TOLE moraš upoštevati, pa bo tvoja denarnica v 2018 vedno polna!

S pomočjo strokovnjakinj za finance smo ti pripravili nasvete, s katerimi boš z lahkoto omejila zapravljanje in odebelila svoj bančni račun.

TOLE moraš upoštevati, pa bo tvoja denarnica v 2018 vedno polna! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2018

Proti koncu študija sem 50 odstotkov svojega mesečnega zaslužka dobila izplačanega v bankovcih. Napitnine v baru in denar, ki sem ga zaslužila kot varuška, so mi izplačevali na roke, zato sem za varčevanje uporabljala tako imenovano metodo kuverte.

Denar sem razdelila na več različnih mest glede na namen: najemnina, prihranki in zabava. Metoda je bila sicer učinkovita, ne pa tudi najboljša. Pa še srečo sem imela, da mi nikoli niso vdrli v stanovanje in me oropali. Zdaj, ko sem redno zaposlena in je ves moj priliv nakazan na bančni račun, je ta metoda postala nesmiselna.

Vodenje financ je izjemno pomemben proces – se strinjam, da pogosto tudi izjemno dolgočasen in zamuden. Vendar je to ključen korak, ki ga moraš narediti, da boš imela pregled nad svojim trenutnim finančnim stanjem in boš glede na to lahko načrtovala prihodnost. 

Finančnih načrtov je ogromno, zato je pomembno, da čim prej najdeš takega, ki ti najbolj odgovarja in s katerim boš kmalu zaslišala žvenketanje cekinov.

Upoštevaj 1 od spodnjih načrtov, pa bo tvoja denarnica v 2018 vedno polna:

Plan A: Keš dieta

Metoda, pri kateri striktno plačuješ zgolj z bankovci (nič kartic!), je priporočljiva za vsakogar, ki je iz meseca v mesec presenečen nad izpiskom bančne kartice in posledično praznim računom. Seveda ima to pravilo izjeme, denimo nakup letalske vozovnice, vendar se poskušaj iz meseca v mesec držati tega, da plačuješ le z otipljivim denarjem. Že po prvih 30 dneh ti bo postalo jasno, kam in v kolikšnih številkah se tvoj denar steka.

1. Korak

Znesek, ki ti ostane od nakazila, od katerega so že odšteti stroški za dohodnino, fiksni stroški (najemnina, računi za elektriko, telefon, prevoz itd.) ter stroški, ki jih mesečno nameniš za pokojninski sklad, je tvoj mesečni budžet.

2. Korak

Denar, ki ti je ostal, je namenjen za vsakodnevne izdatke. V celoti ga dvigni z računa in se kartice v tem mesecu ne dotikaj več. Če si ne zaupaš, jo pospravi nekam na varno in je ne nosi s seboj.

3. Korak

Dvignjeno vsoto razdeli na štiri enake dele, da boš lažje sledila sami porabi iz tedna v teden. 4. Korak Ko porabiš denar, namenjen tekočemu tednu, je konec. Če ti na koncu tedna uspe denar privarčevati, ga vnesi v proračun za naslednji teden in dodaj le preostanek denarja, namenjen tedenski porabi.

Plan B: Živi POD svojimi zmožnostmi

Specialistka za finance in osebni proračun Ana Vezovišek nam razkriva preprosto formulo, s katero živiš tako, da se zabavaš danes, in hkrati poskrbiš za lepo prihodnost jutrišnjega dne. (Shema -100 % krog: 80 % denar, ki ti je na razpolago 10 % kratkoročni cilji, 10 % dolgoročni cilji)

Denar, ki ti je na razpolago (80 % prihodkov)

Potem ko 20 odstotkov denarja odvedeš za kratkoročne in dolgoročne cilje, ti ostane 80 odstotkov, s katerimi razpolagaš. V teh 80 odstotkov so zajeti obvezni mesečni stroški, stroški za hrano, zabavo itd. Pri tem sistemu iz meseca v mesec živiš z manj denarja, kot ga v resnici imaš, in si s tem gradiš trdno prihodnost.

Dolgoročni cilji (10 % prihodkov)

Pomembno je, da čim prej začneš varčevati za cilje, ki se ti zdijo še zelo daleč, saj s tem precej zraste verjetnost, da jih boš dosegla. Lastna nepremičnina, menjava avtomobila, pokojninski sklad … Razmisli, kateri so tvoji dolgoročni cilji, in začni vanje vlagati.

Kratkoročni cilji (10 % prihodkov)

Poleg 10 odstotkov, ki si jih namenila za tisti 'nekoč', je teh 10 odstotkov namenjenih za 'kmalu'. Bliža se dopust, servis za avto, prijateljičina poroka in še kaj. To so stroški, za katere veš, da bodo kmalu na vrsti, in pomenijo večji finančni zalogaj.

Plan C: Zrno na zrno, cent na cent

Namesto da se takoj vržeš v še eno dieto (čeprav finančno), lahko svoje potrošniške navade najprej dodobra analiziraš, jih postopoma spremeniš in oplemenitiš svoje prihranke.

1. Beleži

svoje izdatke in bodi pri tem neizprosna. Na voljo so ti različne aplikacije (denimo Track Every Coin), lahko pa sproti fotografiraš račune ali uporabiš pisalo in beležko. Pomembno je, da si konsistentna in si vsaj dva tedna zapisuješ vsak izdatek (da, tudi kavo in čokoladico, ki si ju kupila na avtomatu).

2. Za lažji pregled,

koliko in za kaj zapravljaš, ti bo v pomoč, če si stroške razdeliš na več enot, na primer: hrana, obleke, domači ljubljenček, prosti čas.

3. Analiziraj,

kje ti uhaja največ denarja, ki bi ga lahko prihranila. Si vsak dan kupiš novo plastenko vode? Kaj ko bi si raje kupila steklenico, ki jo lahko vedno nosiš s sabo, in prihranila teh nekaj centov ter pomagala okolju.

Po predlogi Erin Lowry priredila Nina Vidrih

Preberi še: Kaj pa če bi si službo našla sama?

Priporočamo tudi: Ta 2 Slovenca sta ljubezen do potovanj spremenila v super plačano službo!