pripravam na delo, sestanke ali predstavitve in so pripravljeni narediti korak dlje … za lasten napredek. To, da dogajanja ne prepuščaš naključju in se na vsak podvig v življenju dobro pripraviš, ti bo dalo novih moči za rast samozavesti.

Aktivni možgani

Dejstvo je, da trema požene kri po žilah in s tem poskrbi za bolj aktivno delovanje možganov. Torej imaš v trenutkih, ko te prevzame trema, veliko večje možnosti za to, da se odlično odrežeš. A kaj, ko se lahko vsa ta energija, ki se ustvari v tvoji notranjosti, obrne proti tebi in te spravi v nelagodje:

  • ker se ti jezik zapleta,
  • ker se ti tresejo roke in glas,
  • ker se ti začnejo potiti roke, potem pa še celo telo …

Obvladovanje

Da ne bi doživela takšnega 'črnega' scenarija, moraš tremo sprejeti in jo začeti obvladovati. To lahko storiš v treh korakih:

1. Ne dvomi v lastne sposobnosti.

Če ti je uspevalo v preteklosti, ti bo tudi v prihodnje, le prepričana bodi vase in v to, da je s trudom mogoče doseči čisto vse.

2. Vse je pod nadzorom, ker si dobro pripravila.

Če je za teboj nekaj ur priprav in premlevanja vseh možnih scenarijev, si pripravljena. Torej lahko na hudo tremo kar pozabiš, malo pa si jo le dovoli, da boš bolj zbrana.

3. Ne boj se kritike.

Kritiko vzemi kot predlog, kako lahko nekaj v svojem življenju izboljšaš. Zato naj bo kritika tvoj vir motivacije za napredek.

Korak za korakom

Trema, ki se jo šele učiš obvladovati, naj te spodbudi, da se vsakič odrežeš še bolje, tako boš vedno pripravljena na vse. Ob vsem tem pa nikoli ne pozabi verjeti vase in v svoje sposobnosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri